Ο απολογισμός δεν έχει προφανώς γίνει αφού τα μέτωπα των πυρκαγιών ακόμη μαίνονται και η προσοχή είναι στραμμένη στον περιορισμό του πλήγματος. Ωστόσο, η πρώτη άτυπη εκτίμηση στελεχών του οικονομικού επιτελείου είναι πως το κόστος ξεπερνά ήδη κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ.
Ο λόγος για το άμεσο κόστος στο ΑΕΠ των καταστροφών σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, ζώα αλλά και η απώλεια από την μείωση της δραστηριότητας, τις ζημιές σε υποδομές και το κόστος των έργων αποκατάστασης. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα είναι ένα μέρος των παρεμβάσεων που θα ξεδιπλωθούν. Και το κόστος τους είναι επιπλέον της δαπάνης 1,1 δισ. ευρώ που έχει ήδη προβλέψεις η κυβέρνηση για τις καταστροφές που έχουν συμβεί από την αρχή του 2020 έως τώρα.
Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου εξηγούν πως πλέον η κλιματική αλλαγή θα δείχνει όλο και πιο πολύ τα «δόντια» της σε χώρες της μεσογείου όπως η Ελλάδα. Έτσι θα προκαλείται όλο και πιο μεγάλο βάρος στα κρατικά ταμεία το οποίο θα πρέπει να αντισταθμισθεί και από υψηλότερη ανάπτυξη (για να μην ροκανίσει το περιθώριο για άλλες ελαφρύνσεις), αλλά και από τα κονδύλια που δίνει η ΕΕ.
Επισημαίνουν την πολύ μεγάλη σημασία να πετύχουν το χρόνο τους τα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και είναι πρωτόγνωρα πολλά σε αξία άνω των 3 δισ. ευρώ. Αλλά και να μην επαναληφθούν τα «κακά» του παρελθόντος με κονδύλια που δεν έπιασαν τόπο.
Είναι χαρακτηριστικό του πόσο γρήγορα αυξάνονται οι δαπάνες για κλιματική αλλαγή πως την περίοδο 2006-2018 οι οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν μόνο από της μείζονος κλίμακας φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς) έφτασαν στα 3.4 δισ. ευρώ με βάση στοιχεία της Κομισιόν (DGRegio, EU Solidarity Fund Interventions since 2002, November 2019). Δηλαδή σε ένα ποσό που μπορεί να συγκριθεί πλέον με το κόστος των καταστροφών της τελευταίας 2ετία…
Την αλλαγή των συνθηκών και το μεγάλο μέτωπο των πληγών από φυσικές καταστροφές περιγράφει το έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας που αναλύει πως θα διατεθούν τα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ. Αναφέρεται πως η Ελλάδα «αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων που δημιουργούν σοβαρούς φυσικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους και καταστροφές. Η σημαντικότητα του κινδύνου υπολογίζεται ως προς τη συχνότητα ή την πιθανότητα εμφάνισης και των επιπτώσεων του. Οι επιπτώσεις αφορούν την ανθρώπινη ζωή και υγεία, την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η χώρα είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι δασικές πυρκαγιές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, (υψηλές θερμοκρασίες, παγετοί, ανεμοστρόβιλοι), κατολισθήσεις, οι ηφαιστειακές εκρήξεις (πιθανός κίνδυνος), οι κίνδυνοι από ανθρωπογενείς δραστηριότητες είτε ακούσιες (βιομηχανικά τεχνολογικά ατυχήματα ραδιολογικά / πυρηνικά ατυχήματα) είτε εκούσιες που χαρακτηρίζονται ως αναδυόμενοι κίνδυνοι (κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο, μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις)»
Οι αυξημένοι κίνδυνοι και η απουσία ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων επισημαίνονται και στην αξιολόγηση της χώρας στο πλαίσιο της διαδικασίας του Εαρινού Εξαμήνου. Επιπλέον, η αναγκαιότητα παρεμβάσεων για την πρόληψη κινδύνων και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας στις καταστροφές περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες υψηλής προτεραιότητας επενδύσεις για χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.