Κορυφαίας σημασίας για την κυβέρνηση και την χώρα χαρακτήρισε, από το βήμα της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Βουλής, το νομοσχέδιο για τη ΔΑΜ και την απολιγνιτοποίηση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση είναι ανακουφιστική και για τη ΔΕΗ και για την ελληνική οικονομία, καθώς πλέον οι λιγνίτης έχει καταστεί ασύμφορος.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπ. Ανάπτυξης
«Κατ΄αρχάς, ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που έλαβαν μέρος σε αυτήν τη συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής και καλώ όλους τους συναδέλφους να λάβουν μέρος στη συζήτηση στην Ολομέλεια, γιατί το νομοσχέδιο για τη ΔΑΜ και την απολιγνιτοποίηση είναι ένα κορυφαίο εθνικό στοίχημα και μία κορυφαία απόφαση της κυβερνήσεως.
Ξεκινώ από αυτό, αν και διαφωνώ απολύτως με τον κύριο Φάμελλο και τον διαχωρισμό σε εντοπιότητα των βουλευτών. Δεν θυμάμαι στη Βουλή να έχει τεθεί τέτοιο θέμα για κανένα ζήτημα μέχρι τώρα. Ομολογώ ότι μου φάνηκε λίγο ρατσιστικό αλλά εν πάση περιπτώσει να επικαλεστώ την δική μου εντοπιότητα, κυρία Πέρκα. Η καταγωγή μου, όπως ξέρετε, είναι από το Αμύνταιο Φλωρίνης. Εκεί ζει το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς μου. Εκεί πάω κάθε χρόνο και βλέπω τον τάφο του παππού μου. Άρα, έχω πολύ έντονη την εντοπιότητα και με ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό το θέμα, πείτε του κ. Φάμελλου.
Πάμε τώρα να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά μήπως μπορέσουμε και συνεννοηθούμε. Πρώτα απ΄όλα, σας άκουσα να καταγγέλλετε και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΜέΡΑ25 τόσο έντονα το νομοσχέδιο, αλλά για το αν επί της αρχής συμφωνείτε με την απολιγνιτοποίηση ή όχι δεν άκουσα τίποτα. Πρέπει να γίνει απολιγνιτοποίηση; Είναι σωστή η απόφαση της απολιγνιτοποίησης;
Φανταστείτε ότι φτάσαμε στο σημείο να ακούμε τον κ. Αρσένη από το ΜέΡΑ25 να μας φέρνει ως παράδειγμα την στρατηγική της Μεγάλης Βρετανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου θέλει να καταργήσει, από το 2025 και μετά, σταδιακά τη χρήση του φυσικού αερίου για τη θέρμανση των κατοικιών. Και μας κάλεσε προηγουμένως να μιμηθούμε το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Καταθέτω για τα πρακτικά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, που λέει ότι θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο με πυρηνική ενέργεια. Πρώτη φορά ακούω ότι το ΜέΡΑ25 είναι τόσο θερμά υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, δεν το έχω ξανακούσει. Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση στο δημόσιο διάλογο.
Εγώ πάντα είμαι εξαιρετικά υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, αλλά αντιλαμβάνομαι για την Ελλάδα ότι έχει το μεγάλο πρόβλημα των σεισμών, το οποίο αναγκαστικά μας κρατάει πίσω. Ότι το ΜέΡΑ25, όμως, έχει βγει τόσο προωθημένο και μας ζητάει να αντιγράψουμε τη χρήση πυρηνικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εντυπωσιακό. Είναι η πρώτη φορά που λέτε κάτι σοβαρό στη ζωή σας.
Άκουσα ότι υπάρχει, λέει, σχέση του παρόντος νομοσχεδίου για την απολιγνιτοποίηση με την παρούσα αύξηση του ενεργειακού κόστους. Συγγνώμη, είστε βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και λέτε τέτοια πράγματα; Είναι δυνατόν; Δεν ξέρετε ότι όλες οι λιγνιτικές μονάδες αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο φουλ και παράγουν ενέργεια στο φουλ; Τι σχέση έχει η απόφαση του μέλλοντος για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων με το κόστος της ενέργειας σήμερα, Δεκέμβριο του 2021; Επειδή το διαβάζω συνεχώς και στο διαδίκτυο. Οι λιγνιτικές μονάδες δουλεύουν στο φουλ. Η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση δεν έχει επηρεάσει καθόλου τη λειτουργία των μονάδων και όσο μπορεί να συμβάλει ο λιγνίτης στην πτώση των τιμών ενέργειας που πληρώνουμε σήμερα συμβάλει ήδη.
Το τι θα γίνει, όταν θα κλείσουν οι μονάδες, θα το δούμε όταν θα κλείσουν οι μονάδες. Σήμερα, όπως λέγεται νέο ελληνιστί, as we speak, oι λιγνιτικές μονάδες μπορεί να δουλέψουν, δουλεύουν και παράγουν ρεύμα.
Όμως, εάν μιλάμε για ενεργειακό κόστος και οικονομία, πρέπει να σας ενημερώσω ότι, σήμερα μόλις, οι τιμές των ρύπων φυσικού αερίου έφτασαν στα 85 ευρώ. Πριν από ένα χρόνο είχαν 40. Τι θα πει αυτό πρακτικά, για να καταλάβει ο κόσμος; Κάθε μέρα που περνάει, η χρήση του λιγνίτη, ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται ολοένα και περισσότερο οικονομικά ασύμφορη. Άρα, είναι απολύτως προφανές, ότι αν θέλει κάποιος να καταλάβει γιατί έχει ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν έχει παρά να σκεφτεί και ιδιαίτερα εάν είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ένα απλό πράγμα. Αν καταλάβετε αυτό που θα σας πω τώρα, θα καταλάβετε, γιατί όσα λέτε για τις μονάδες του λιγνίτη είναι, με συγχωρείτε, εκτός τόπου και χρόνου.
Όταν ήσασταν κυβέρνηση, ψηφίσατε την πώληση κάποιων λιγνιτικών μονάδων και βγάλατε διαγωνισμό για την πώληση κάποιων λιγνιτικών μονάδων. Ξέρετε τι αποτέλεσμα είχε αυτός ο διαγωνισμός; Είναι η πρώτη φορά, δεν ξέρω κανέναν άλλο διαγωνισμό εγώ, που δεν ήρθε ούτε ένας ενδιαφερόμενος.
Δεν κατατέθηκε ούτε μία πρόταση. Για ποιο λόγο λέτε, ότι κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν ενδιαφέρθηκε να καταθέσει, έστω μία πρόταση, για να πάρει τις λιγνιτικές μονάδες; Γιατί έβλεπε ο κάθε επενδυτής, ότι τα χρήματα που θα έπρεπε να δαπανήσει για την ανανέωση λειτουργίας αυτών των μονάδων, δηλαδή για την αποθειοποίηση, για την πιο ενεργειακή σωστή τους λειτουργία και λοιπά, που θα τους έδινε μεγαλύτερο χρόνο ζωής στο μέλλον, συν τους ρύπους φυσικού αερίου, δημιουργούσαν, όχι κέρδη, αλλά τεράστιες ζημιές. Γιατί αν έβλεπαν κέρδη οι ιδιώτες, θα είχαν έρθει να τα πάρουν, όταν τα πουλήσατε. Δεν ήρθε κανένας, διότι όλοι έβλεπαν το προφανές: Ότι οι μονάδες αυτές είναι εξαιρετικά ζημιογόνες. Μόνο ένας παλαβός θα συνέχιζε να παράγει ρεύμα από λιγνίτη στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια. Για ποιο λόγο, επαναλαμβάνω; Πρώτον, διότι οι μονάδες είναι εξαιρετικά παλιές και χρειάζονταν όλες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να ανανεωθούν. Μόνο για τις μονάδες στην Καρδιά η μελέτη έλεγε, ότι χρειάζονταν 130 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Βάλτε τα 130 εκατομμύρια ευρώ επένδυση, συν τους ρύπους φυσικού αερίου, για να καταλάβετε, γιατί δεν είχε κανένα οικονομικό νόημα η συνέχεια καύσης λιγνίτη στην Ελλάδα.
Όλα αυτά τα πράγματα, αντί να τα εξηγούμε με θάρρος στον κόσμο της Δυτικής Μακεδονίας και να του εξηγούμε για ποιο λόγο ο λιγνίτης πια, είναι οικονομικά ασύμφορος, - δεν καις λιγνίτη, ευρώ καις, όταν παράγεις από λιγνίτη-, καθόμαστε και ξεσηκώνουμε τον κόσμο και λέμε ένα κάρο ανοησίες.
Άρα, ο λιγνίτης είναι ασύμφορος. Έπρεπε να ληφθεί η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση και μόνο έπαινος αξίζει για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έλαβε αυτή την ανακουφιστική και για τη ΔΕΗ και για την ελληνική οικονομία, απόφαση.
Μάλιστα, και γι’ αυτό είμαι περήφανος για τον τόπο μου, οι αντιδράσεις για την απόφαση, ήταν εξαιρετικά μικρότερες των αναμενόμενων. Εξαιρετικά μικρότερος. Πέντε-εκατό άνθρωποι ήταν, διακόσιοι. Η κοινωνία, στην πραγματικότητα, ακολούθησε την απόφαση αυτή. Γιατί η κοινωνία, επειδή ασχολείτο, ήξερε ότι αυτό το πράγμα είχε τελειώσει και απλώς πηγαίναμε προς τον θάνατό του. Και τι είδε στην κυβέρνησή μας και ερχόμαστε τώρα στο μείζον στο νομοσχέδιο; Είδε για πρώτη φορά ότι υπάρχει ένα σχέδιο.
Να μιλήσουμε τώρα για το σχέδιο. Αν είναι καλό σχέδιο, κακό σχέδιο, αν θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο, αυτή είναι μια εποικοδομητική συζήτηση. Αλλά αυτό που είδε ο κόσμος της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλοπόλεως είναι, ότι για πρώτη φορά υπήρχε ένα σχέδιο. Και ποια η διαφορά αυτής της κυβέρνησης από την προηγούμενη;
Ενώ στην πραγματικότητα η απολιγνιτοποίηση λόγω των οικονομικών λόγων που προανέφερα είχε ήδη συμβεί, - το ξαναλέω και το ακούσατε προηγουμένως από τον κύριο Παπαθανάση και την κυρία Πιπιλή, αλλά θέλω να ακούγεται για να το καταλάβουμε - ήδη στη πενταετία είχε μειωθεί το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη κατά 54%. Η μισή απολιγνιτοποίηση, κυρία συνάδελφε από την Κοζάνη, έχει ήδη γίνει. Έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η διαφορά όμως; Δεν έγινε με πρόγραμμα, δεν έγινε με σχέδιο, έγινε από την οικονομική λογική ότι χάναμε λεφτά. Τι είναι αυτό που κάνατε; Μας είπε η κυρία Πέρκα. Τι είναι; Μία υπουργική απόφαση στη λήξη σχεδόν της θητείας σας για το 6%. Μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αφού είχε χαθεί το 54%, λίγο πριν φύγετε, εκδώσατε αυτή την διυπουργική απόφαση που φυσικά ουδέποτε εφαρμόστηκε.
Ξαναλέω, τα 5 προηγούμενα χρόνια που κυβερνούσατε, τι κάνατε κυρία Πέρκα; Τίποτα είναι η απάντηση. Το βλέπατε να συμβαίνει είναι η απάντηση.
Αντιθέτως, προσπαθήσατε να πουλήσετε λιγνιτικές μονάδες και φάγατε τα μούτρα σας μεγαλοπρεπώς. Πάμε λοιπόν, από την αρχή.
Ένα. Οι λιγνιτικές μονάδες και η απόφασή μας να κλείσουν, δεν επηρεάζουν τις σημερινές αυξήσεις τιμών ενεργείας γιατί δουλεύουν. Άρα, το ψέμα αυτό είναι με κεφαλαία γράμματα «ΨΕΜΑ».
Δύο. Οι λιγνιτικές μονάδες είναι οικονομικά ασύμφορες, άρα η οικονομική λογική του κλεισίματος τους είναι απολύτως αυτονόητη και επιβεβλημένη.
Τρία. Η μισή και πάνω απολιγνιτοποίηση έγινε ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ληφθεί απολύτως κανένα μέτρο για την τοπική οικονομία.
Τέσσερα. Άλλο μεγάλο ψέμα. Ότι φτάσαμε σήμερα εδώ χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.
Και εγώ και ο κύριος Χατζηδάκης πήγαμε με την αρμόδια Επίτροπο της Ε.Ε. στην αφετηρία. Και οι δήμαρχοι ήθελαν να έρθουν, αλλά οι περισσότεροι δεν ήρθαν γιατί είχαν βάλει απέξω μερικούς με σημαίες που φωνάζανε και κάνανε προπηλακισμούς. Κάποιοι μπήκαν και από την πίσω πόρτα και μας ζητάγανε συγνώμη, δεν μπορούσαν να μιλήσουν. Εκεί ήσασταν. Αλλά στη συνέχεια και όταν έγινε επιτροπή υπό τον κύριο Μουσουρούλη, ο ίδιος ο κύριος Μουσουρούλης είχε ανέβει πάνω και είχε μιλήσει με τους δημάρχους τριάντα φορές. Ο κύριος Παπαθανάσης, άλλες δεκαπέντε. Σε όλη τη κουβέντα περί της απολιγνιτοποιήσεως, η τοπική κοινωνία ήταν παρούσα σε κάθε βήμα. Και να πούμε, ότι θα υπάρξει τροποποίηση αύριο, ώστε στις Επιτροπές για τις επενδύσεις να υπάρχει εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καμία αντίρρηση. Για να μη λένε ότι δεν έχουν ακουστεί οι γνώμες τους.
Άκουσα, νομίζω απ’ τον κύριο Αρσένη, για τις επενδύσεις, ιδιαίτερα του υδρογόνου, στις οποίες θέλω να αναφερθώ. Μα εγώ με τον κύριο Παπαθανάση είμαστε οι δύο Υπουργοί που βάλαμε την Ελλάδα σε αυτό, και ξαφνικά εσείς του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεστε για το υδρογόνο;
Όταν φτιάχτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ιδέα των μεγάλων ευρωπαϊκών έργων κοινής στρατηγικής σημασίας και επελέγησαν διάφοροι τομείς, ένας από τους τομείς που επελέγησαν ήταν το υδρογόνο. Πάμε πρώτη φορά στις Βρυξέλλες με τον κ. Παπαθανάση, στον τρίτο μήνα της θητείας μας, προ του Covid και τι ανακαλύπτουμε; Ότι η Ελλάδα είχε ξεχάσει να δηλώσει συμμετοχή στο IPCEI για το υδρογόνο.
Δεν είχαμε δηλώσει συμμετοχή καν, κ. Αρσένη και με δική μας προσπάθεια, κάναμε αίτημα εκπρόθεσμα, πιάσαμε τις χώρες μία μία να μη μας βάλουν βέτο, ζητήσαμε από τον Επίτροπο και του είπαμε ότι έγινε λάθος και γραφειοκρατικά οι προηγούμενοι ξέχασαν να κάνουν την αίτηση και έτσι η Ελλάδα μπήκε στα IPCEI για το υδρογόνο και σχεδιάζουμε ένα από τα μεγαλύτερα έργα υδρογόνου στην δυτική Μακεδονία το «White Dragon» και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όχι μόνο με ιδιωτική και με εθνική.
Είναι δυνατόν να μας λέτε εσείς για το υδρογόνο, που ξεχάσατε να δηλώστε συμμετοχή στα ευρωπαϊκά IPCEI, αντί να πείτε ένα συγνώμη στον ελληνικό λαό;
Γι’ αυτό έχουμε κάνει προσπάθεια, γι’ αυτό έχουμε ιδρώσει για το υδρογόνο και ευτυχώς καταφέραμε και τους πείσαμε και μας βάλανε.
Ακούω συνέχεια για την τηλεθέρμανση. Εσείς κυρία Πέρκα, δεν ξέρετε ότι σε μια βδομάδα θα είμαστε στο δήμο Φλώρινας για να εγκαινιάσουμε τα έργα φυσικού αερίου που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και για τη σύνδεση της πόλης της Φλώρινας με το δίκτυο φυσικού αερίου και με 100% χρηματοδότηση όλων των τελών σύνδεσης του κάθε σπιτιού της Φλώρινας;
Ακούστε και το καλύτερο. Αυτό το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει τόσο οικολογική συνείδηση και είναι τόσο ευαίσθητο με το περιβάλλον, μπορείτε να μας πείτε κυρία Πέρκα, γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ οι μονάδες της Καρδιάς συνέχισαν να λειτουργούν παράνομα; Το ξέρετε κυρία Πέρκα, ότι οι μονάδες της Καρδιάς λειτούργησαν παραπάνω από έναν χρόνο επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε λήξει ο χρόνος λειτουργίας τους με σοβαρές ευθύνες για όποια ζημιά έχει πάθει η υγεία των κατοίκων στις γύρω περιοχές; Με απόφαση του κ. Σταθάκη, δεν παρατάθηκε δύο φορές η λειτουργία μονάδας, που σύμφωνα με τις μελέτες προκαλούσε καρκίνο; Το ξέρετε αυτό και δεν ντρέπεστε να μιλάτε για οικολογία μέσα στην Βουλή των Ελλήνων, όταν έχετε αυτά πάνω στις πλάτες σας, στην περιοχή σας;
Αφήστε, λοιπόν, τα κροκοδείλια δάκρυα. Κυβερνήσατε 5 χρόνια και πιο χάλια στη δυτική Μακεδονία από εσάς, δεν έχει ξανά υπάρξει κυβέρνηση. Ο κ. Φάμελλος, που ήταν αναπληρωτής Υπουργός, να μας πει γιατί παρατείνατε δύο φορές τη λειτουργία της Καρδιάς, πέρα από το όριο λειτουργίας μονάδας, για να ξέρετε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους κατοίκους και τι ανέπνεαν οι κάτοικοι όταν λειτουργούσε η μονάδα παράνομα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με απόφαση Υπουργού. Ξέρει ο κ. Φάμελλος, γι’ αυτό δεν μιλάει.
Άρα, το έργο δεν είναι εύκολο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ένα δύσκολο έργο αυτό. Εγώ δεν θα υποκριθώ ότι είναι η ευκολότερη άσκηση πολιτικής αυτό που πάμε να κάνουμε. Είναι μία τεράστια, μια τιτάνια εθνική πρόκληση και ναι, το κάνουμε πρώτοι στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι λόγος ψόγου, είναι λόγος επαίνου. Διότι ακριβώς, επειδή το κάναμε πρώτοι στην Ευρώπη δεχθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την κυρία Φερέιρα, που πρόσφατα επισκέφθηκε την περιοχή, ξεχωριστό ταμείο μέσα στο ΕΣΠΑ μόνο για να την απολιγνιτοποίηση. Αν πηγαίναμε τελευταίοι, αυτό δεν θα υπήρχε και λόγω όλης αυτής μας της πρωτοπορίας, έχει γυρίσει όλη η Ευρώπη και κοιτάει να δει τι κάνουμε. Δουλέψαμε πάρα πολύ για να φτάσουμε εδώ. Το παρόν σχέδιο νόμου είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης, μέσω του κυρίου Μουσουρούλη και των Υπουργών, και δημόσιας συζήτησης και συζήτησης με επενδυτές και δημιουργίας master plan και δημιουργίας μελετών, για να δούμε ποια είναι η θέση της ΔΕΗ.
Επαναλαμβάνω, βρήκαμε και πολλές εκπλήξεις κατά την πορεία, γιατί μη νομίζετε ότι η ΔΕΗ τα έχει όλα εντάξει και όλα όπως έπρεπε ή ότι όλα τα εδάφη, ήταν όπως παρουσιάζονταν ή ότι όλα ήταν όπως φαίνονταν στους χάρτες. Φέρνω ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση αυτών των πραγμάτων.
Σχετικά με την περιοχή μας, έχετε πει κυρία Πέρκα στους κατοίκους των Αγίων Αναργύρων, ότι ο λόγος που έγινε η κατολίσθηση είστε εσείς; Το ξέρετε και χαίρομαι που το παραδέχεστε. Ξέρετε γιατί; Διότι, το Φεβρουάριο του 2016, ακυρώσατε το μεγάλο έργο της ΔΕΗ, για να πάρουν τα χώματα από το ορυχείο των Αγίων Αναργύρων και ένα χρόνο μετά, το ορυχείο κατέρρευσε. Για πείτε μου, κυρία Πέρκα, γιατί ακυρώσατε το έργο τον Φεβρουάριο του 16; Θα είχε αποφευχθεί η κατολίσθηση και όλη η καταστροφή της ΔΕΗ στους Αγίους Αναργύρους. Άρα, εσείς εμπιστεύεστε την επιστήμη, αλλά ακυρώσατε ένα έργο που είχε εγκριθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει κατάρρευση και ένα συγνώμη δεν είπατε.
Άρα, λοιπόν, αυτό το έργο της απολιγνιτοποιήσεως, είναι μία εθνική πρόκληση και ένα εθνικό στοίχημα. Ποιο δηλαδή; Να καταφέρουμε, για πρώτη φορά, στην ιστορία μας, με οργανωμένο τρόπο, να επιτύχουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό την αλλαγή της οικονομίας - θα μείνω στη δυτική Μακεδονία γιατί είναι πολύ μεγάλη σαν περιφέρεια, προφανώς και στη Μεγαλόπολη και σε ορισμένα νησιά- με αντιστροφή του οικονομικού μοντέλου. Γιατί, πράγματι, είναι γεγονός ότι η δυτική Μακεδονία προσκολλήθηκε επί σειρά δεκαετιών στον λιγνίτη. Ναι, ο λιγνίτης έφερε και χρήματα και θέσεις εργασίας στην περιοχή, αλλά έφερε και ζημιά. Έφερε την κακή ποιότητα ζωής, έφερε και έλλειμμα ανάπτυξης άλλων τομέων της οικονομίας, που θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί, αν δεν υπήρχε ο λιγνίτης.
Και τώρα έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία, να χρησιμοποιήσουμε τεράστιους, γιγαντιαίους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη μετάβαση, από το ένα παραγωγικό μοντέλο του λιγνίτη, στο νέο παραγωγικό μοντέλο, οργανωμένα και με σχέδιο. Εάν έχετε σε αυτό να συνεισφέρετε καλές ιδέες, αυτό είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτο. Τι θα σήμαινε; Θα ψηφίζατε επί της αρχής το νομοσχέδιο, θα λέγατε θέλουμε να γίνει απολιγνιτοποίηση και πρέπει να γίνει μια ώρα αρχύτερα και κακώς δεν την κάναμε εμείς, αλλά διαφωνούμε στο 1, 2, 5 άρθρα, ότι θα μπορούσε να γίνει το master plan διαφορετικά και θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά η μετάβαση, κτλ..
Άρα, εσείς δεν κάνετε αυτό. Εσείς, ενώ υποδύεστε το κόμμα της αριστεράς και της οικολογίας, είστε το πρώτο κόμμα οικολογίας στην Ευρώπη, που είναι υπέρ του λιγνίτη. Εγώ, άλλο κόμμα οικολογικό στην Ευρώπη, που να θέλει το λιγνίτη, δεν ξέρω. Μόνο εσάς.
Αντί να βγείτε πρώτοι και να πείτε, καλώς σταματάει ο λιγνίτης, πάτε και παίζετε με τις δόκιμες ανησυχίες των κατοίκων. Τους σέβομαι, δίκιο έχουν να ανησυχούν, για αυτούς είναι κάτι καινούργιο. Είχαν μάθει να ζούνε με ένα συγκεκριμένο τρόπο και τώρα βλέπουν μπροστά τους κάτι διαφορετικό και αυτό τους προκαλεί άγχος, φόβο και αγωνία. Είναι θεμιτό αυτό και εμείς πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό το φόβο και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα τους. Για αυτό είμαστε εδώ, για αυτό φέραμε αυτό το νομοσχέδιο. Βεβαίως, χαϊδεύετε αυτό το φόβο, μόνο και μόνο για ψήφους και λαϊκισμό και αποκρύπτετε, επαναλαμβάνω, ότι η μισή απολιγνιτοποίηση έχει ήδη τελειώσει, απλώς έγινε χωρίς οργάνωση, χωρίς σχέδιο και χωρίς λεφτά, επί των ημερών σας.
Έχετε αύριο μία ακόμη ευκαιρία, να αλλάξετε άποψη και να δώσουμε ένα μήνυμα πραγματικής εθνικής ενότητας. Όπως το μείζον θέμα, που είναι αυτή καθαυτή η απολιγνιτοποίηση. Γιατί το μείζον που συζητάμε είναι το επί της αρχής. Το αν θέλουμε η χώρα να κάνει αυτό το μεγάλο άλμα. Εμείς θέλουμε ως Νέα Δημοκρατία. Και εσείς που υποτίθεται είστε πιο οικολόγοι από εμάς, εμείς προστατεύουμε το περιβάλλον και εσείς πάτε με το λιγνίτη και το κάρβουνο. Αυτή είναι η διαφορά μας.
Όμως, να ξέρετε, όσο σύνθετο και αν είναι το σχέδιο, όσο δύσκολο κι αν είναι το σχέδιο, όσο πρωτοπόροι και αν είμαστε στην Ευρώπη με το σχέδιο, θα τα καταφέρουμε. Όπως τα έχουμε καταφέρει σε όλα μέχρι σήμερα και είμαστε πρώτοι σε ανάπτυξη στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat. Πρώτοι σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων από την Κομισιόν, μόλις προχθές βγήκε επίσημη ανακοίνωση. Πρώτοι στην κατάσχεση απομιμητικών προϊόντων, χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν και πάταξη του παραεμπορίου από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι και τώρα, όπως ακούσατε χθες τον Γερμανό Υπουργό να λέει «πρέπει να μιμηθούμε την Ελλάδα και πώς έχει καταφέρει να κάνει αυτό το σύγχρονο οικονομικό θαύμα τα τελευταία δυόμισι χρόνια», σε 3 - 4 χρόνια θα λένε πως κατάφερε η Ελλάδα και έκανε την απολιγνιτοποίηση και θα έρχονται οι Γερμανοί να μάθουν από εμάς πως έγινε αυτό το σχέδιο.
Ναι, είναι καλό κάποτε η χώρα μας, κυρία συνάδελφε, να είναι παράδειγμα προς μίμηση και όχι μόνο παράδειγμα προς αποφυγή. Κι αυτό για μένα ως δυτικομακεδόνα, μου προκαλεί πολύ μεγάλη υπερηφάνεια, ότι η Δυτική Μακεδονία μας θα είναι πρωτοπόρος σε όλη την Ευρώπη. Γιατί ναι, είναι άξιοι άνθρωποι στη δυτική Μακεδονία, είναι εργατικοί άνθρωποι, είναι ευφυείς άνθρωποι, θα μας έχουν δίπλα τους, έχουμε βρει τα χρήματα, θα φτιάξουμε επενδύσεις, θα φτιάξουμε θέσεις εργασίας και θα πάνε όλα μια χαρά.
Για να μην το ξεχάσω, επειδή και αυτό που είπε ο κ. Αρσένης, είναι ψευδές, ποιος είπε ότι εμείς, είμαστε κατά του «Net Metering»; Αντιθέτως, θα έρθει το νομοσχέδιο που καθιερώνει το «Net Metering». Αυτό φυσικά δεν αρκεί για να γίνει η μετάβαση για την οποία συζητάμε. Ένα πολύ μικρό κλάσμα, για όσους καταλαβαίνουν λίγο από ενέργεια και πώς δουλεύει. Υπέρ είμαστε, αλλά από την άλλη, να πούμε και μια αλήθεια. Δεν μπορείτε να φωνάζετε συνέχεια για τις τιμές ενέργειας στην Ελλάδα, να είστε οι πρώτοι που φωνάζετε για την αύξηση του ρεύματος και ταυτόχρονα, να είστε οι πρώτοι, που όταν πάει να μπει μια ανεμογεννήτρια, να θέλετε να τη σταματήσετε. Δεν γίνεται και το ένα και το άλλο. Κάποτε θα πρέπει να επιλέξετε σε ποια πλευρά θέλετε να είστε. Εμείς είμαστε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Εσείς, μείνετε στο κάρβουνο.
Ευχαριστώ πολύ».