Ακόμα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας, η οποία θα επιτρέπει στις δύο χώρες να συνεχίσουν τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε εκατοντάδες οργανισμούς, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το δίκτυο CNBC, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και οι επίσημες ανακοινώσεις θα μπορούσαν να λάβουν χώρα πολύ άμεσα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ένωσης εξαγωγέων της Ινδίας.
Όπως τόνισε ο Α. Sakthivel, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οργανισμών Εξαγωγών της Ινδίας (FIEO), η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 200.000 εξαγωγείς της ασιατικής χώρας, η συμφωνία που θα επιτρέψει τη συνέχιση του εμπορίου με τη Ρωσία θα βασίζεται στον «εμπορικό μηχανισμό ρουπίας-ρουβλίου», κάτι που θα επιτρέψει την παράκαμψη μέρους των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τα ευρωπαϊκά κράτη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Αυστραλία, δίνοντας την δυνατότητα στην Ινδία να προμηθεύεται από την Ρωσία ενέργεια και άλλα αγαθά.
Σύμφωνα με τον Sakthivel, η ινδική κυβέρνηση επεξεργάζεται μια πρόταση που θα επιτρέπει σε τέσσερις με πέντε εθνικοποιημένες τράπεζες της χώρας να συμμετέχουν στο εμπόριο, ενώ ανέφερε πως υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, του υπουργού Οικονομικών και των τραπεζών.
Εν συνεχεία, ο επικεφαλής της FIEO σημείωσε πως οι διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία παρέχουν στους Ινδούς εξαγωγείς την ευκαιρία να επεκταθούν στη ρωσική αγορά. «Οι εξαγωγές στη Ρωσία δεν είναι πολλές και αφορούν γεωργικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Τώρα που ολόκληρη η Δύση απαγορεύει τη Ρωσία, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για ινδικές εταιρείες να εισέλθουν στη Ρωσία», είπε.
Σύμφωνα με το CNBC, τόσο το υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα για την διμερή εμπορική συμφωνία, η οποία θα επέτρεπε στους Ινδούς εξαγωγείς να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με τη Ρωσία, ακόμη και μετά τις κυρώσεις από τη Δύση που περιόρισαν τους διεθνείς μηχανισμούς πληρωμών.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Σωτηρόπουλος