Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν περισσότερο από 10% αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να εισβάλει στην Ουκρανία ή να προσπαθήσει να προκαλέσει μια τεχνητή σύγκρουση στα σύνορα της.
Η τελευταία αυτή κλιμάκωση, με τον Αμερικανό Σύμβουλο Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν να κάνει λόγο για ενδεχόμενη επίθεση πριν και από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, απειλεί να επιδεινώσει δραματικά την ήδη σοβούσα ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Δυνητικά μπορεί να πλήξει ακόμα και τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου, οδηγώντας ακόμα και σε μπλακ άουτ.
Μια ήπειρος εξαρτημένη από το ρώσικο αέριο
Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να μεταφέρονται μέσω ουκρανικών αγωγών. Και οι προμήθειες στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης εξαντλούνται ήδη, με τιμές τέσσερις φορές υψηλότερες από τις κανονικές για αυτήν την εποχή του χρόνου.
«Η άμεση εστίαση είναι στην πιθανότητα διακοπής του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, η οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματική έλλειψη ενέργειας ακόμη και πέρα από την πρόκληση που ήδη αντιμετωπίζουμε», δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τζέισον Μπόρντοφ, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Αλλά πριν από αυτό, η Ευρώπη βρισκόταν ήδη σε ενεργειακή κρίση».
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη μια ενεργειακή κρίση, καθώς η Ρωσία περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου από το καλοκαίρι, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να βασίζονται στον άνθρακα για να κρατήσουν τα «φώτα αναμμένα».
Η ήπειρος αντιμετωπίζει επίσης σωρεία πυρηνικών διακοπών. Στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό πυρηνικής ενέργειας της ηπείρου, με την Electricite de France να προειδοποιεί ότι η παραγωγή φέτος θα μπορούσε να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990.
Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη την Δευτέρα εκτινάχθηκαν έως και 14% στα 88 ευρώ την μεγαβατώρα, που είναι και το υψηλότερο από τις 31 Ιανουαρίου. Η ηλεκτρική ενέργεια στην πρώτη οικονομία της Ευρώπης, Γερμανία, αυξήθηκε κατά 11% στα 177 ευρώ την μεγαβατώρα.
Η τιμή του brent κινείται στα 95,41 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα φτάσει έως τα 96,16 δολάρια, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Η τιμή του αμερικανικού αργού, WTI, καταγράφει άνοδο 1,25% στα 94,26 δολάρια το βαρέλι. Στο υψηλό ημέρας έφτασε τα 94,94 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Ακόμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα στην Ευρώπη κέρδισαν 1,4% στα 115,50 δολάρια ο μετρικός τόνος.
Ενισχύεται ο πληθωρισμός
Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας ενισχύουν τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, πυροδοτώντας μια κρίση κόστους ζωής που ώθησε αρκετές κυβερνήσεις να παρέμβουν για να περιορίσουν το πλήγμα των διογκούμενων λογαριασμών ενέργειας για τους καταναλωτές. Στην Βρετανία, το κόστος αγαθών και υπηρεσιών βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών και θα ξεπεράσει το 7% όταν αρθεί το ανώτατο όριο στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο.
«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση κόστους ζωής και η ενέργεια είναι μια μεγάλη πτυχή της», είπε στο Bloomberg ο Τζον Σίνχα, ακτιβιστής της Εκστρατείας κατά της Κλιματικής Αλλαγής. «Οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο φαγητό και τη θέρμανση και η φτώχεια των καυσίμων είναι ένα σημαντικό ζήτημα».
Οι πρόσφατες αφίξεις φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ βοήθησαν στη μείωση των ελλείψεων, όπως και ο ήπιος καιρός στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι διπλωματικές προσπάθειες για την εύρεση πρόσθετης προσφοράς σε περίπτωση που η Ρώσο-ουκρανική σύγκρουση διαταράξει τις προμήθειες έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα.