Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα τον Απρίλιο, με τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή να διαμορφώνονται σε χειρότερα των προσδοκιών επίπεδα.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 11,1% τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι, περισσότερο από την πτώση του 6,1% που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,9% τον Απρίλιο από πέρυσι, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για μικρή αύξηση 0,4%. Η παραγωγή των επιχειρήσεων εξόρυξης και κοινής ωφελείας αυξήθηκε.
Παράλληλα, η μεταποιητική δραστηριότητα σημείωσε πτώση 4,6%, κυρίως λόγω της ύφεσης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κατασκευής εξοπλισμού, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Στατιστικής, Fu Linghui. Εκτός από την πανδημία, η βιομηχανική παραγωγή αντιμετωπίζει πίεση από την ανεπαρκή ζήτηση της αγοράς, το αυξανόμενο κόστος και άλλους παράγοντες, πρόσθεσε.
Το ποσοστό ανεργίας στις 31 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας ανήλθε σε νέο υψηλό, στο 6,7% τον Απρίλιο. Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο στο 18,2%.
Σε επιμέρους στοιχεία, οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους αυξήθηκαν 6,8%, χάνοντας ελαφρώς τις προσδοκίες για ανάπτυξη 7%. Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 2,7%, ενώ στη μεταποίηση αυξήθηκαν κατά 12,2% και στις υποδομές κατά 6,5%.
Η παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων στην Κίνα μειώθηκε κατά 41,1% από έτος σε έτος τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ένωση Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας. Ο τομέας αυτοκινήτων στην Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο των θέσεων εργασίας και περίπου το 10% των λιανικών πωλήσεων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το 2018 που καταρτίστηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου.
Επίσης, οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν 31,6% τον Απρίλιο από πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.
Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα, η εξάπλωση της Covid και τα συνακόλουθα μέτρα για lockdown - κυρίως στη Σαγκάη- ανάγκασαν τα εργοστάσια να κλείσουν ή να λειτουργήσουν με περιορισμένη δυναμικότητα. Η πόλη της Σαγκάης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αρχίσει να επιτρέπει στα εστιατόρια να ξανανοίξουν σταδιακά, ενώ η πόλη στοχεύει να ξαναρχίσει την κανονική παραγωγή και τη ζωή μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
«Το όλο και πιο ζοφερό και περίπλοκο διεθνές περιβάλλον και το μεγαλύτερο σοκ της πανδημίας στο εσωτερικό ξεπέρασαν προφανώς τις προσδοκίες και η νέα καθοδική πίεση στην οικονομία συνέχισε να αυξάνεται», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Ο αντίκτυπος της Covid είναι προσωρινός και η οικονομία «αναμένεται να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει», τόνισε.