Eνδεχόμενο τα επιτόκια να αυξηθούν ξανά άνω του μηδενός, «βλέπει» ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, εάν η οικονομία της ευρωζώνης δεν υποστεί εκ νέου μια οπισθοχώρηση.
Σε ομιλία του στο Παρίσι, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας επεσήμανε επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις καθαρές αγορές ομολόγων στα τέλη Ιουνίου, μια απαραίτητη προδρομική κίνηση πριν η Τράπεζα περάσει στις αυξήσεις του επιτοκίου καταθέσεων από το τρέχον επίπεδο του -0,5%.
«Οι τρεις προϋποθέσεις του μελλοντικού μας guidance για τα επιτόκια πληρούνται, σύμφωνα με την προσωπική μου κρίση», δήλωσε ο Βιλερουά την Παρασκευή. «Εξαιρώντας απρόβλεπτα νέα σοκ, θα το θεωρούσα λογικό να έχουμε εισέλθει σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος αυτού του έτους».
Τα σχόλια ενός από τους πιο μετριοπαθείς αλλά και με επιρροή αξιωματούχους του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου δίνουν νέα ώθηση στα σχέδια για ανατροπή της ποσοτικής χαλάρωσης των τελευταίων ετών, την οποία ο πληθωρισμός-ρεκόρ έχει πλέον καταστήσει ξεπερασμένη, και γίνονται σε μια εβδομάδα με αλλεπάλληλες υψηλές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, από τις ΗΠΑ και την Ισλανδία έως την Ινδία.
Οι αγορές χρήματος τιμολογούν ήδη μια αύξηση ενός τετάρτου της μονάδας τον Ιούλιο και αυξάνουν τα στοιχήματα για τον ρυθμό «σύσφιξης» της πολιτικής πέρα από αυτό, βλέποντας δύο ακόμη κινήσεις αντίστοιχου μεγέθους μέχρι τον Οκτώβριο.
Το σχέδιο του Βιλερουά είναι από τα πιο φιλόδοξα μέχρι σήμερα για το πόσο γρήγορα θα πρέπει να ενεργήσει τώρα η ΕΚΤ.
Ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων προτείνει άνοδο των επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο, με τον Φινλανδό Όλι Ρεν να είναι ο τελευταίος που το έκανε την Πέμπτη. Ο Βέλγος Πιέρ Βουνς είπε επίσης ότι τα επιτόκια μπορεί να γίνουν θετικά φέτος.
Ο Βιλερουά ήταν λιγότερο ακριβής σχετικά με τον ακριβή χρόνο της αύξησης, λέγοντας «αν και δεν θα απέκλεια τις επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, θα προτιμούσα να θέσω ένα σημάδι λίγο πιο μετά».
Προσέθεσε επίσης ότι η ώθηση της ΕΚΤ για κανονικοποίηση της πολιτικής της «θα καθοδηγείται από την ενεργητική χρήση των επιλογών και την σταδιακότητα».
Άλλοι αξιωματούχοι είναι πιο προσεκτικοί. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Φάμπιο Πανέτα ανέφερε σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη ότι η οικονομία της Ευρώπης είναι «ντε φάκτο στάσιμη». Συμπλήρωσε ότι δεν θα ήταν ασύνετο για την ΕΚΤ να ενεργήσει χωρίς να δει τα πρώτα οικονομικά μεγέθη για το δεύτερο τρίμηνο, τα οποία αναμένονται μόλις στις 29 Ιουλίου.
Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος