Αποταμίευση, συντάξεις, μισθοί, τα θύματα στον «πόλεμο» του πληθωρισμού

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αποταμίευση, συντάξεις, μισθοί, τα θύματα στον «πόλεμο» του πληθωρισμού
Οι δραματικές συνέπειες από τη μέχρι στιγμής απότομη πτώση της αγοραστικής δύναμης και η βεβαιότητα για επιδείνωση της κατάστασης δρομολογούν εξελίξεις μετά το Πάσχα.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στο 2022 τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εγχώριο επίπεδο, με πιο αργό ρυθμό ή όχι, δεν έχει σημασία, γιατί ήδη έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής μισθωτών, συνταξιούχων και αποταμιευτών.
Η δραματική απώλεια της αγοραστικής δύναμης σε συνδυασμό με τα –ακόμα- υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλόμισθων/χαμηλοσυνταξιούχων συσσωρεύουν ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής έντασης, το οποίο ούτε η έκταση της επιδοματικής πολιτικής της διετίας της πανδημίας μπορεί να εκτονώσει.

Πολύ δε περισσότερο που η «γραμμή» της Κομισιόν, η οποία σιωπηρά έχει δρομολογηθεί στο μεταξύ στο πλαίσιο των προϋποθέσεων υλοποίησης των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, προϋποθέτει την σταδιακή απόσυρση των πολιτικών στήριξης και την αντικατάστασή τους με «στοχευμένες παρεμβάσεις» που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.

Από τον χώρο του τραπεζικού συστήματος έχει επίσης αρχίσει η συσσώρευση ενδείξεων αύξησης των πιέσεων στο μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων που είχαν δρομολογηθεί για την μετάλλαξη σημαντικού τμήματος των «κόκκινων» δανείων σε «πράσινα».

Πληροφορίες από την πλευρά αυτή αναφέρουν ότι παρ' όλα αυτά δεν υφίσταται προς το παρόν ορατός κίνδυνος για το σύνολο των τιτλοποιήσεων που έχουν γίνει στο πλαίσιο του Ηρακλή Ι και ΙΙ, καθώς η αξιοπιστία του εγχειρήματος στην αγορά υποστηρίζεται με ασφαλή τρόπο από τις εγγυήσεις του δημοσίου που έχουν «πουληθεί» στις τράπεζες για τον σκοπό αυτό.

Βέβαια το ενδεχόμενο η πίεση αυτή να καταλήξει σε ενεργοποίηση των εγγυήσεων θα οδηγήσει σε σημαντική επιβάρυνση του δημοσίου «μελλοντικά» αλλά και αυτό καλύπτεται από το εύρος του υψηλού αποθεματικού (μαξιλάρι) το οποίο έχει αυξηθεί πλέον και διατηρείται κοντά στα 40 δισ. ευρώ...

Το διεθνές οικονομικό πλαίσιο, το οποίο συνεχίζει να τροφοδοτείται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις προς την Ρωσία που τον συνοδεύουν, έχει επιδεινωθεί, αφ' ενός από τις εκτιμήσεις ότι η διάρκεια του πολέμου θα καλύψει το 2022 και αφ' εταίρου από την δρομολογούμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Και όλα αυτά σε συνθήκες που η πανδημία όχι μόνο δεν φαίνεται να εξαντλείται αλλά αντίθετα προκαλεί νέα διεθνούς σημασίας lockdown στις τροφοδοτικές αλυσίδες που συνδέουν την Ευρώπη και την Κίνα...

Μέσα σ' αυτό τον κυκεώνα εξελίξεων η τροφοδοσία της ευρωπαϊκής οικονομίας από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά τα φαινόμενα «βρήκε» τρόπο διαφυγής από τον άμεσο κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας μετά την απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια και όχι σε δολάρια και ευρώ. Αλλά η διαδικασία άμεσης υποκατάστασης των ρωσικού φυσικού αερίου με άλλες πηγές φαίνεται προς το παρόν αδύνατη. Θα χρειασθούν τουλάχιστον δύο – τρία χρόνια και στον βαθμό που αυτό θα επιτυγχάνεται σταδιακά, θα γίνεται με υψηλότερο κόστος που με την σειρά του θα τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις.

Με άλλα λόγια, όπως παραδέχθηκε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος στο οποίο απευθύνθηκε το insider.gr, λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα, «η κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αφορά σε ένα πρωτοφανή και δύσκολο συνδυασμό που δεν έχει προφανή “απάντηση”. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο της μέχρι σήμερα ταχείας αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων και της κατακόρυφης πτώσης της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων, σε συνδυασμό με τις εν δυνάμει συνέπειες της επιδείνωσης της κατάστασης αυτής μέσα στο 2022, χωρίς αχτίδας φωτός από καμία πλευρά...».

Το εκρηκτικό αυτό οικονομικό-πολιτικό μείγμα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, απασχολήσει σε αλλεπάλληλες συσκέψεις τον τελευταίο μήνα το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για αποφάσεις που αφορούν στις κινήσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έπιασε «ταβάνι» ο πληθωρισμός τον Μάρτιο ή θα συνεχίσει;

Ποιος πληρώνει την πολεμική κρίση στην Ουκρανία, με τα λόγια της ΕΚΤ

BIS: Ο πληθωρισμός επέστρεψε... και απαιτεί αλλαγές πολιτικής

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider