Πηγές ΥΠΟΙΚ: Προς μόνιμο μηχανισμό 10ετίας για προστασία από ενεργειακές κρίσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πηγές ΥΠΟΙΚ: Προς μόνιμο μηχανισμό 10ετίας για προστασία από ενεργειακές κρίσεις
Μεγάλες οι δυσκολίες, όχι μόνο εισοδηματικά κριτήρια. Υπό εξέταση αν θα αφορά και σε επιχειρήσεις. Μεγάλη η ανάγκη για άνοδο των ΑΠΕ.

Των Δήμητρα Καδδά και Κώστα Δεληγιάννη

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού προστασίας από τις ενεργειακές κρίσεις, ο οποίος μπορεί να χρειασθεί να διαρκέσει μία 10ετία για να προφυλάξει από τις διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, αναφέρθηκαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κάνοντας λόγο για αναγκαίες επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΟΙΚ, ο μηχανισμός δεν θα έχει μόνο εισοδηματικά κριτήρια (λόγω της μεγάλης φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ), αλλά θα περιλαμβάνει και ζητήματα για τη συνθετότητα των λογαριασμών ρεύματος που μπορεί να ανήκουν σε άλλον από τον δικαιούχο. «Είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση», είπαν χαρακτηριστικά.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο μηχανισμός θα αφορά και σε επιχειρήσεις, ούτε το πως μία τέτοια κάλυψη θα μπορεί να συνάδει με το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, τόνισαν, προσθέτοντας πως δεν θα αφεθεί καμία περίοδος ακάλυπτη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως θα ξεκινήσει ο νέος μηχανισμός από την αρχή του έτους. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ εξήγησαν πως η πορεία των τιμών ενέργειας στο μέλλον συνδέεται άμεσα και με την επέκταση των ΑΠΕ αλλά και με τις μεταβλητότητες που έχουν (λόγω καιρικών συνθηκών από τις οποίες επηρεάζονται).

Σκοπός του μηχανισμού, όπως υπογράμμισαν, θα είναι να απορροφά μέρος των αυξήσεων στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος (όταν αυτές εκτινάσσονται όπως συμβαίνει στην παρούσα συγκυρία), με την παροχή επιδότησης στους λογαριασμούς λιανικής των δικαιούχων. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα, όταν οι τιμές χονδρικής ξεπερνούν κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ θα υπολογίζει επίσης αυτόματα το ποσό της επιδότησης στους λογαριασμούς, για να «αναχαιτιστεί» μέρος των αυξήσεων.

Επιπλέον, δεν αναμένεται, προς το παρόν, όπως σημείωσαν, παράταση στο επίδομα θέρμανσης.

Όσον αφορά τις Επιστρεπτέες, απέκλεισαν επιπλέον «κούρεμα» και παρέπεμψαν στις επόμενες ημέρες για το αν θα υπάρξει κάποια παράταση. Περιέγραψαν, επίσης, τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών λόγω της ανάγκης να γίνει διασταύρωση με την ΕΡΓΑΝΗ για τη διατήρηση (ή όχι) των θέσεων εργασίας.

Τέλος, για την άνοδο του κατώτατου μισθού το 2022 επισήμαναν πως έχει σχέση με την πορεία του ΑΕΠ και σχέση με το 2019, αλλά και με τον πραγματικό πληθωρισμό. Χωρίς να υπολογισθεί ο πληθωρισμός η άνοδος που εκτιμάται εφικτή είναι της τάξης του 4%-5% (με πρόβλεψη για επαναφορά του ΑΕΠ στα 187-190 δισ. ευρώ).

Ταμείο Ανάκαμψης

Η επιχειρησιακή σύμβαση του Σχεδίου Ανάκαμψης είναι έτοιμη προς υπογραφή και θα ακολουθήσει το αίτημα για «δόση», ανέφεραν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στα 15 ορόσημα εκκρεμεί επίσης μόνο μία τεχνική αλληλογραφία με την ΕΕ.

Για τα δάνεια επισήμαναν πως θα διατεθούν το επόμενο διάστημα τα 600 εκατ. ευρώ προς την EBRD. Οι υπογραφές με τις συστημικές τράπεζες εκτιμάται πως θα γίνουν έως το τέλος του έτους. Οι τρεις μικρότερες τράπεζες είπε πως είναι οι: Optima, Παγκρήτια και Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Σημειώνεται πως η πρόσκληση θα διευρυνθεί έτσι ώστε να συμμετάσχουν κι άλλες τράπεζες, αν το επιθυμούν.

Εξάλλου, επισήμαναν πως το μεγάλο στοίχημα για την πορεία των έργων είναι οι δικαστικές προσφυγές, οι μεγάλες εκπτώσεις, αλλά και η ικανότητα της δημόσιας διοίκησης να χειρισθεί τα έργα. Γι' αυτό και προωθείται ενίσχυση των αμοιβών αλλά και των αρμόδιων φορέων. Είπαν πως πρόκειται για μία «μάχη» διπλασιασμού των επενδύσεων στα 11 δισ. ευρώ έναντι δυναμικής 5 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα και υπενθύμισαν και τη χρονική υστέρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider