Οι κ.κ. Σταϊκούρας - Σκυλακάκης σε αναγκαστικό ανασχεδιασμό του Προϋπολογισμού

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι κ.κ. Σταϊκούρας - Σκυλακάκης σε αναγκαστικό ανασχεδιασμό του Προϋπολογισμού
Πληθωρισμός και Πανδημία (Όμικρον) ανατρέπουν το οικονομικό τοπίο. Ανοικτή η συζήτηση και στο Eurogroup με παρουσία της ΕΚΤ. Οι νεότερες εκτιμήσεις.

Οι αρχικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου προέβλεπαν μία αναπροσαρμογή των στόχων του προϋπολογισμού την άνοιξη ή το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού του 2022. Τότε, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της ΤτΕ, θα είχαν αποκρυσταλλωθεί οι μεταβολές, διεθνείς και εγχώριες, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αναπροσαρμογή των στόχων εκτίμησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022.

Τα πράγματα όμως φαίνεται πως αλλάζουν πριν καν τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το ήδη διαμορφωμένο σχέδιο προϋπολογισμού, γεγονός που θέτει το υπουργείο Οικονομικών μπροστά στο ενδεχόμενο νέων προσαρμογών του προϋπολογισμού έστω και την τελευταία στιγμή, αν επιθυμεί να θέσει υπόψη της Βουλής μια πραγματική εικόνα για το 2022.

Οι βασικοί παράγοντες που βρίσκονται στον... παρονομαστή όλων των μεγεθών του Προϋπολογισμού έχουν ανατραπεί.

* Η μετάλλαξη Όμικρον θέτει επί τάπητος την επανεκτίμηση τόσο του σκέλους των δαπανών όσο και των εσόδων.

Η μετάλλαξη Δέλτα ευτυχώς παρέχει στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μία μεθοδολογία για να υπολογισθεί – εν μέρη – η επίπτωση της Όμικρον στην οικονομική δραστηριότητα, ειδικά σε τομείς που είναι απολύτως ευαίσθητοι στην πανδημία: τουρισμός, μεταφορές, ενέργεια, απασχόληση, κ.α.

Στα στελέχη του ΓΛΚ που... στενάζουν πάνω από τις ακολουθίες των μεγεθών αυτών για να υπολογίσουν το αποτέλεσμα, ακούγονται ήδη σαν «ξινό αστείο» οι διαβεβαιώσεις για τον αποκλεισμό ενδεχόμενου εκ νέου κλεισίματος της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως αναφέρεται σχετικά, το «κλείσιμο» έχει αρχίσει με την Δέλτα και τον αποκλεισμό εισόδου στα καταστήματα και στους κλειστούς χώρους όσων δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού...», ή ότι αναγκαστικά ακολουθήσει λόγω της Όμικρον...

Παράλληλα τίθεται εκ νέου το θέμα, στη βάση της Όμικρον, παράτασης και αναμόρφωσης των μέτρων στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζόμενων, γεγονός του οποίου η σοβαρότητα υποχρεώνει το Eurogroup και το Ecofin της επόμενης εβδομάδας να ασχοληθούν και να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο δράσης για το 2022.

Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, θα υπάρξει παρέμβαση και της ΕΚΤ στη συνάντηση του Eurogroup.

* Ο πληθωρισμός του οποίου θα γνωρίσουμε νέο ρεκόρ για τον Νοέμβριο και στην Ευρωζώνη, παρά τις διαβεβαιώσεις της κας Ιζαμπέλ Σνάμπελ (Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ), τροφοδοτείται πλέον από μεταβλητές που έχουν ξεφύγει από τις ικανότητες «νομισματικής αποστείρωσης» της ΕΚΤ.

Μετά το 2008 η ικανότητα αυτή της ΕΚΤ, σε συνέργεια με τις πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε ένα περιβάλλον όπου οι εξαγωγές της Κίνας λειτουργούσαν σαν ένας ισχυρός αποπληθωριστικός παράγοντας τιμών και αμοιβών εργασίας, είχαν περιορίσει δραστικά τις συνέπειες του νομισματικού πληθωρισμού.

Σήμερα το περιβάλλον αυτό έχει ανατραπεί εν όλω ή εν μέρη λόγω της πανδημίας και τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις. Το μοναδικό εργαλείο ανάσχεσης που διαθέτουν οι κεντρικές τράπεζες είναι η αύξηση του κόστους του χρήματος σε επαρκή βαθμό μέσω της αύξησης των επιτοκίων.

Δηλαδή αυτό που η ΕΚΤ έχει αποκλείσει ως ενδεχόμενο τουλάχιστον για το 2022...

Μία αναλογική εικόνα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς, με αρκετούς περιορισμούς, για να εκτιμήσει την πραγματικότητα της στρέβλωσης των τιμών, που έχει επιτευχθεί από την μέχρι σήμερα πολιτική του νομισματικού πληθωρισμού σε συνάρτηση με την νομισματική αποστείρωση από την ΕΚΤ και την Fed, αποκαλύπτεται στην σύγκριση της ονομαστικής και της εν δυνάμει πραγματικής τιμής του χρυσού.

Το 1979 ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινούταν με ποσοστό αύξησης της τάξης του 16% σε ετήσια βάση, με τον χρυσό να είναι στα 800 δολάρια η ουγγιά.

Αν συσχετισθεί η πραγματική αξία του δολαρίου σήμερα με εκείνη του 1979 – 80, η ονομαστική πραγματική τιμή του χρυσού σήμερα θα αντιστοιχούσε σε 3250 δολ. η ουγγιά (έναντι των 1800 δολαρίων της τρέχουσας τιμής)...

Ανάλογοι συσχετισμοί μπορούν να γίνουν για τις τιμές στην ενέργεια και τις άλλες πρώτες ύλες.

Για να κλείσει η Fed αυτή τη στρέβλωση το 1981 χρειάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια στο 18%...

Καταλαβαίνει κανείς ότι αν σήμερα η ΕΚΤ (όπως και η Fed) αδυνατεί προφανώς (λόγω χρέους) να αυξήσει τα επιτόκια, τη δουλειά αυτή θα την κάνει ο πληθωρισμός υπερβαίνοντας τα «τεχνικά» εμπόδια της νομισματικής αποστείρωσης.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Προϋπολογισμός του 2022 που έχει κατατεθεί στη Βουλή, έχει συνταχθεί – ως όφειλε άλλωστε λόγω των εκτιμήσεων της ΕΚΤ και της Κομισιόν – με προϋποθέσεις ακριβώς ανάποδες από αυτές των πραγματικών «φυσικών» δυνάμεων της οικονομίας...

Πανδημία και Πληθωρισμός υποχρεώνουν πλέον το ΥΠΟΙΚ σε μία πραγματική επανεκτίμηση για το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider