Τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει ο κλάδος ακινήτων της Κίνας είναι πιθανό να προκαλέσουν μια περίοδο στασιμότητας που επηρεάζει τόσο την εγχώρια όσο και την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Τζορτζ Μάγκνους, οικονομολόγο και ερευνητή στο China Center στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές της κινεζικής εταιρείας κατασκευής ακινήτων Kaisa ανέστειλαν την διαπραγμάτευση τους την Παρασκευή μετά την είδηση ότι αθέτησε μια πληρωμή για ένα προϊόν διαχείρισης περιουσίας. Αυτό ήρθε σαν συνέχεια του παρατεταμένου «δράματος» που αφορά την καταπλακωμένη από χρέη Evergrande.
Από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο Μάγκνους υποστήριξε ότι το χρέος —που σχετίζεται ιδιαίτερα με τον κλάδο των ακινήτων— θα μπορούσε να είναι το πιο προβληματικό.
«Πιστεύω ότι είναι το χρέος που είναι πραγματικά το πιο επαπειλούμενο, και νομίζω ότι μπορούμε να το δούμε αυτό στον τομέα της ιδιοκτησίας, που συμβολίζει το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη οικονομία μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων, των κρατικών επιχειρήσεων κ.ο.κ.», είπε ο Μάγκνους στο CNBC.
«Νομίζω ότι η αγορά ακινήτων έχει φτάσει πραγματικά σε ένα οριακό σημείο τώρα».
Ο Μάγκνους επεσήμανε ότι μετά από τουλάχιστον δύο δεκαετίες επέκτασης στην κινεζική αγορά ακινήτων, λόγω της προθυμίας της κυβέρνησης να παρέμβει για να τονώσει την αγορά όταν άρχισαν να παρουσιάζονται κίνδυνοι, το Πεκίνο ενδέχεται να μην είναι πλέον πρόθυμο ή σε θέση να κάνει το ίδιο αυτή τη φορά.
«Τώρα, πάει στραβά και πάλι και νομίζω ότι η κυβέρνηση πραγματικά δεν θέλει να βασιστεί στο να πιέσει ξανά την επιτάχυνση της πίστωσης, λόγω του κινδύνου τρομερής χρηματοπιστωτικής αστάθειας που μπορεί να προκύψει», είπε.
«Βρίσκονται σε ένα σχετικό δεσμό. Περιμένω ότι θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον κλάδο των ακινήτων φέτος, και το 2022 πριν από το συνέδριο του Νοεμβρίου, αλλά νομίζω ότι η αγορά βρίσκεται μπροστά σε χρόνια στασιμότητας, για να είμαι ειλικρινής».
29% του ΑΕΠ
Μια εργασία του διάσημου καθηγητή Δημόσιας Πολιτικής και Οικονομικών του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και του οικονομολόγου του ΔΝΤ Γιουαντσέν Γιάνγκ, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020, υπολόγισε ότι ο κλάδος των ακινήτων αντιπροσωπεύει περίπου το 29% του ΑΕΠ της Κίνας.
Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις στέγασης, υπηρεσίες όπως η διαχείριση, η ενοικίαση και η αγορά, μαζί με άλλες εισροές, όπως εμπορεύματα και διαρκή καταναλωτικά αγαθά.
«Αν το 29% του ΑΕΠ απλώς επιβραδύνεται, πόσο μάλλον μειώνεται, για τα επόμενα 10 χρόνια... τα ξέρετε, γι' αυτό και οι άνθρωποι που πωλούν σε αυτήν την αγορά, είτε εσωτερικά είτε από το εξωτερικό, θα το αισθανθούν επίσης», είπε ο Μάγκνους.
«Η μόχλευση που βασικά οδήγησε αυτήν την αγορά και τις εταιρείες όπως η Evergrande… τα τελευταία 10 ή 15 χρόνια, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει στο μέλλον. Δεν πρόκειται να συμβεί».
Τα σχόλιά του απηχούν εκείνα του καθηγητή οικονομικών του Texas Λι Γκαν, ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο κινεζικός κλάδος ακινήτων πρέπει να γίνει «ουσιαστικά μικρότερος» προκειμένου να διατηρηθεί η ευρύτερη οικονομία σταθερή και υγιής.
Ο Γκαν εκτίμησε ότι το 20% του στεγαστικού αποθέματος της Κίνας είναι άδειο καθώς οι αγοραστές συγκεντρώνουν δεύτερα και τρίτα ακίνητα ως επενδύσεις, ενώ οι κατασκευαστές συνεχίζουν να χτίζουν εκατομμύρια νέες μονάδες κάθε χρόνο μετά από χρόνια υπερβολικού δανεισμού.
Photo: GettyImages/Ideal Image