Γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα μια κοινή παρέμβαση την ΕΕ για το φυσικό αέριο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα μια κοινή παρέμβαση την ΕΕ για το φυσικό αέριο
Πηγές του ΥΠΟΙΚ περιέγραψαν την πολύ μεγάλη σημασία μίας παρέμβασης της ΕΕ που ζητείται από την Αθήνα αλλά και από άλλα κράτη. Το καλό σενάριο για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου. Το σχέδιο «Β» και τα 230 δισ. ευρώ αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι αποφάσεις της Αθήνας. Γκάζια στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ περιέγραψαν την πολύ μεγάλη σημασία μίας παρέμβασης της ΕΕ που ζητείται από την Αθήνα αλλά και από άλλα κράτη. Ειδικά αν αυτή αφορά σε κοινή προμήθεια φυσικού αερίου.

Μία τέτοια πρόταση, όπως επισήμαναν, θα είναι καθοριστική για την πορεία των τιμών και για την επάρκεια στήριξης, αλλά και για τη δημοσιονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε εγχώριο επίπεδο. Επισημαίνοντας ωστόσο πως το καλύτερο κατά 3 δισ. ευρώ δημοσιονομικό «κλείσιμο» του 2021 και η υπέρβαση φορολογικών εσόδων που καταγράφονται στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης δίνουν μεγαλύτερη ευχέρεια με την λογική μικρότερη προσπάθειας για περιορισμό του ελλείμματος φέτος.

Αναφέρθηκαν στα 230 δισ. ευρώ αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και στα σενάρια για τη χρήση τους. Στο πιο καλό σενάριο, επισήμαναν, θα μπορούσαν να διατεθούν για την κοινή αυτή προμήθεια αερίου. Δηλαδή για μία κίνηση χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση των κρατών (γιατί δεν θα μετρά στο έλλειμμα αφού θα γίνεται απ ευθείας από την ΕΕ).

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να διατεθούν στα κράτη (ως δάνειο). Και έτσι θα ωφεληθεί μεν η Ελλάδα (λόγω χαμηλότερου κόστους δανεισμού), αλλά με επιβάρυνση στο έλλειμμα/χρέος. Εκτίμησαν επίσης πως δεν είναι πιθανό να υπάρχει εξαίρεση από την μέτρηση στο έλλειμμα χρέος λόγω της ρήτρας διαφυγής.

Τα σενάρια για κοινή πρωτοβουλία της ΕΕ

Για το πότε θα ληφθούν σε ελληνικό επίπεδο νέα μέτρα στήριξης, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ εξήγησαν πως δεν είναι δεδομένο αφού εξαρτάται από την αντίδραση της ΕΕ. Και από το αν τελικά θα υπάρξει. Αλλά και από την πορεία του πολέμου και των υπολοίπων παραμέτρων.

Επισήμαναν, πως μετά τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2 δισ. ευρώ, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται πλέον προς το 2% του ΑΕΠ. Στις 30 Απριλίου θα κατατεθεί αυτή η πρόβλεψη ως Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά «σε περιβάλλον πολύ μεγάλης αβεβαιότητας» για το τι θα γίνει στη συνέχεια ανάλογα με τις τιμές των καυσίμων, της ενέργειας, της παρέμβασης της ΕΕ και της πορείας του πολέμου.

Εξήγησαν οι ίδιες πηγές πως όποια νέα παρέμβαση θα χρειασθεί χρόνο υλοποίησης. Και έτσι, τον Μάιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη με τα διαθέσιμα εργαλεία. Με στόχο από τον Ιούνιο – Ιούλιο που θα αρχίσει το νέο μεγάλο κύμα υψηλής κατανάλωσης ρεύματος λόγω ζέστης και τουρισμού, να υπάρχει ετοιμότητα. Προχωρά επίσης στο σχέδιο για τη φορολογία στα υπερκέρδη.

Ταμείο Ανάκαμψης

Στο αναπτυξιακό πεδίο, πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως ανοίγει τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα για τα δάνεια, ενώ προχωρούν οι εντάξεις έργων. Θα εκδοθούν άμεσα, ανέφεραν, οι προσκλήσεις για τη βιομηχανία (έξυπνη μεταποίηση) και για τα βιομηχανικά πάρκα και ακολούθως οι ψηφιακές. Προχωρούν επίσης και τα ορόσημα για τη 2η δόση.

Εκτιμάται επίσης πως το 2ο εξάμηνο θα υπάρχει πολύ μεγάλη άνοδος στην απορρόφηση. Γιατί θα αρχίσουν να δίδονται οι προκαταβολές ενώ θα τρέξουν και τα έργα πρόληψης για πυρκαγιές κλπ. Για την αναθεώρηση του κόστους των έργων, εξήγησαν πως είναι ένα θέμα πολύ σύνθετο λόγω της μεταβλητότητας πολλών τιμών πρώτων υλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόταση επιδότησης τιμών φυσικού αερίου απευθείας από την ΕΕ - Αγωνία για επάρκεια μέτρων στήριξης

Μητσοτάκης: Πρώτο μέλημα η ενεργειακή επάρκεια και οι χαμηλότερες τιμές - Η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider