Ενδεχόμενο τερματισμού του PEPP νωρίτερα από το προγραμματισμένο άφησε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Μάρτινς Κάζακς, αν και φρόντισε να τονίσει πως η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, όπως αναμένουν σε μεγάλο βαθμό οι επενδυτές, ιδιαίτερα μετά από την Πέμπτη, οπότε και η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοιχτή την πιθανότητα λόγω των κινδύνων του πληθωρισμού.
Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης από την Λετονία, απέρριψε μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, επειδή αυτό θα συνεπαγόταν πλήρη τερματισμό ή «μείωση» των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ πριν από αυτήν την ημερομηνία.
«Ο Ιούλιος θα σήμαινε έναν εξαιρετικά γρήγορο και απίθανο ρυθμό μείωσης», ανέφερε ο Κάζακς σε συνέντευξη του σύμφωνα με το Reuters. «Αλλά συνολικά, στην τρέχουσα συγκυρία, ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου μήνα θα ήταν πολύ πρόωρος».
Η ΕΚΤ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων της «λίγο πριν» την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων από το -0,5%, και η Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της επιβεβαίωσαν αυτή τη δέσμευση την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι αγορές assets πρόκειται επί του παρόντος να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, αν και το Reuters αναφέρει ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να μεταφέρει αυτήν την ημερομηνία στη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου.
Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο ρεκόρ 5,1% τον Ιανουάριο - περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου 2% της ΕΚΤ - ο Κάζακς είναι «ανοιχτός» όσον αφορά στην ανάληψη δράσης.
«Αν δούμε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή ή ενισχύεται περαιτέρω, αν δούμε ότι η οικονομία συνεχίζει, η κατεύθυνση είναι σαφής: μπορεί να δράσουμε νωρίτερα από ό,τι υποθέταμε στο παρελθόν», επεσήμανε.
Ο Καζάκς σημείωσε ότι οι μισθοί, ο βασικός μοχλός της αύξησης των τιμών δεν έχουν ανέβει, αλλά παρόλα αυτά βλέπει τον αυξανόμενο κίνδυνο να συνεχιστεί ο υψηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη.
«Με την ανάκαμψη της οικονομίας, τον πληθωρισμό σε αυτό το επίπεδο και τον αυξημένο κίνδυνο επιμονής του πληθωρισμού, οι νέες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων γίνονται λιγότερο απαραίτητες», δήλωσε ο Κάζακς.
Ο Λετονός υποστήριξε την χάραξη ενός νέου «οδικού χάρτη» για το πώς θα μειωθούν οι αγορές ομολόγων αντί να επανακαθορίζεται ο ρυθμός σε κάτι συνάντηση της ΕΚΤ, κάτι που θα δημιουργούσε «επαναλαμβανόμενες κρίσεις» στην αγορά ομολόγων.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν σε γενικές γραμμές τη Δευτέρα. Τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αγορές της ΕΚΤ λόγω του υψηλού χρέους της χώρας, είχαν από τις χειρότερες επιδόσεις.
Ο Κάζακς υπογράμμισε επίσης πως ένας πιθανός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ήταν και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πορεία της πολιτικής της ΕΚΤ.
«Εάν ξεσπάσει πόλεμος, Θεός φυλάξοι, θα επανεκτιμήσουμε το βασικό σενάριο και θα ενεργήσουμε ανάλογα», είπε.
Οι αγορές προεξοφλούν πως το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα αυξηθεί κατά 15 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, συν σχεδόν επιπλέον 40 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο.
Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι κάτω του 0%, που σημαίνει ότι οι τράπεζες χρεώνονται για να διατηρούν τα επιπλέον μετρητά τους στην κεντρική τράπεζα, από το 2014.
Αλλά και ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλας Κνοτ δήλωσε την Κυριακή πως ακόμα και εντός του δ’ τριμήνου του 2022 «βλέπει» την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη δεύτερη να εκτιμάται την άνοιξη του 2023.
Ο Γάλλος Ντε Γκαλώ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αγορές δεν πρέπει να «βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα» σχετικά με το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε κίνησης της ΕΚΤ, ενώ ο Σλοβάκος Κάζιμιρ είπε ότι η ΕΚΤ «θα είναι πιο σοφή τον Μάρτιο» όταν έχει περισσότερα στοιχεία.