Κομισιόν: Ρεαλιστική και σταδιακή η μείωση του δημοσίου χρέους στην ΕΕ - Μήνυμα για μονιμοποίηση του RRF

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Ρεαλιστική και σταδιακή η μείωση του δημοσίου χρέους στην ΕΕ - Μήνυμα για μονιμοποίηση του RRF
Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι πιο φιλική προς την ανάπτυξη, ενώ η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να παραμείνει κεντρικός στόχος των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Στην ανάγκη μια ρεαλιστικής και σταδιακής μείωσης του δημοσίου χρέους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και σε μια δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να είναι πιο φιλική προς την ανάπτυξη, αναφέρεται έρευνα της Κομισιόν σχετικά με το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Ακόμα, σημαντικό μέρος των ερωτηθέντων ανέφερε πως ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Σταθερότητας (RRF) θα πρέπει να ενταχθεί μόνιμα στην εργαλειοθήκη οικονομικού συντονισμού της ΕΕ. Ειδικότερα, 6 στους 10 ερωτηθέντες από think tank και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας τάχθηκαν υπέρ της μονιμοποίησης του RRF ενώ το ίδιο το 50% των ερωτηθέντνων από επιχειρηματικές οργανώσεις και εταιρείας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έρευνα αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ευρύτερης συζήτησης που ξεκίνησε εκ νέου τον Οκτώβριο του 2021 σχετικά με το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και έλαβε 225 έγκυρες απαντήσεις από συμμετέχοντες σε 25 χώρες, μεταξύ των οποίων 21 κράτη μέλη της ΕΕ και 4 τρίτες χώρες.

Από την ανάλυση των απαντήσεων προκύπτει ότι πολλοί συμμετέχοντες θεωρούν ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι πιο φιλική προς την ανάπτυξη, να λαμβάνει υπόψη τα κοινωνικά ζητήματα και να στηρίζει τις προτεραιότητες πολιτικής για τη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες αναγνωρίζουν ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να παραμείνει κεντρικός στόχος των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, ενώ η πορεία προσαρμογής προς τη μείωση του δημόσιου χρέους θα πρέπει να είναι ρεαλιστική και σταδιακή.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες τονίζουν ότι η παροχή κινήτρων για επενδύσεις συνιστά απαραίτητο χαρακτηριστικό του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. Οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι οι πράσινες επενδύσεις χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής λόγω της παγκόσμιας κλιματικής πρόκλησης. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ζητούν επίσης την απλούστευση των δημοσιονομικών κανόνων και την αύξηση του βαθμού εθνικής οικειοποίησης των κανόνων αυτών. Πολλοί απ’ όσους απάντησαν στην έρευνα θεώρησαν ότι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του NextGenerationEU, συνιστά μια καλή πηγή έμπνευσης για το μελλοντικό πλαίσιο διακυβέρνησης όσον αφορά την αύξηση της εθνικής οικειοποίησης και την προώθηση μεταρρυθμίσεων μέσω θετικών κινήτρων.

Με βάση τα αποτελέσματα της συνεργασίας με τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη και με βάση τις συζητήσεις με τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και άλλα θεσμικά όργανα και οργανισμούς, η Επιτροπή θα παράσχει καθοδήγηση σχετικά με πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης. Στόχος παραμένει η επίτευξη ευρείας συναίνεσης σχετικά με τη μελλοντική πορεία για το 2023.

Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider