Άνοδος ΣΟΚ του πληθωρισμού: Στο 7,2% τον Φεβρουάριο -Αύξηση 71% στο ρεύμα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άνοδος ΣΟΚ του πληθωρισμού: Στο 7,2% τον Φεβρουάριο -Αύξηση 71% στο ρεύμα
Η υψηλότερη άνοδος από to 1996. Στο 8% μπορεί να φτάσει παροδικά ο πληθωρισμός εκτιμά ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας. Διαχέονται οι ανατιμήσεις στην αγορά. Άνοδος στον ηλεκτρισμό κατά 71,4%, διψήφια αύξηση σε αρνί και κατσίκι, έλαια, λαχανικά, μεταφορά επιβατών αλλά και στη διαμονή.

Με το κρεσέντο των πληθωριστικών πιέσεων να έχει συνέχεια και με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα να μην αποκλείει παροδικά ο πληθωρισμός να φτάσει και στο 8% λόγω του πολέμου, ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ οι μετρήσεις για την πορεία των τιμών τον Φεβρουάριο, δηλαδή σε έναν μήνα πιέσεων στις τιμές που, μάλιστα, «μετρούσε» μόνο λίγες ημέρες πολέμου.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών αυξήθηκε κατά 7,2% έναντι ανόδου κατά 6,2% τον Ιανουάριο και 5,1% τον Δεκέμβριο.

Η κλιμάκωση των τιμών ήταν μεγάλη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και η νέα άνοδος είχε προεξοφληθεί από τα πρώτα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη (που έχει άλλη στάθμιση κοινή ανά την ΕΕ) που κατέγραψε τον Φεβρουάριο νέο άλμα 6,3% στην Ελλάδα, έναντι 5,5% τον Ιανουάριο και προανήγγειλε μεγάλη άνοδο στην ενέργεια και στα τρόφιμα.

Τα νέα στοιχεία για τον Γενικό Δείκτη Τιμών καταγράφουν υψηλό από το 1996, δηλαδή 26 ετών. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι και πάλι στην ενέργεια (και διαχέονται πλέον από το φυσικό αέριο στον ηλεκτρισμό) αλλά και στα είδη διατροφής και σε άλλα πεδία.

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στα παραπολιτικά ανέφερε πως ανά την ΕΕ οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών αλλάζουν – επί τα χείρω – διαρκώς το τελευταίο διάστημα. Με την εκτίμηση αυτή τη φορά για άνοδο 5-5,5% στο σύνολο του έτους χωρίς να αποκλείει παροδικά ο πληθωρισμός να φτάσει και στο 8% λόγω του πολέμου. Προαναγγέλλοντας, ξανά, μέσα στην άλλη εβδομάδα την ανακοίνωση του πακέτου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και εξηγώντας πως απαιτούνται πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ που να καλύπτουν το δημοσιονομικό κόστος.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤAΤ

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων οδήγησε το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε άνοδο κατά 7,2% τον Φεβρουάριο. Το επίκεντρο των αυξήσεων συνεχίζει να είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα, αλλά εκτείνεται και σε άλλα είδη. Επίσης συνεχίζεται η επιτάχυνση της ανόδου των τιμών στο ρεύμα, ενώ πολύ μεγάλες παραμένουν οι αυξήσεις στα υπόλοιπα ενεργειακά πεδία.

Η πιο μεγάλη άνοδος καταγράφεται στο φυσικό αέριο (κατά 78,5%, έναντι 154,8% τον Ιανουάριο και 135,7% τον Δεκέμβριο). Στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνει στο 41,5% από 36% τον Ιανουάριο και από 34,1% τον Δεκέμβριο. Στα καύσιμα και λιπαντικά φτάνει στο 23,2%, από 21,6% τον Ιανουάριο και από 21,7% τον Δεκέμβριο, αλλά και στον ηλεκτρισμό στο 71,4% από 56,7% τον Ιανουάριο και από 45% περίπου τον Δεκέμβριο.

Επίσης, διψήφια άνοδος καταγράφεται σε: Αρνί και κατσίκι (14,4%), Έλαια και λίπη (16,8%), Λαχανικά (15,2%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (11,5%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (22,9%), αλλά και σε Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία (11,6%). Υψηλή είναι και η άνοδος τιμών σε ψωμί και δημητριακά (5,9%), μοσχάρι (4,2%), πουλερικά (6,8%), γαλακτοκομικά και αυγά (6,0%), φρούτα νωπά (9,8%), ένδυση και υπόδηση (5,6%), έπιπλα και διακοσμητικά είδη (5,7%), οικιακές υπηρεσίες (4,8%), αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες και ελαστικά.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση κατά 6,2% τον μήνα Ιανουάριο προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 7,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά.

• 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 25,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

• 4,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 12,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 1,7% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 0,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα οινοπνευματώδη ποτά.
• 3,1% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικός εξοπλισμός κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.
• 0,4% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμόυπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα.
• 0,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider