Société Générale: Σειρά αναβαθμίσεων για την Ελλάδα - Σε επενδυτική βαθμίδα έως το α' εξάμηνο του 2023

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Société Générale: Σειρά αναβαθμίσεων για την Ελλάδα - Σε επενδυτική βαθμίδα έως το α' εξάμηνο του 2023
Και τρίτη κατά σειρά αναβάθμιση αναμένει η Société Générale για την Ελλάδα. Τι εκτιμά για τα ελληνικά ομόλογα.

Μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Standard & Poor's στις 22 Απριλίου (αλλά και τη DBRS νωρίτερα) στη βαθμίδα «BB+» με σταθερό outlook, η Société Générale, αναμένει και τρίτη κατά σειρά αναβάθμιση, κινήσεις που φέρνουν την ελληνική οικονομία ένα «σκαλοπάτι» μακριά από το investment grade.

Όπως επισημαίνει ο γαλλικός οίκος, η τελευταία αναβάθμιση υποστηρίχθηκε από τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης και της οικονομικής ανθεκτικότητας της χώρας. Έτσι, αναμένει και από τη Fitch να ακολουθήσει στο βηματισμό των άλλων δύο οίκων, προβαίνοντας σε αναβάθμιση της Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να υλοποιείται έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τη Société Générale, καθώς οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο PSPP («κανονικό» QE της ΕΚΤ) πιθανότατα να λήγουν στο τρίτο τρίμηνο, το πλαίσιο της επενδυτικής βαθμίδας για το 2023 δεν αναμένεται να έχει μεγάλη επίπτωση όσον αφορά τις αγορές της ΕΚΤ. Ωστόσο, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να επιτρέψει σε περισσότερα funds να εντάσσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους και ως εκ τούτου να υποστηρίζουν τις τιμές αυτών μακροπρόθεσμα.

Societe Generale

Ειδικότερα, για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους ο γαλλικός οίκος αναφέρει πως έχουν πληγεί περισσότερο από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, με το τέλος των αγορών στο πλαίσιο του PEPP να επιβαρύνει τη ζήτηση. Ωστόσο, με την επανεπένδυση των λήξεων στο PEPP και καθώς το PSPP δεν εντάσσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα τελευταία αναμένεται να επηρεάζονται λιγότερο πλέον από οποιαδήποτε αλλαγή στη «φόρμα» ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Βλέποντας μπροστά, οι κινήσεις της αγοράς πιθανότατα θα εξαρτώνται από την προσφορά που θα προκύψει αλλά και τη ρευστότητα. Φέτος, η Ελλάδα εξέδωσε ένα δεκαετές ομόλογο, αντλώντας 3 δισ. τον Ιανουάριο και αξιοποίησε ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας για 1,5 δισ. ευρώ τις προηγούμενες ημέρες. Για να καλύψει τον υπολειπόμενο στόχο της εκδοτικής δραστηριότητας των 7 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του έτους, η Ελλάδα πιθανότατα θα εστιάσει σε ομόλογα στο μακρινό άκρος της καμπύλης και ειδικότερα σε ομόλογα 15 - 20ετούς διάρκειας και με μια «πράσινη» έκδοση, διάρκειας 10 - 20 ετών.

Όπως σημειώνει η τελευταία έκδοση έχει ωθήσει τις αποδόσεις της πενταετίας υψηλότερα, ενώ το πιο μακρινό άκρο της καμπύλης έχει επηρεαστεί λιγότερο. Στην πραγματικότητα, τα Z-spreads των ελληνικών κρατικών τίτλων στο τμήμα της καμπύλης 15 έως 20 ετών έχουν περιοριστεί κατά 70 μονάδες βάσης από την 1η Μαρτίου (αναστροφή της καμπύλης). Σε σύγκριση με τα ιταλικά ομόλογα, η 15ετία υστερεί στο πρόσφατο sell off. Τα spreads 5 - 15 ετών συνήθως περιορίζονται όταν οι αγορές τιμολογούν ένα stress σενάριο, το οποίο δεν εκτιμά ότι συμβαίνει τώρα η Société Générale.

Societe Generale

Ο γαλλικός οίκος εκτιμά ότι το τμήμα της καμπύλης στη διάρκεια 5 - 15 ετών θα σταθεροποιηθεί και θα επανέλθει στο θετικό έδαφος, αλλά ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τη ρευστότητα της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's σε «BB+» με σταθερό outlook - Στο 3,4% η ανάπτυξη το 2022

Αναβάθμιση της Ελλάδας από DBRS σε BB (high) με σταθερό trend

Επανέκδοση επταετούς ομολόγου - Άντλησε 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,51%, πάνω από 4,8 δισ. οι προσφορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider