Société Générale: «Τσουνάμι» αναβαθμίσεων για την Ελλάδα το 2022 από τους οίκους αξιολόγησης

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Société Générale: «Τσουνάμι» αναβαθμίσεων για την Ελλάδα το 2022 από τους οίκους αξιολόγησης
«Τσουνάμι» αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης αναμένει η Société Générale για την ελληνική οικονομία τη φετινή χρονιά, κάτι που θα τη φέρει ένα «σκαλοπάτι» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

«Τσουνάμι» αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης αναμένει η Société Générale για την ελληνική οικονομία τη φετινή χρονιά, κάτι που θα τη φέρει ένα «σκαλοπάτι» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, μέχρι το τέλος του 2022.

Όπως υπενθυμίζει ο γαλλικός οίκος, η Standard & Poor's προέβη στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και των προοπτικών τον Απρίλιο του 2021, στη βάση της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, των σημαντικών ταμειακών διαθεσίμων, των αναμενόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Fitch ακολούθησε την κίνηση της S&P την Παρασκευή και αναθεώρησε το outlook της Ελλάδας σε θετικό από σταθερό, ενώ η Moody's είχε αναβαθμίσει τον Νοέμβριο του 2020 την Ελλάδα σε «Ba3» με σταθερό outlook (τρία «σκαλοπάτια» μακριά από το investment grade).

Όπως σημειώνει η Société Générale, η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από το παρελθόν, εφαρμόζοντας μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στην αγορά εργασίας και στη δημόσια διοίκηση με τη βοήθεια της ΕΕ. Αυτά εξαλείφουν τους περιορισμούς στην οικονομική ανάπτυξη και ενισχύουν την ικανότητα της κυβέρνησης να επαναφέρει τάχιστα το χρέος στα προ πανδημίας επίπεδα. Το 2020, η Ελλάδα κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ ενώ μεγάλο μέρος της βελτίωσης την τελευταία δεκαετία ήταν διαρθρωτική. Επιπλέον, αν και ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να αποτελεί μια «πιστωτική αδυναμία» για την Ελλάδα, έχει βελτιωθεί εν μέσω πολλών μεταρρυθμίσεων, με τον δείκτη NPEs να υποχωρεί στο 20% τον Ιούνιο του 2021 από 49% το 2017.

Σύμφωνα με τη Société Générale, η χρηματοδότηση είναι φθηνότερη από ό,τι για άλλες χώρες της περιφέρειας καθώς η Ελλάδα έχει λάβει ένα μεγάλο όγκο δανείων μεγάλης διάρκειας από το EFSF και τον ESM με πολύ χαμηλά επιτόκια (περίπου 1,1%). Αυτά αντιπροσωπεύουν πλέον το 54% του συνολικού χρέους της, ενώ το ποσοστό του διαπραγματεύσιμου χρέους της είναι μόλις 25% τη στιγμή που η ισχυρή στήριξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έχει διατηρήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε καλό δρόμο, με το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να είναι χαμηλότερο συγκριτικά με άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Υπό τη συνοδεία λοιπόν των ευρωπαϊκών πόρων του NGEU, η κυβέρνηση θα έχει άφθονους πόρους για την ανοικοδόμηση της οικονομίας χωρίς μεγάλη επιδείνωση στα δημοσιονομικά της.

Έτσι, βαδίζοντας προς την επενδυτική βαθμίδα, η Société Générale επισημαίνει πως οι οίκοι αξιολόγησης συνήθως ορίζουν αρνητικές προσαρμογές αξιολόγησης για να αναγνωρίσουν ένα ιστορικό χρεοκοπιών. Αυτό επιβαρύνει την αξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς η χώρα χρεοκόπησε το 2012 και το 2015. Ωστόσο, οι αρνητικές προσαρμογές θα αρχίζουν να απομακρύνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Στη βάση αυτού, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 έχει ξεπεράσει σημαντικά τις προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης, ο γαλλικός οίκος θα μπορούσε να δει το χάσμα της αξιολόγησης μεταξύ της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών να μειώνεται περαιτέρω το 2022.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένει ότι η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην πρώτη της φετινή αξιολόγησή στις 22 Απριλίου, η Fitch πιθανότατα θα αναβαθμίσει την Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο, ενώ η Moody's θα την αναβαθμιστεί επίσης στις 16 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς, μέχρι το τέλος του 2022, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα απέχει μόλις μία βαθμίδα μακριά από το investment grade.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider