«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε hub "πράσινης" ενέργειας, όχι μόνο μέσω των απαραίτητων υποδομών και εργαλείων για τις ενεργειακές αγορές, αλλά και την καινοτομία και τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο 6ο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ).
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός, καθώς γνώμονας για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης είναι η ενεργειακή μετάβαση να γίνει με τον πιο αποδοτικό οικονομικά τρόπο. «Εφαρμόζουμε φιλόδοξες πολιτικές, με ρεαλιστικές λύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τα μέτρα για τη «θωράκιση» των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές ενέργειας στην τρέχουσα συγκυρία.
Όπως πρόσθεσε, μέσω του «Ελλάδα 2.0» και το ΕΣΠΑ, θα αξιοποιηθούν έως το 2027 κεφάλαια ύψους 16 δισ. ευρώ σε μία σειρά κρίσιμων «πράσινων» παρεμβάσεων. Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τις αναδασώσεις και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, φτάνοντας στον εκσυγχρονισμό υποδομών όλων των κατηγοριών. Σημείωσε πως πρόκειται για ένα ριζικό μετασχηματισμό για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Σταχυολογώντας τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, τα μέτρα για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης, καθώς και την επενδυτική ενίσχυση για μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 70% στην ηλεκτροπαραγωγή, έως το 2030. Σημείωσε επίσης ότι δρομολογούνται τα «πράσινα» PPAs, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό, προωθούνται μέτρα για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους σε προσιτά επίπεδα, ξεκινώντας από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις ενεργειακές αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούνται για παράδειγμα νέες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις, με το δεύτερο καλώδιο διασύνδεσης με τη Βουλγαρία να είναι έτοιμο έως το 2022.
Όσον αφορά τον κλάδο του φυσικού αερίου, ο υπουργός σημείωσε πως έως το τέλος του έτους θα έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών. Επίσης, με τα έργα που δρομολογούνται για την ανάπτυξη νέων δικτύων, περισσότεροι από 46.000 νέοι καταναλωτές θα συνδεθούν στο φυσικό αέριο έως το τέλος του έτους. Ως συνέπεια, θα ξεπεράσουν τις 600.000 οι καταναλωτές με πρόσβαση στο καύσιμο, ένα νούμερο που θα αυξηθεί πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια, με τις επενδύσεις που δρομολογεί η ΔΕΠΑ Υποδομών.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα προστασίας από την ενεργειακή φτώχεια, όπως στο κονδύλι ύψους 100 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στο RRF για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό την παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Επίσης, έκανε μνεία στη σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν τουλάχιστον έως το τέλος του έτους οι λογαριασμοί ρεύματος όλων των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόταση που υπέβαλε στην Κομισιόν, για τη δημιουργία ενός ανάλογου Ευρωπαϊκού Ταμείου με σκοπό τη συγκράτηση των τιμών ρεύματος.
Συμμετέχοντας στη συνέχεια σε πάνελ με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Α. Σιάμισιη, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ΗΑΕΕ Δρα Κ. Ανδριοσόπουλου, ο κ. Σκρέκας επισήμανε πως το πρόσφατο ράλι των ενεργειακών τιμών δεν επηρεάζει το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων. Όπως επισήμανε, η άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων καθιστά αντιοικονομική την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες, η οποία είναι πλέον 4 έως 5 φορές πιο ακριβή από την παραγωγή των ΑΠΕ.
Για το πρώτο τρίμηνο του 2022 έχει προγραμματιστεί η πρώτη δημοπρασία για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες), ύψους 200 εκατ. ευρώ, ανήγγειλε ο υπουργός.