Scope: Υψηλή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά υπό όρους

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Scope: Υψηλή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά υπό όρους
Για το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,9%, καθώς η Scope αναθεώρησε κατά 2,4% υψηλότερα την προηγούμενη εκτίμησή της.

Στο 4,2% θέτει τον «πήχη» της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας για το 2022 ο οίκος Scope εκτιμώντας ότι η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων έναντι της πανδημίας θα επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα.

Από την άλλη, για το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,9%, καθώς η Scope αναθεώρησε κατά 2,4% υψηλότερα την προηγούμενη εκτίμησή της (συγκριτικά με τον Ιούνιο).

Μεσοπρόθεσμα, οι αναλυτές αναμένουν πως η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους των δυνητικών, περίπου 1,8% τον χρόνο για το διάστημα 2023 - 2026, με κινητήριο «μοχλό» τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται μέσω των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, και ξεπερνούν εύκολα τις σωρευτικές δημόσιες επενδύσεις των τελευταίων πέντε ετών. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο γερμανικός οίκος οι δυνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα υπολογίζονται μόνο στο 1% ετησίως.

Παράλληλα, το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται πως θα κλείσει στο 10,2% του ΑΕΠ φέτος, μετά το 10,1% του 2020, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2022 στο 5,2% προτού φτάσει σε επίπεδα κάτω του ορίου του 3% που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ έως το 2024. Η ανεργία εκτιμάται πως θα υποχωρήσει προς το 14,9% και το 12,5% το 2021 και το 2022 προτού φτάσει στο 11,5% το 2023,

Επίσης το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στο 194,5% του ΑΕΠ το 2022, από το υψηλό του 206,3% που έφτασε το 2020, αλλά να παραμείνει σημαντικά υψηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα, όταν διαμορφώνονταν στο 180,5% (στο 181% του ΑΕΠ το 2023). Έτσι, το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους αφήνει την κυβέρνηση ευάλωτη σε διορθώσεις των αγορών, καθώς η ΕΚΤ μειώνει την έκτακτη στήριξη που παρείχε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα άλλο «κλειδί» σύμφωνα με τη Scope για τις πιστωτικές προοπτικές της χώρας είναι οι επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για τα προγράμματα Ποσοτικής Χαλάρωσης μετά την πανδημία και ειδικά τη στήριξη της Ελλάδας μετά τη λήξη του PEPP και του waiver, που επέτρεπε στην Κεντρική Τράπεζα να δέχεται ως ενέχυρα από τις τράπεζες τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Εάν λοιπόν η ΕΚΤ διατηρήσει την ευελιξία στη διαχείριση του ισολογισμού της υπό ένα επικοινωνιακό υποστηρικτικό πλαίσιο για συνέχιση της στήριξης για την Ελλάδα, αυτό θα στηρίξει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη Scope.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, με την καλύτερη επίδοση στο ΑΕΠ του γ' τριμήνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider