Κίνα: Εντολή για διασφάλιση αποθεμάτων σε ενέργεια και τρόφιμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Εντολή για διασφάλιση αποθεμάτων σε ενέργεια και τρόφιμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Οι αξιωματούχοι από το Πεκίνο που έδωσαν τις εντολές να ανησυχούν για το κόστος της αύξησης στις τιμές των εμπορευμάτων στην οικονομία της Κίνας.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κίνας έχουν δώσει εντολές σε κρατικούς αξιωματούχους ώστε να κινηθούν για τη διασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων, εμπορευμάτων και τροφίμων λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η -σημαντική σε επιρροή- Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων- έχουν διαταχθεί από το Πεκίνο να πιέσουν τους αρμόδιους αγοραστές ώστε να «χτενίσουν» τις αγορές για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σιδηρομεταλλεύματα, κριθάρι και καλαμπόκι προκειμένου να καλυφθούν ενδεχόμενες ελλείψεις που μπορεί να δημιουργηθούν σε αυτά εξαιτίας της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη.

Τα κυβερνητικά στελέχη δεν έκαναν καμία αναφορά στις τιμές των παραπάνω, «δείχνοντας» πως δεν εστιάζουν στο κόστος για τις εισαγωγές των προϊόντων στην Κίνα, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Η διασφάλιση των προμηθειών είναι υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα, με τους αξιωματούχους που έδωσαν τις εντολές να ανησυχούν για το κόστος της αύξησης στις τιμές των εμπορευμάτων στην οικονομία της Κίνας. Όλα αυτά καθώς το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου ακόμα «παλεύει» με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και άλλες γεωπολιτικές εντάσεις, όπως η διπλωματική κόντρα της Κίνας με την Αυστραλία.

Σημειώνεται πως οι τιμές του πετρελαίου brent στο Λονδίνο έφτασαν να αυξάνονται έως και 7,7% την Τετάρτη, ενώ τα συμβόλαια του αλουμινίου κατέγραψαν άνοδο 1,3%. Τα συμβόλαια του καλαμποκιού στην αγορά του Σικάγο αυξήθηκαν κατά 2,9% στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, ενώ τα συμβόλαια του σιταρίου έφτασαν νωρίτερα σε άνοδο έως και 7,6%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κίνα προειδοποιεί τους πολίτες που βρίσκονται στις ΗΠΑ να είναι προσεκτικοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider