Την σύσταση του επικεφαλής του ESM για επιστροφή σε πλεονάσματα ανάλογα με τα προ πανδημίας περιλαμβάνει η κατά τα λοιπά τυπική απόφαση για τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου που ανακοινώθηκε σήμερα.
Στην σημερινή ανακοίνωση του ESM με την οποία επικυρώνονται και τυπικά οι αποφάσεις για το πακέτο «δόσεων» του προηγούμενου Δεκεμβρίου (της 12ης αξιολόγησης) ο κ. Ρέγκλινγκ περιγράφει την πρόοδο του 2021 στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας φέτος με μοχλό στήριξης το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αναφέρει επίσης πως «το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστροφής σε ισχυρή δημοσιονομική θέση, όπως την περίοδο πριν από την πανδημία». Τόνισε επίσης πως «οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών» του κράτους προς ιδιώτες.
Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει πως «η Ελλάδα συνέχισε την πρόοδό της με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας». Και αποδίδει εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις του 2021 στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, στον ενεργειακό τομέα και στην αδειοδότηση επενδύσεων. Επιπλέον, σημείωσε την «καλή πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις και στη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων, αλλά και την κοινωνική πρόνοια και τη δημόσια διοίκηση».
Υπό αυτό το πρίσμα εξηγεί ο ESM πως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θεώρησαν (τον Δεκέμβριο) πως «η Ελλάδα σημείωσε επαρκή πρόοδο προς τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM.
Η απόφαση
Σήμερα, επικυρώθηκε και τυπικά από τον ESM η απόφαση για τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου της Ελλάδας. Η εν λόγω κίνηση είναι συνέχεια της απόφασης του προηγούμενου Δεκεμβρίου για την εκταμίευση του πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος (συνολικής αξίας 767 εκατ. ευρώ), που συνδέεται με τη 12η αξιολόγηση (την τελευταία του 2021) και περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή κερδών ομολόγων που έχει ήδη δρομολογηθεί.
Αναλυτικά ο ESM σε ανακοίνωσή του σήμερα για το θέμα λέει πως το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF (σ.σ. το όργανο που προηγήθηκε του ESM) αποφάσισε να διατηρήσει το χαμηλό επιτόκιο (step-up margin) του 2ου δανείου για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2021 και 1ης Ιανουαρίου 2022. Η αξία αυτής της έκτης διαδοχικής μείωσης ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ.
Υπενθύμισε πως στις 22 Δεκεμβρίου 2021 ο ESM πραγματοποίησε μεταφορά 644,42 εκατ. ευρώ κερδών ομολόγων στην Ελλάδα. Το επόμενο πακέτο «δόσεων» αναφέρει που θα πρέπει να γίνεται σε εξαμηνιαία βάση έως τον Ιούνιο του 2022 «εξαρτάται από τη συμμόρφωση της χώρας με τις δεσμεύσεις πολιτικής» που έχουν αποφασισθεί στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου του 2018. Μέχρι στιγμής έχει λάβει έξι πακέτα «δόσεων» αξίας σχεδόν 5 δισ. ευρώ.