«Ρολά κατεβάζει» η εστίαση την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, με τους επαγγελματίες του κλάδου να ζητούν από την κυβέρνηση πρωτοβουλίες στήριξης των επιχειρήσεών τους, στη σκιά των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργήσει τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο, με στόχο την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.
Ο κλάδος της εστίασης θα προχωρήσει σε συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων την ερχόμενη Τρίτη, σε πανελλαδικό επίπεδο, αναζητώντας «σανίδα σωτηρίας» για τις επιχειρήσεις.
Αρχικά είχε αποφασιστεί ότι οι κινητοποιήσεις των επαγγελματιών του χώρου θα πραγματοποιούνταν αύριο Πέμπτη (11 Νοεμβρίου), ωστόσο η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης της διαμαρτυρίας του κλάδου οδήγησε σε μετάθεση της ημερομηνίας.
«Περί τα 60 σωματεία του κλάδου από όλη τη χώρα βρεθήκαμε σε διήμερο συνέδριο στην Τρίπολη (8-9 Νοεμβρίου) και αποφασίσαμε σε πανελλαδική κινητοποίηση την Τρίτη στις 16 του μήνα», δηλώνει στο insider.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης. Όπως τονίζει, η κινητοποίηση αναμένεται να είναι μαζική, με την εστίαση να κατεβάζει ρολά από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη.
«Βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου»
Σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη, το πλήγμα στην εστίαση από τα νέα μέτρα είναι μεγάλο και έχει φανεί ήδη από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής τους. Είναι ενδεικτικό ότι η εστίαση πανελλαδικά είδε τους τζίρους της να μειώνονται από 30% έως 50% το σαββατοκύριακο, με την πτώση να φτάνει έως και το 70-80% τη Δευτέρα και Τρίτη. Ωστόσο οι δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας είναι παραδοσιακά δύσκολες για την εστίαση. Σε ό,τι αφορά την εικόνα του κλάδου της εστίασης στην Αττική, υπάρχει μια κινητικότητα στο κέντρο, ωστόσο η πτώση του τζίρου στις περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας αγγίζει το 40-50%.
«Βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου», σημειώνει ο κ. Δαβερώνης και προσθέτει «ο κλάδος της εστίασης έχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά δεν αρνήθηκε ποτέ να υιοθετήσει τα μέτρα που ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο». Εμείς, συνεχίζει, ζητούμε πρωτοβουλίες στήριξης των επιχειρήσεών μας, ως αντιστάθμισμα στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. «Τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου της εστίασης είναι τεράστια και όσο αυξάνονται οι τιμές σε πρώτες ύλες και ενέργεια, τα προβλήματα θα γίνονται μεγαλύτερα», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, οι καταναλωτές που δεν έχουν εμβολιαστεί, υποχρεούνται – από το περασμένο Σάββατο και έως τις 22 Νοεμβρίου – να επιδείξουν αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό (μοριακό τεστ ή rapid τεστ), προκειμένου να εισέλθουν στα καταστήματα της εστίασης.
«Μια καφετέρια δέχθηκε όλη μέρα περί τα 150 άτομα. Τα 148 εισήλθαν στο χώρο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ μόλις δύο είχαν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test. Αυτό σημαίνει πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα προχωρήσουν σε διαγνωστικό έλεγχο για να πάνε στην εστίαση. Θα μείνουν σπίτι τους. Το πλήγμα για εμάς θα είναι μεγάλο», περιγράφει ο κ. Δαβερώνης.
Τι ζητά ο κλάδος της εστίασης
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας:
• Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
• Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.
• Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την Πάτρα
Ήδη, τη Δευτέρα (8 Νοεμβρίου), ο Σύλλογος Καταστηματαρχών, Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας, στο πλαίσιο της κινητοποίησης κατά των νέων μέτρων που ισχύουν για τις επιχειρήσεις τους, πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.