Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης: «Πράσινο φως» από υπ. Ανάπτυξης – ΥΠΟΙΚ για την μεταρρύθμιση των 51 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης: «Πράσινο φως» από υπ. Ανάπτυξης – ΥΠΟΙΚ για την μεταρρύθμιση των 51 εκατ. ευρώ
«Κλείδωσε» η ένταξη του project στο ΠΔΕ και στο ελληνικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συμβολή του ΤΕΕ και τα οφέλη του νέου πληροφοριακού συστήματος.

«Πύκνωσαν» οι εξελίξεις όσον αφορά στην προώθηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης μέσω ενός νέου πληροφοριακού συστήματος που «φιλοδοξεί» να λύσει προβλήματα δεκαετιών. Πρόκειται για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, συνολικού αρχικού ύψους άνω των 51 εκατ. ευρώ, που έχει προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο πρόεδρός του Γιώργος Στασινός, με το ΤΕΕ να είναι και ο φορέας ανάπτυξης του έργου.

Στις αρχές του μήνα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δημοσιοποίησε την έγκριση ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2022 του έργου «Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης» με προϋπολογισμό 51.028.440 ευρώ, με τις ετήσιες πιστώσεις να ανέρχονται σε 33.629.764 ευρώ. Η απόφαση είχε ημερομηνία 04/03, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, «κλείδωνε» και η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη (ημερομηνία απόφασης 1 Μαρτίου, σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια»). Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση υλοποιείται από την κοινοπραξία ΟΤΕ και Intrasoft. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης είναι το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών ως ενιαίο πληροφοριακό σύστημα της ελληνικής Πολιτείας απλοποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, κάνει την πολεοδομική γεωχωρική πληροφορία διάφανη και προσβάσιμη σε όλους, προωθεί έμπρακτα τις επενδύσεις.

Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών θα αποτελέσουν καίριας σημασίας έργο πυλώνα, αφενός της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα χωρικής ιεραρχίας και αφετέρου στο πλαίσιο της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, της άμεσης και νομοθετικά έγκυρης πληροφόρησης των πολιτών, με τη δημιουργία ενός τεχνολογικού εργαλείου σύγχρονου, αποτελεσματικού βασισμένου σε πρότυπες μεθοδολογίες και προδιαγραφές, αναφέρονταν και στην απόφαση ένταξης του ΥΠΟΙΚ στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, η υλοποίηση της πράξης επιδιώκει τα κάτωθι:

  • Την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης-αναθεώρησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής (Εθ.Χ.Σ.) και ειδικότερα του στρατηγικού χωρικού σχεδιασμού, δηλαδή των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων (Π.Χ.Π.) και των Ειδικών Περιφερειακών Πλαισίων (Ε.Χ.Π.), κυρίως λόγω της σημαντικής ποσοτικά αλλά και ποιοτικά πληροφορίας που διατίθενται σε διανυσματική και raster μορφή.
  • Την αξιολόγηση και εκτίμηση προτεραιότητας εκπόνησης μελετών χωρικού σχεδιασμού και ειδικότερα του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού 1ου επιπέδου του Ν.4447/16 (Τ.Χ.Σ. και Ε.Χ.Σ.), ή των μεταβατικών διατάξεων για αυτά που προβλέπονται στο Ν.2508/97 (Γ.Π.Σ. και Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.).
  • Τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, βάσει των προβλέψεων του Ν.4495/17.

Περαιτέρω, η πράξη μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη προετοιμασία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την θωράκιση των περιφερειακών και τοπικών κοινοτήτων αφού ενδεικτικά θα μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο για: Α) Προκαταρκτική και άμεση εκτίμηση επικινδυνότητας και τρωτότητας οικιστικών περιοχών της χώρας,. Β) Την μελέτη και υλοποίηση σε πραγματικό χρόνο προγραμμάτων πολιτικής προστασίας, προσδιορισμού τρωτότητας και σχεδίων ανθεκτικότητας και προσαρμογής .

Με το συγκεκριμένο έργο επιδιώκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας.

Στόχος του είναι η βελτίωση και διεύρυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και επενδυτών, μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Δόμηση στους τομείς Τουρισμού, Παραγωγικών-Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων και Κατοικίας.

Ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στην αποδοτικότητα του εκάστοτε δημόσιου φορέα, παρέχοντας όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για την ορθότερη λήψη αποφάσεων, την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και την εφαρμογή διορθωτικών και αναπτυξιακών ενεργειών ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις.

Το έργο αναλύεται σε επιμέρους δράσεις για την τροφοδότηση και ολοκλήρωση των συστημάτων με τις αναγκαίες προς το σκοπό του πληροφορίες καθώς και σε επιχειρησιακές λειτουργίες και διαδικασίες για την ψηφιοποίηση, ενσωμάτωση και τήρηση νέας πληροφορίας, οι οποίες αφορούν:

  1. Στη λειτουργική ενοποίηση του Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών «e-Πολεοδομία ΙΙΙ» με όλα τα επιμέρους σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα και βάσεις δεδομένων (π.χ. Κυρωθέντες Δασικοί Χάρτες, Ορθοφωτοχάρτες, Natura και πληροφοριακά συστήματα της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, Β.Δ. Δηλώσεων Αυθαιρέτων Κτισμάτων και e-Άδειες του Τ.Ε.Ε., e-Ευρετήριο Αιγιαλών και χάρτες αντικειμενικών αξιών της Γ.Γ.Δ.Π. κλπ.) που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα και αφορούν το δομημένο περιβάλλον, το θεσμοθετημένο χωροταξικό, πολεοδομικό, ρυμοτομικό και κτιριοδομικό πλαίσιο και το καθεστώς προστασίας.
  2. Στην επέκταση αυτών με πρόσθετη πληροφορία για το Νομικό, Χωροταξικό, Πολεοδομικό, Ρυμοτομικό και Κτιριοδομικό πλαίσιο, με σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις Οικονομικές-Επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με Δόμηση στους τομείς Κατοικίας, Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων, Τουρισμού και Παραγωγικών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων.
  3. Στην ένταξη των ανωτέρω ενοποιημένων συστημάτων σε παραγωγική και υποχρεωτική λειτουργία, με διαρκή επικαιροποίηση της πληροφορίας τους από εξουσιοδοτημένους χρήστες μηχανικούς, κατόπιν σχετικής νομοθετικής έγκρισης, μέσω διαδικασιών και πλήρως τεκμηριωμένων μηχανισμών τήρησης και ενημέρωσης.
  4. Στη δημιουργία και λειτουργία κεντρικής πύλης ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μίας στάσης, βασισμένων σε ανοιχτά πρότυπα.
  5. Στη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης/έγκρισης των πληροφοριών που υποβάλλονται για ένταξη Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, με βάση πρότυπους δείκτες αξιολόγησης δεδομένων από πιστοποιημένους επαγγελματίες μηχανικούς
  6. Στη δημιουργία κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων με λειτουργικότητες που στόχο έχουν την ενίσχυση της συνολικής επάρκειας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη όπως ιδίως α) Γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών Δομημένων Επιφανειών και Μητρώου Κτιρίων, για την πραγματοποιημένη δόμηση και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, β) Γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών διαχείρισης ζωνών αντικειμενικών αξιών και συντελεστών εμπορικότητας, γ) πληροφοριακού συστήματος, χωροθέτησης και αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δ) βάσης δεδομένων και συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, ε) Μηχανισμού Διαχείρισης Ροών κύκλου ζωής των μελετών που προκηρύσσονται.
  7. Στην παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, οι οποίες έχουν κρίσιμη ενισχυτική επίδραση στην βιωσιμότητα και επιτυχή λειτουργία του Έργου όπως ιδίως υπηρεσίες αναβάθμισης των υποδομών υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων που θα ενσωματωθούν στο έργο (Κτηματολόγιο, ΤΕΕ κλπ), η παροχή υπηρεσίας απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών για τους πιστοποιημένους επαγγελματίες μηχανικούς, η παροχή υπηρεσιών παραγωγικής λειτουργίας και εγγύησης των πληροφοριακών συστημάτων, η παροχή υπηρεσιών διάχυσης των αποτελεσμάτων του Έργου και ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του συνόλου των εμπλεκομένων πολιτών, επιχειρήσεων, δημοσίων λειτουργών, επαγγελματιών μηχανικών κ.α.

Το σύνολο των υπηρεσιών του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του παρόντος έργου, θα παρέχεται μέσω cloud περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, το Έργο θα εγκατασταθεί και θα φιλοξενηθεί στις υποδομές του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ, ενώ θα συνεργάζεται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider