Bonus system για δημοσίους υπαλλήλους – Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Bonus system για δημοσίους υπαλλήλους – Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση
Σταδιακά σε τρία χρόνια το bonus system στο Δημόσιο, με μόνιμο αλλά και με προσωρινό χαρακτήρα. Από φέτος πιλοτικά με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από φέτος προωθείται το bonus system στο Δημόσιο, εξηγούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας πως σχεδιάζεται να δοθούν κίνητρα σε συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου. Μάλιστα, θα υπάρχει σε αυτούς τους τομείς ένας βαθμός ευελιξίας. Σε κάποιους τομείς που θα θεωρηθούν κρίσιμοι θα υφίσταται σε μόνιμη βάση το καθεστώς. Αλλά, σε κάποιους τομείς, όταν προκύπτει μία καινούρια συνθήκη που απαιτεί ισχυρά κίνητρα για υπαλλήλους οι οποίοι θα πρέπει να επιτυγχάνουν στόχους, τότε να μπορεί να εφαρμοστεί για ένα διάστημα.

Ένα παράδειγμα είναι η άρση της καθυστέρησης στην απονομή των προσωρινών συντάξεων. Σε αυτό το παράδειγμα, σύμφωνα με τις πηγές, θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί προσωρινά με αυτό το σύστημα η στήριξη στα στελέχη του δημοσίου. Όταν ολοκληρώνεται μία διαδικασία, τότε το ποσό θα «απελευθερώνεται» για άλλες υπηρεσίες.

Τα 3 στάδια

Αρχικά σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί σε πιλοτική μορφή (το 2022). Αν αποδειχθεί πως δουλεύει, μπορεί να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Δεδομένου πως η στοχοθεσία είναι ετήσια, η χρονιά μεγάλης εφαρμογής θα είναι ο προϋπολογισμός του 2023 και σε ευρύτερη μορφή το 2024, επισημαίνουν επίσης.

Για το τι θεωρείται κρίσιμος τομέας, εξηγούν πως δεν θεωρείται η υγεία ή το μοντέλο της ΑΑΔΕ, το οποίο, διευκρίνισαν πως συνδέεται πιο πολύ με τα «περιγράμματα θέσης» που θα προχωρήσουν και αυτά σε κάποιους τομείς του δημοσίου.

Το bonus system θα εφαρμόζεται σε μονάδες που έχουν να πετύχουν ένα συγκεκριμένο και μετρήσιμο στόχο κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή ένας στόχος που απαιτεί σημαντική βελτίωση της απόδοσης. «Δεν ψάχνουμε να βρούμε έναν ακόμη τρόπο παροχής επιδομάτων», διευκρίνισαν οι πηγές.

Παράλληλα, εξήγησαν πως ένα παράδειγμα είναι οι επιτροπές διαγωνισμών. Ειδικά άνω κάποιου ύψους έχουν πολύ σημαντικό έργο να κάνουν και προς το παρόν το έργο δεν αμείβεται.

Ένα μέρος της πρωτοβουλίες καλύπτεται από το Ταμείο Ανάπτυξης μέσα από τις παρεμβάσεις για την διοικητική μεταρρύθμιση με κόστος 51 εκατ. ευρώ (υπάρχουν 9 εκατ. ευρώ για το θέμα της πιλοτικής εφαρμογής του bonus system). Δεν θα είναι άμεσος στόχος η προσέλκυση εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα εξετασθεί με δεδομένη την ανάγκη ανάπτυξης κινήτρων σε θέσεις που είναι αναγκαίο.

Πότε θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στο δημόσιο

Για το 2023 υπολογίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών την απόφαση περί κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και στο δημόσιο. Και τούτο, όπως αναφέρουν, με δεδομένο πως είναι ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Άρα, εξηγούν, απαιτεί να είναι γνωστοί οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες (κάτι που θα γίνει προς το τέλος του έτους), και να αρθεί το καθεστώς της ρήτρας διαφυγής και των προσωρινών μέτρων (που θα γίνει από το 2023), με αναμονή της εξέλιξης και για το θέμα της δικαστικής προσφυγής.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές εξηγούν πως τα καλύτερα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού το 2021, που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θόδωρος Σκυλακάκης δεν σημαίνουν και πιο μεγάλο περιθώριο για παροχές φέτος.

Σημειώνεται πως πρέπει επίσης να βρεθεί ο «χώρος» για τη διατήρηση και το 2023 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και της μείωσης κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα (κόστος 1,65 δισ. ευρώ), πριν επεκταθεί το μέτρο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και σε δημόσιο-συνταξιούχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider