Με ένα τριπλό πακέτο δόσεων μέσα στο 2022 (2 επιδοτήσεων και 1 δανείου), αξίας 5,3 δισ. ευρώ, και με προγραμματισμό καταβολής τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο προχωρά το Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.
Το πρώτο πακέτο (επιδότησης 1,718 εκατ. ευρώ και δανείου 1,846 εκατ. ευρώ) συνδέεται με το αίτημα που θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες από την κυβέρνηση, ενώ η επόμενη δόση θα είναι μόνο για επιδοτήσεις αξίας 1,718 δισ. ευρώ και είναι η μία (από τις δύο συνολικά δόσεις) που είχαν προβλέψει για το 2022.
Ουσιαστικά, μετά την χρονοκαθυστέρηση των Βρυξελλών στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την αξιολόγηση των δόσεων και λόγω της επιχειρησιακής συμφωνίας που πρέπει να συμφωνήσει με τα κράτη και πρόσφατα εστάλη στην Αθήνα, οι δόσεις μεταφέρονται χρονικά «πίσω» από άποψης καταβολής και το 2ο πακέτο του 2022 θα έρθει το 2023. Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως τούτο δεν προκαλεί ταμειακά προβλήματα, δεδομένου πως υπάρχει και η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ που έχει ήδη φτάσει.
Επιπλέον πηγές στις Βρυξέλλες εξηγούν πως ίσως δίδεται και ένα «τράτο» στις υποχρεώσεις των κρατών (και της Ελλάδος) για να προετοιμασθούν αναφορικά με τα ορόσημα και τους στόχους με τους οποίους συνδέεται κάθε «δόση». Το 2021 η Ελλάδα έπρεπε να εκπληρώσει 15 κινήσεις και το 2022 ο αριθμός τους ανεβαίνει στις 86, εκ των οποίων τα 42 έχουν προθεσμία το δεύτερο εξάμηνο του έτους και πλέον δεν αφορούν μόνο στην εθνική προετοιμασία, αλλά την πραγματική υλοποίηση παρεμβάσεων. Άρα, εξηγούν οι ίδιες πηγές, η μετακύλιση βοηθά τα κράτη, και με δεδομένο πια ότι οι υγειονομικές συνθήκες δεν είναι αυτές που αναμενόταν έναν χρόνο πριν, δεδομένου του νέου κύματος πανδημίας.
Το μεγάλο στοίχημα των 11 δισ.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πήγες το πιο μεγάλο στοίχημα είναι μέσα στο 2022 να γίνει εφικτή η πλήρης ενεργοποίηση του προγράμματος. Ο αρμόδιος για το ελληνικό Σχέδιο αναπληρωτής Υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, παράλληλα με την υπογραφή των συμβάσεων με τις τράπεζες (μετά και από νέα 2η προκήρυξη για τις πιο μικρές), στρέφεται στην ενεργοποίηση του σκέλους των μεγάλων επιδοτήσεων, με προτεραιότητα πλέον για τις δράσεις Εξοικονομώ, όχι μόνο των ιδιωτών, αλλά και του δημοσίου και των επιχειρήσεων. Επίσης εντός του έτους επιχειρείται η εκκίνηση των δράσεων κατάρτισης, και αμέσως μετά οι επιδοτήσεις για την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και για τη στήριξη της γεωργίας.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι πλέον οι δαπάνες. Το ένα μέρος του Ελλάδα 2.0 που χρηματοδοτείται μέσω επιδοτήσεων προβλέπει στο Σχέδιο Προϋπολογισμού 600 εκατομμύρια ευρώ για το 2021 και άλλα 3,2 δισ. ευρώ για το 2022. Για τον επόμενο χρόνο ο στόχος είναι μεγαλεπήβολος (για τις αντοχές της κρατικής μηχανής). Και τούτο καθώς με τα λεφτά που θα διατεθούν για το ΕΣΠΑ και για άλλα διαρθρωτικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ το ποσό των επενδύσεων ως δαπάνη φτάνει στα 11 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο Προϋπολογισμού μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» (ΕΣΑΑ), την περίοδο 2021-2026 αναμένεται να εκταμιευθούν 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Έως τις αρχές Νοεμβρίου 2021 είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 56 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 3,6 δισ. ευρώ και προγραμματίζεται έως το τέλος του 2021 να ενταχθούν δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5,5 δισ. ευρώ. Για το 2022 εκτιμάται εκταμίευση ποσού ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων από τους πόρους των δανείων του ΤΑΑ θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών διακριτών χρηματοδοτικών καναλιών: (α) μέσω των διεθνών χρηματοδοτικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων της ΕΤΕπ και της ΕΤΑΑ, (β) μέσω των εμπορικών τραπεζών, ελληνικών αλλά και διεθνών, (γ) μέσω ενός ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών υπό την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ).
Υπεγράφη ήδη η επιχειρησιακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) για αξιοποίηση ποσού έως 5 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προετοιμάζεται η αντίστοιχη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Παράλληλα, δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για συμμετοχή και των εμπορικών πιστωτικών ιδρυμάτων.