Ξεκίνησε η αλλαγή των κανόνων της ΕΕ, αλλά σε… στάδια - Τώρα διάλογος, το 2022 θα ανακοινωθούν οι προτάσεις της Κομισιόν

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ξεκίνησε η αλλαγή των κανόνων της ΕΕ, αλλά σε… στάδια - Τώρα διάλογος, το 2022 θα ανακοινωθούν οι προτάσεις της Κομισιόν
Το πλαίσιο του διαλόγου. Οι ανακοινώσεις της Επιτροπής. Τα επόμενα βήματα. Οι διαβεβαιώσεις πως θα υπάρχει ετοιμότητα για το 2023 και το μεταβατικό στάδιο που θέτει η Κομισιόν.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ κατά την επόμενη χρονική περίοδο έδωσαν σήμερα σε δημόσια διαβούλευση αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, μετά από τη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

Πρόκειται για την την εκκίνηση του διαλόγου που θα λάβει χώρα έως το τέλος του έτους και εν συνεχεία θα οδηγήσει σε πρόταση της Επιτροπής που θα δοθεί στη δημοσιότητα όπως ειπώθηκε στις αρχές του 2022, με τα στελέχη της Κομισιόν να κρατούν ανοιχτά τα χαρτιά τους για το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό (από το α' τρίμηνο ή μέσα στο α' εξάμηνο του επόμενου έτους).

Αυτό που έγινε σαφές είναι πως υπάρχει πλέον απόσταση ανάμεσα στους κανόνες και στην πραγματικότητα. Αλλά και από τον Επίτροπο Τζεντιλόνι, που μίλησε – κατ' επανάληψη – στα ιταλικά, επισημαίνοντας πως ο (επίμαχος) κανόνας για το χρέος και την μείωση του κατά 1/20ο ετησίως στο πεδίο που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ πρέπει να προσαρμοσθεί από το 2023.

Μάλιστα ο Ιταλός αξιωματούχος υποστήριξε πως το 2023 θα είναι μια μεταβατική περίοδος, τονίζοντας ωστόσο πως οι κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν θα είναι έτοιμες το 2023.

Όπως σημείωνε νωρίτερα το insider.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συγκεράσει την πίεση που θα δεχθεί από το Νότο (και κυρίως από τον Μάριο Ντράγκι) με το «ΟΧΙ» του Βορρά. Θα ξεκινά μία διαδικασία ζυμώσεων η οποία επιχειρείται να οδηγήσει σε έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων στην αρχή του 2022. Και σε μία απόφαση προς το 2ο εξάμηνο του 2022 με το βλέμμα στραμμένο και στη νέα κυβέρνηση που θα πρέπει να ορκισθεί στη Γερμανία, αλλά και στην ολοκλήρωση, τον Μάιο, της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία.

Όπως δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις, ξεκινώντας την παρουσίαση, «μετά από την κρίση του κορονοϊού, μπορούμε σήμερα να επανεκκινήσουμε τη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ».

Ο Λετονός αξιωματούχος ανέφερε πως «χρειαζόμαστε αποδοτικούς κανόνες», ενώ συμπλήρωσε «η μείωση του χρέους και οι επενδύσεις πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι».

Αναφερόμενος στο λεγόμενο «χρυσό κανόνα δαπανών», ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε πως «δεν έχουμε ακόμα μια πρόταση, αλλά ο χρυσός κανόνας είναι μια πρόταση που συζητείται».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το εάν η Κομισιόν εξετάζει με κάποιο τρόπο τη μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει πως το Ταμείο θα είναι ένα μέτρο με εφάπαξ εφαρμογή».

Ακόμα, υπογράμμισε πω «το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσιάζει μοναδικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη με βιώσιμους ρυθμούς».

Χρονοδιάγραμμα και πολιτική για το χρέος

Σε ερώτηση για το πότε η ΕΕ θα ορίσει το τι θα γίνει από το 2023 και μετά για τα δημοσιονομικά της Ένωσης στη μετά-πανδημίας εποχή, ο ίδιος είπε «θα παρέχουμε μερικές κατευθύνσεις στο α' τρίμηνο του 2022 για να βοηθήσουμε τα κράτη να προετοιμαστούν για το 2023.

Αλλά γενικότερα, χρειάζεται να ακούσουμε τα κράτη μέλη για να ορίσουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τους στόχους που θα έχουν κράτη μέλη στα δημοσιονομικά τους για το 2023».

Μιλώντας για το τι θα γίνει με το χρέος στις υπερχρεωμένες χώρες της Ένωσης, όπως η Ελλάδα, ο κ. Ντομπρόβσκις υποστήριξε πως χρειάζεται η σωστή αναλογία, ώστε το χρέος να καθίσταται βιώσιμο χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η ανάκαμψη των κρατών μελών.

Από την πλευρά του, απαντώντας στα ιταλικά σε ερώτηση για το δημόσιο χρέος της Ρώμης, ο κ. Τζεντιλόνι είπε πως «χρειαζόμαστε ισορροπία μεταξύ των σημαντικοί ρυθμοί ανάκαμψης για την αντιμετώπιση του χρέους, κάνοντας χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάπτυξη των οικονομιών σε χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αρχίζει η μεγάλη μάχη για τα πλεονάσματα στις Βρυξέλλες – Τι ζητά η Αθήνα, οι «λακκούβες» και τα σενάρια

Η Κομισιόν ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider