Τα πρώτα προσεκτικά βήματα του ελληνικού χρέους στο 2022

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα πρώτα προσεκτικά βήματα του ελληνικού χρέους στο 2022
Η ιταλική εμπειρία χρήσιμη στις επιλογές του ΟΔΔΗΧ για την πρώτη έκδοση ομολόγου το 2022. Εγγύηση το γεγονός ότι οι αγορές της ΕΚΤ υπερκαλύπτουν τις ετήσιες εκδόσεις, παρά το κλείσιμο του PEPP τον Μάρτιο. Εντός των επόμενων ημερών οι ανακοινώσεις.

Αυτή την εβδομάδα και κατά πάσα πιθανότητα πριν από τις ανακοινώσεις του Οίκου Αξιολόγησης Fitch, το ελληνικό δημόσιο θα δοκιμάσει τις αντιδράσεις των αγορών με την έκδοση ομολογιακού τίτλου δεκαετούς διάρκειας, σύμφωνα με τις «προβλέψεις» της πλειονότητας των primary dealers.

Οι προϋποθέσεις με τις οποίες γίνεται η κίνηση αυτή εμφανίζονται καλές.

Τόσο καλές μάλιστα που έχουν οδηγήσει κάποιους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε να βγει μετά την Ιταλία και αυτός με δεκαπενταετές ή ακόμα και τριακονταετές ομόλογο.

Στην Αθήνα όμως το επιτελείο του ΟΔΔΗΧ προτιμά από ότι φαίνεται να είναι προσεκτικό και να μη ξαφνιάζει όσους εξακολουθούν να «τιμούν» τα ελληνικά ομόλογα, παρά την non investment grade διαβάθμιση της αξιολόγησής τους και μάλιστα μόλις τρεις μήνες πριν από την διακοπή του PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το 2022 άλλωστε είναι μία διαφορετική χρονιά με περισσότερες άγνωστες μεταβλητές που έχουν να κάνουν με τον πληθωρισμό και τα πραγματικά επιτόκια, την αλλαγή στην νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα και αναμφίβολα ένα λιγότερο σταθερό ευρώ.

Για την Ελλάδα το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ προβλέπει δανεισμό μόλις 12 δισ. ευρώ. Με περίπου 3 δισ. ευρώ λήξεις και τα ισχύοντα περιθώρια αγορών από την ΕΚΤ, (τόσο των νέων αγορών του Α τριμήνου Από την ΕΚΤ, όσο και της επανεπένδυσης των λήξεων), γίνεται φανερό ότι το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ υπερκαλύπτεται από την ΕΚΤ (στην δευτερογενή αγορά).

Κατά συνέπεια οι επενδυτές γνωρίζουν ότι οι αγορές τους μπορούν να γίνουν εκ του ασφαλούς, αφού για ολόκληρο το 2022 η... έξοδος ανά πάσα στιγμή καλύπτεται από την εγγύηση της ΕΚΤ.

Έτος επενδυτικής βαθμίδας το 2023;

Για το 2023 είναι νωρίς να ανησυχήσει κανείς δεδομένου ότι από όλους τους επενδυτικούς χώρους οι προσδοκίες το αναφέρουν ως έτος αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην χαμηλή βαθμίδα του Investment grade.

Παρ' όλα αυτά όμως η πρόσφατη έκδοση (30ετές ομόλογο) του ιταλικού δημοσίου έδειξε κάποια σημάδια της αλλαγής ... κλίματος, που υπάρχει στις αγορές. Αλλαγές οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις αναταράξεις των εορτών, αλλά με τις αλλαγές που φέρνουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ τον Δεκέμβρη.

Η έκδοση, σύμφωνα με πληροφορίες από τον τραπεζικό χώρο, πέραν του ότι εμφανίσθηκε τελικά «τσιμπημένη» όσο αφορά το επιτόκιο (πάνω από το 2,17%), δεν είχε την αναμενόμενη ...ζήτηση. Το γεγονός αυτό μπορεί βέβαια να οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί εν όψη της εκλογής Προέδρου, διαδικασία που εμπλέκει πιθανώς και τον ρόλο του Μάριο Ντράγκι στην ιταλική πολιτική σκηνή, αλλά όπως αναφέρεται από αρμόδιες πηγές έχει να κάνει και με τις αλλαγές στο PEPP.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται αρμοδίως το «τσίμπημα» στο επιτόκιο της έκδοσης καταγράφει και τιμολογεί την σημασία που οι αγορές δίνουν στην απόφαση της ΕΚΤ.

Κατά συνέπεια η πρώτη εμφάνιση του ελληνικού δημοσίου – που εξακολουθεί να διατηρεί ένα μεγάλο μαξιλάρι αποθεματικού πάνω από 30 δισ. ευρώ – για να αποφύγει μια ανάλογη αντίδραση της αγοράς ιταλικού τύπου, το πλέον πιθανό είναι να ανταποκριθεί με την κλασική έκδοση του δεκαετούς, «σηκώνοντας όσο λιγότερη σκόνη γίνεται», υπό τις παρούσες συνθήκες.

Σ΄ αυτή την λογική υπάρχουν πάντως και αντιρρήσεις που υιοθετούν την πρόκληση μιας μεγαλύτερης μακροπρόθεσμης έκδοσης (δεκαπενταετίας ή και μεγαλύτερης), αλλά φαίνεται πως η τελική επιλογή κρίνεται από την ετοιμότητα και την ζήτηση των επενδυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider