Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε συζήτηση με θέμα: «Το παρόν και το Μέλλον της Οικονομίας - Ανάπτυξη – Ανάκαμψη της Ελλάδας», στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum στην 85η ΔΕΘ. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως ήδη υπάρχουν ενδείξεις πως η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά φέτος, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση και στο μέλλον.
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι εκτιμήσεις και οι πρόδρομοι δείκτες αποδεικνύουν πως τα χειρότερα για την οικονομία έχουν μείνει πίσω μας, σημειώνοντας πως παρατηρείται μία καλή εικόνα τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.
Επιπλέον, η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αύξηση μεταποίησης, των καταθέσεων και της βιομηχανίας μαρτυρούν, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως το κόστος δανεισμού παραμένει αρνητικό, η ανεργία εξακολουθεί να βαίνει μειούμενη, ενώ η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται διαρκώς από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι αρκετά για την ανάκαμψη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη από το ερχόμενο έτος.
«Ανάκαμψη φέτος, ανάπτυξη από το 2022 και μετά», ήταν η χαρακτηριστική φράση με την οποία ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε τον άξονα στον οποίο θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου τα επόμενα δύο χρόνια, τονίζοντας ωστόσο πως το πρόσημο για το 2021 είναι θετικό, καθώς σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς ήδη τα 2/3 των απωλειών του 2020 έχουν καλυφθεί.
Περιγράφοντας στη συνέχεια τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης τα επόμενα δύο χρόνια είναι η επίτευξη διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης από το 2022 και η ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, παράλληλα με την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και μετά και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
«Βασικός μας στόχος η μείωση φόρων και εισφορών»
Βασικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, εξακολουθεί να είναι η μείωση των φόρων ώστε όλοι οι πολίτες στο τέλος του μήνα να δουν περισσότερα χρήματα, τα οποία θα έχουν προκύψει από τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ υπογράμμισε πως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 22% αποτελεί κύριο μέλημα του οικονομικού επιτελείου.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε στην συνέχεια πως η ύπαρξη ενός ισχυρού ταμείου είναι κομβική για την ελληνική οικονομία. «Πρέπει να έχουμε ισχυρό ταμείο. Έχουμε πάνω από 40 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνία, γιατί τα χρήματα αυτά επιστρέφουν την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο. Σταϊκούρας.
Παράλληλα, έκανε ακόμη λόγο για στήριξη της ρευστότητας, υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να πιέζουμε τις τράπεζες να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα. Οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία και τις μικρές επιχειρήσεις», ανέφερε από το Thessaloniki Helexpo Forum ο κ. Σταϊκούρας.
Αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η έλευσή επενδύσεων όπως στην Εγνατία Οδό, στον ΔΕΔΔΗΕ και στην ΔΕΠΑ στην χώρα συνιστά σημαντική επιτυχία για την εθνική οικονομία, ενώ παρατήρησε πως είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας η ολοκλήρωση της επένδυσης στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
Τέλος, μιλώντας σχετικά με την ακρίβεια, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως «πρέπει ως χώρα να κάνουμε ορθή διάγνωση του προβλήματος της ακρίβειας, χωρίς να δημιουργούμε πληθωριστικές προσδοκίες. Αυτή τη στιγμή η κοινή συνισταμένη παγκοσμίως σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο και στις δύο πλευρές του ατλαντικού, είναι πως το φαινόμενο θα είναι παροδικό».
«Η πολιτεία με τα δεδομένα που έχει σήμερα πρέπει να μην καλλιεργήσει πληθωριστικές προσδοκίες. Και αυτό να το κάνει και η επιχειρηματική κοινότητα», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει το ενδεχόμενο να αλλάξει η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε αυτή να πληρωθεί αργότερα, μαζί με τη δεύτερη, ενώ πρόσθεσε πως η πρώτη του προσέγγιση είναι να δοθούν στους πολίτες και οι δύο δυνατότητες (σ.σ. καταβολής της πρώτης δόσης μέσα στον Σεπτέμβριο ή πληρωμής και των δύο μαζί τον Οκτώβριο).
Αναλυτικότερα, μετά τη σημερινή ανακοίνωση ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα «ανέβουν» στις 20 Σεπτεμβρίου κι ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αλλάξει την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, ώστε οι πολίτες να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για την πληρωμή της, ο κ.Σταϊκούρας απάντησε: «Ο λόγος που τρέξαμε για τις δηλώσεις, ήταν για να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να πληρώσει σε όσο γίνεται περισσότερες δόσεις, έξι τον αριθμό. Συνεπώς όποιος πολίτης πληρώσει από αυτόν τον μήνα, θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει σε έξι δόσεις. Άρα αν κάνουμε αυτό που λέτε, το οποίο θα το αξιολογήσουμε, ουσιαστικά λέμε στον πολίτη να πληρώσει μαζί δύο δόσεις τον επόμενο μήνα. Πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ τού να δώσουμε σε έναν πολίτη τη δυνατότητα να πληρώσει μετά από 40 μέρες, αλλά δύο δόσεις, και του να πληρώσει μετά από 10 μέρες μία δόση. Η πρώτη μου προσέγγιση είναι ότι πρέπει να δώσουμε και τις δύο δυνατότητες στον πολίτη. Αλλά είναι κάτι που θα το αξιολογήσουμε την κατάλληλη στιγμή».