Λιγότερες οι πτωχεύσεις από την πανδημία – Το στοίχημα για τράπεζες και επιχειρήσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λιγότερες οι πτωχεύσεις από την πανδημία – Το στοίχημα για τράπεζες και επιχειρήσεις
Η παρακολούθηση του «καρδιογραφήματος» των επιχειρήσεων είναι πρώτη προτεραιότητα ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθεί «έκρηξη» πτωχεύσεων όταν θα αποσυρθούν τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υπό στενή παρακολούθηση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά, θα είναι εφεξής η πορεία των επιχειρήσεων και οι αντοχές τους στα «απόνερα» της πανδημικής κρίσης, καθώς είναι κρίσιμος ο αντίκτυπός τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Η καλύτερη εικόνα επιχειρήσεων και τραπεζών ανά την Ευρώπη σε σχέση με το πλήγμα που θα επέφερε μία πρωτόγνωρη κρίση του μεγέθους της πανδημίας του κορονοϊού είναι κοινή διαπίστωση, όπως φάνηκε από τις συζητήσεις του Eurogroup της 10ης Σεπτεμβρίου για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στα κράτη – μέλη. Με τα μέτρα πολιτικής στήριξης που εφαρμόστηκαν οι επιχειρήσεις επέδειξαν μεγαλύτερες αντοχές στο σοκ της πανδημίας, με αποτέλεσμα πολύ λιγότερες πτωχεύσεις από αυτές που αναμένονταν από τη συγκυρία. Τα moratoria, αλλά και τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, μείωσαν συνακόλουθα την κλίμακα των απωλειών και για τον τραπεζικό τομέα.

Ωστόσο, η συνεχής εγρήγορση για την πορεία των επιχειρήσεων, αλλά και γενικά του ιδιωτικού χρέους, αποτελεί πλέον προτεραιότητα, όπως διαπιστώθηκε στο Eurogroup. Και αυτό διότι ενώ η κατάσταση με τις πτωχεύσεις μέχρι στιγμής αποδεικνύεται πολύ πιο ήπια από τους αρχικούς φόβους, παραμένει η μακροοικονομική αβεβαιότητα ενόψει της λήξης των περισσότερων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο τέλος του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα της φερεγγυότητας του εταιρικού τομέα στην οικονομική κρίση και ο πιθανός αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία, θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων του Eurogroup τον Νοέμβριο. Η περαιτέρω παρακολούθηση της κατάστασης θα συνεχιστεί, ειδικά για να διατηρηθεί μια επισκόπηση του αναμενόμενου χρόνου για την απόσυρση των μέτρων στήριξης. Σημειώνεται ότι το Eurogroup αποδίδει εφεξής μεγάλη σημασία στα διαρθρωτικά μέτρα των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων. Τονίζει δε ότι η πρόοδος σε διάφορους τομείς της ενιαίας αγοράς και ιδίως στην Ένωση Κεφαλαιαγοράς θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη στήριξη της αναδιάρθρωσης του εταιρικού τομέα.

Και στην Ελλάδα, η κατάσταση των επιχειρήσεων και συνακόλουθα των τραπεζών εμφανίζεται πολύ καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων. Σημειώνεται ότι τόσο στο Eurogroup, όσο και στο EuroWorking Group που είχε προηγηθεί, η Ελλάδα έλαβε τα εύσημα για τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχει επιτευχθεί την τελευταία διετία και δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να συμβάλλουν δυναμικά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα κόκκινα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν μειωθεί κατά 46 δις ευρώ και ανέρχονται πλέον στο 20,3% του συνόλου των δανείων από περίπου 45% που ήταν τον Ιούνιο του 2019, ενώ με τον «Ηρακλή ΙΙ» θα μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό, ήδη από φέτος, συγκλίνοντας στο τέλος του 2022 με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Την επιτυχία της μείωσης των κόκκινων δανείων τόνισαν από τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ, τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι πλέον έχουμε ένα απολύτως ασφαλές και σταθερό τραπεζικό σύστημα. με δύο τράπεζες πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες, την Πειραιώς και την Alpha Bank.

«Τώρα οι τράπεζες βρίσκονται σε μία διαφορετική κατάσταση από αυτή που βρίσκονταν πριν από δύο χρόνια. Έχετε δει και εσείς -και είναι επιτυχία για τη χώρα και για το τραπεζικό σύστημα- το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικότατα τα κόκκινα δάνεια. Και αυτό πια μας επιτρέπει να συνομιλήσουμε και με τις τράπεζες με διαφορετικούς όρους και να τις ενθαρρύνουμε να προχωρήσουν, πια, απαλλαγμένες από τη βασική τους υποχρέωση της τελευταίας δεκαετίας που ήταν η αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, στο κύριο αντικείμενο της δουλειάς τους, που δεν είναι άλλο από τη χορήγηση δανείων για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», είπε ο Πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων.

Και στην πρόκληση αυτή που έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον οι τράπεζες στηρίζεται, κατά ένα μέρος, η ταχύτητα ανάκαμψης των επιχειρήσεων και η επιβίωσή τους όταν τα μέτρα για την πανδημική κρίση αποσυρθούν. Κατά το υπόλοιπο μέρος, οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωσή τους, με τον τόνο για επιβεβλημένες συγχωνεύσεις και συνεργασίες, να τον δίνει ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider