Ακόμη και εντός του Απριλίου επιχειρείται να ξεκινήσουν να βγαίνουν οι πρώτες προσκλήσεις προς μικρομεσαίες – κυρίως – επιχειρήσεις που θέλουν να επιδοτηθούν για επενδύσεις από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε μία προσπάθεια και τόνωσης της αγοράς αλλά και διασφάλισης, μαζί με μία σειρά από παράλληλες κινήσεις, την εκκίνηση υποδομών, της κατάρτισης και τον διπλασιασμό των δικαιούχων του Εξοικονομώ , πως θα τηρηθεί ο στόχος δαπανών 3,2 δισ. ευρώ φέτος. Ο λόγος για έναν στόχο ο οποίος, όσο τα μέτρα στήριξης από την ακρίβεια τελούν σε… αναμονή των Ευρωπαϊκών κινήσεων, έχει ακόμη πιο μεγάλη ανάγκη η αγορά, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές.
Από την άλλη πλευρά, επιταχύνεται και η διαδικασία επίτευξης των στόχων και των οροσήμων που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ. Γιατί, μετά την έλευση του πακέτου δόσεων των 3,6 δισ. ευρώ που αφορούσαν στις δεσμεύσεις της χώρας έως και το 3ο τρίμηνο του 2021, έρχεται η επόμενη «αξιολόγηση» με στόχο την υποβολή αιτήματος για τη 2η δόση (1,9 δισ. ευρώ αυτή τη φορά γιατί δεν έχει δανειακό σκέλος). Το αίτημα από αρμόδιες πηγές προσδιορίζεται για τον Ιούλιο- Αύγουστο, με στόχο τα λεφτά να φτάσουν από τις Βρυξέλλες έως τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο (όπως προβλέπει και ο Προϋπολογισμός) τονώνοντας και τα ταμειακά διαθέσιμα (σ.σ. είναι δημοσιονομικά ουδέτερος ο χρόνος έλευσης).
Η κυβέρνηση θέτει φέτος ως στόχο 11 δισ. επενδυτικών δαπανών μαζί με το ΕΣΠΑ και άλλα κοινοτικά εργαλεία. Για το νέο ΕΣΠΑ, η έγκριση των Προγραμμάτων προχωρά και «νέα» προαναγγέλλονται σύντομα. Με την προσοχή να στρέφεται στην επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου του ΕΣΠΑ, αλλά και στην κινητοποίηση άλλων εργαλείων όπως του αναπτυξιακού νόμου και των στρατηγικών επενδύσεων.
Τα πρώτα προγράμματα
Ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την έγκριση του πακέτου των 3,6 δισ. ευρώ προανήγγειλε 4 επιδοτήσεις προς μικρομεσαίους που έχουν ωριμότητα ώστε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να εκδοθούν προσκλήσεις. Είναι η αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων (Έξυπνη Μεταποίηση 75 εκατ. ευρώ), η Ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (375 εκατ. ευρώ), η δημιουργία – αναβάθμιση – εξυγίανση βιομηχανικών πάρκων και το «Εξοικονομώ» των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Τα 3 πρώτα προγράμματα έχουν ειδική σημασία γιατί οι προσκλήσεις συνιστούν κάποιες από τις δεσμεύσεις για να έρθει η επόμενη δόση από την Επιτροπή. Στην ίδια λίστα των δεσμεύσεων περιλαμβάνεται και το σχέδιο για τον οικονομικό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα που περιλαμβάνει επίσης επιδοτήσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Στα "σκαριά" είναι και άλλα επενδυτικά σχήματα στον τουρισμό και σε άλλα πεδία με συνολική αξία 1,5 δισ. ευρώ.
Οι μεταρρυθμίσεις
• Πέραν των στόχων/οροσήμων που είναι επενδύσεις, στο ίδιο πακέτο υπάρχουν και 22 μεταρρυθμίσεις. Κάποιες έχουν ήδη γίνει αλλά κάποιες είναι στο… δρόμο και συνδέονται όχι μόνο με τη «δόση» αλλά και με την «καλή» εικόνα που θέλει να συντηρήσει η Ελλάδα υποβάλλοντας το αίτημα σε μία συγκυρία που θα επιχειρεί να διασφαλίσει την έξοδο από την εποπτεία. Αλλά και να έχει καλή «θέση» στην αναθεώρηση του σχεδιασμού του Ταμείου που θα γίνει ανά την ΕΕ και λόγω της νέας κρίσης:
1. Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας διοίκησης, μεταξύ άλλων μέσω της επιτάχυνσης της υλοποίησης των δημόσιων επενδύσεων, της βελτίωσης του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, της λήψης μέτρων ανάπτυξης ικανοτήτων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
2. Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, δρομολόγηση συστήματος αμοιβής βάσει επιδόσεων.
3. Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας, μεταρρυθμιστικός νόμος για τον σιδηροδρομικό τομέα.
4. Τουριστική ανάπτυξη: μεταρρυθμίσεις για τουριστικούς λιμένες.
5. *Αναδιάρθρωση και ενίσχυση των εσόδων του λογαριασμού ΑΠΕ–ΣΗΘΥΑ, νομοθεσία για την τροποποίηση του νόμου 4001/2011· έναρξη ισχύος όλων των συναφών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των κωδίκων, από τα υπουργεία, τη ΡΑΕ και τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης.
6. Εξορθολογισμός της αποδοτικής λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης νέων σταθμών ΑΠΕ για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ μέσω της εφαρμογής μηχανισμού παρακολούθησης, της συμμετοχής της απόκρισης της ζήτησης και μιας εκτεταμένης μεταρρύθμισης της διαδικασίας αδειοδότησης για τις νέες ΑΠΕ με ορόσημο μεταρρυθμίσεις της αγοράς και απλούστευση της αδειοδότησης.
7. Νέα στρατηγική για τη διά βίου μάθηση: Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης. Έναρξη ισχύος νομοθεσίας σχετικά με τη στρατηγική για τη διά βίου μάθηση.
8. Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας με ορόσημο την αύξηση της ικανότητας κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας.
9. Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65. Έναρξη κατασκευαστικών εργασιών,
10. *Ηλεκτροκίνηση. Έναρξη ισχύος της ρύθμισης της αγοράς για την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας (λεωφορεία)
11. *Φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και της είσπραξης φόρων. Υπεραπόσβεση για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις των ΜΜΕ
12. *Νομοθεσία για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
13. *Κεφαλαιαγορές, εποπτεία, ψηφιοποίηση των εποπτικών διαδικασιών, Ένωση Κεφαλαιαγορών.
14. *Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, έγκριση νόμου.
15. *Δράσεις αναζωογόνησης των περιοχών που πλήττονται περισσότερο σε περιοχές δίκαιης μετάβασης. Αποκατάσταση των εδαφών — νόμος πλαίσιο.
16. *Αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές. Νομοθεσία για την παροχή προσωπικής βοήθειας σε άτομα με αναπηρία και ανάπτυξη της πρώτης φάσης του πιλοτικού προγράμματος.
17. Ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και POS. Έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου.
18. Νέο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, κυρίως για τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνικά, αλκοόλ και ενέργεια). Χάρτης πορείας κανονιστικών αποφάσεων.
19. *Καθεστώς παροχής κινήτρων για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων). Νομοθεσία για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
20. *Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης. Δεξιότητες και ψηφιακές δεξιότητες των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων (δικαστικού προσωπικού), κατάρτιση — δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι.
21. *Βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, νομοθεσία σχετικά με τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα.
22. *Δημιουργία — επέκταση — αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, πρόσκληση υποβολής προτάσεων για ερευνητικά κέντρα.