Η Κομισιόν ανοίγει το «μεγάλο παιχνίδι» στην αγορά των πράσινων ομολόγων

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Κομισιόν ανοίγει το «μεγάλο παιχνίδι» στην αγορά των πράσινων ομολόγων
Η έκδοση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα πράσινου ομολόγου, έχει προσελκύσει μία γιγάντια «ζήτηση» της τάξης των 145 δισ. ευρώ, για 12 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν τελικά στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του NGEU. Το α' εξάμηνο του 2022 μπαίνει στο παιχνίδι και η Αθήνα.

Η εκδοτική κίνηση της Κομισιόν σήμερα, με πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, για την συγκέντρωση 12 δισ. ευρώ, μέσω του πρώτου μεγάλου πράσινου ευρω-ομόλογου, χαρακτηρίζεται μείζονος σημασίας καθώς δρομολογεί το άνοιγμα της νέας πράσινης αγοράς, της οποίας η Ευρωζώνη στοχεύει να γίνει η «έδρα».

Το «μπαμ» με το mega – ομόλογο, αποτελεί το πρώτο βήμα μετά την διαμόρφωση του πλαισίου για την έκδοση πράσινων ομολόγων από την Κομισιόν.

Η ανταπόκριση της αγοράς μέσα στο πρώτο 24ωρο με πάνω από 145 δισ. ευρώ σε μία έκδοση 12 δισ. ευρώ, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην αγορά και των προσδοκιών που έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται σ' αυτή σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

Την έκδοση του πράσινου ευρω-ομολόγου έχουν αναλάβει ευρωπαϊκές τράπεζες, η Credit Agricole, η Deutshe Bank, η Danske Bank, η Intesa Sanpaolo και η Santander. Έχουν παράλληλα εμπλακεί στην έκδοση οι Όμιλοι της BofA και της Nomura.

Στόχος της Κομισιόν η δημιουργία κατ' αρχήν μιας αγοράς πράσινων ομολόγων 250 δισ. ευρώ ευρωπαϊκής έκδοσης που λόγω μεγέθους και διασποράς θα έχει την δυνατότητα να μετατρέψει την Ευρωζώνη σε κέντρο αυτής της αγοράς.

Στο εγχείρημα βασικός αρωγός είναι ήδη η ΕΚΤ, η οποία έχει εδώ και καιρό εκτιμήσει ότι η στροφή στην πράσινη ενέργεια και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί νομισματική στήριξη, καθώς το «κόστος» της μετάβασης είναι κάτι που δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν από μόνες τους οι χώρες μέλη αλλά και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μαζί τους και οι τράπεζες. Το ξέσπασμα της ενεργειακής προφανώς επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή...

Πρόσφατα άλλωστε σχετικές μελέτες επιβεβαίωσαν πως σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων εμφανίζονται να είναι ευάλωτοι στην μετάβαση αυτή, πριν καν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

Η «παραγωγή» πράσινου χρέους στο πλαίσιο αυτό, με στήριξη της ΕΚΤ, αναδεικνύει την ύπαρξη σχεδιασμού από πλευράς Φρανκφούρτης για την δρομολόγηση ειδικών προγραμμάτων αγορών τίτλων «πράσινου» χρέους τόσο από τον κρατικό όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Η σημερινή mega-έκδοση από την Κομισιόν στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του NGEU, αποτελεί το πρώτο βήμα, αλλά ταυτόχρονα και το πρώτο σήμα πρόσκλησης στις αγορές, που ξεκινάει μεν ως ευρω- ομόλογο με υψηλότερο rating (AAA) αλλά θα συνεχίσει με εκδόσεις πράσινου χρέους από τις χώρες μέλη και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Σ' αυτή την νέα αγορά έχουν ήδη προσανατολισθεί και οι οίκοι αξιολόγησης αλλά ένα νέο στοιχείο φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα.

Η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για μία ιδιαίτερη αγορά η οποία θα απαιτούσε και διαφορετικό τύπο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των εκδοτών.

Τώρα πλέον φαίνεται πως οι «πράσινοι» τίτλοι δεν θα αφορούν στις αξιολογήσεις, μια ξεχωριστή αγορά, αλλά ένα ξεχωριστό είδος του οποίου τα «πράσινα» χαρακτηριστικά θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την αξιοπιστία του εκδότη.

Ήδη στην Ελλάδα ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται για την διαμόρφωση ενός πλαισίου προϋποθέσεων για τις «πράσινες» εκδόσεις στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοσθούν και τα εταιρικά πράσινα ομόλογα.

Όπως έχει επισημανθεί στο πρόσφατο παρελθόν η πρώτη επόμενη έκδοση χρέους από το ελληνικό δημόσιο αναμένεται στο α' εξάμηνο του 2022 σε συνάρτηση με την διαμόρφωση έργων που εξυπηρετούν την πράσινη μετάβαση και τα οποία δεν θα έχουν ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά θα πρέπει να εξυπηρετούν σκοπούς ενεργειακής εξοικονόμησης, παραγωγής καθαρής ενέργειας και προσαρμογής στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια είναι η φόρμουλα για να μείνουν εντός της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα και για να έρθει η «ξεχασμένη» δόση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider