Τζεντιλόνι: Προσθέσαμε δύο δυσμενή σενάρια για ύφεση στην Ευρώπη -Οχι επιστροφή στις αλόγιστες δαπάνες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τζεντιλόνι: Προσθέσαμε δύο δυσμενή σενάρια για ύφεση στην Ευρώπη -Οχι επιστροφή στις αλόγιστες δαπάνες
Η οικονομία μας βιώνει το δεύτερο εξωτερικό σοκ σε διάστημα δύο ετών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτός από τον ανθρώπινο πόνο επιφέρει ένα μεγάλο σοκ στην ενέργεια, τις αγορές τροφίμων, την εφοδιαστική αλυσίδα, προκαλώντας πληθωρισμό και αποδυναμώνοντας την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών.

Δύο αρνητικά σενάρια που προβλέπουν ύφεση στην Ευρωζώνη φέτος παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προβλέψεις της, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι. Αυτά συνδέονται με τις τιμές και την προμήθεια ενέργειας.

«Η οικονομία μας βιώνει το δεύτερο εξωτερικό σοκ σε διάστημα δύο ετών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτός από τον ανθρώπινο πόνο, επιφέρει ένα μεγάλο σοκ στην ενέργεια, τις αγορές τροφίμων, την εφοδιαστική αλυσίδα, προκαλεί πληθωρισμό καυσίμων και αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πλαίσιο της παρουσίασης του πακέτου εγγράφων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το βασικό σενάριο της Κομισιόν προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% φέτος. Ο Τζεντιλόνι εξήγησε, ωστόσο, ότι περίπου τα 3/4 αυτού του μεγέθους οφείλονται στο στατιστικό carryover από την πολύ ισχυρή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών το 2021. Η πραγματική ανάκαμψη θα είναι πολύ χαμηλότερη, μόλις 0,8% φέτος. Παράλληλα, το outlook υπόκειται σε κινδύνους καθοδικής απόκλισης και πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα, εξού και η προσθήκη των σεναρίων ύφεσης.

Μίλησε εξάλλου, για πρωτόγνωρο, για τα δεδομένα της Ευρώπης, πληθωρισμό (αναμένεται στο 6,8% φέτος), προτού υποχωρήσει στο 3,8% το επόμενο έτος. «Στην Ευρώπη δεν είμαστε συνηθισμένοι στον υψηλό πληθωρισμό», είπε.

«Δεν προτείνουμε επιστροφή στις αλόγιστες δαπάνες»

Για την επέκταση της γενικής ρήτρας διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το 2023, ο Τζεντιλόνι είπε πως θα δώσει το περιθώριο στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές να αντιδράσουν γρήγορα στις εξελίξεις σε αυτούς τους εξαιρετικά απρόβλεπτους καιρούς. Ο Τζεντιλόνι ξεκαθάρισε αφενός ότι απέχουμε μακράν από την οικονομική ομαλότητα, αφετέρου η Κομισιόν δεν προτείνει επιστροφή στις απεριόριστες δαπάνες.

Συνολικά, η ρήτρα διαφυγής θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να πετύχουν πιο ομαλή μετάβαση από την καθολική στήριξη που προσφέρθηκε στη διάρκεια της πανδημίας σε πιο στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και τη στήριξη όσων φεύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, εξήγησε ο Τζεντιλόνι. Οι εθνικές πολιτικές θα πρέπει να συνδυάσουν την αύξηση των επενδύσεων με τη συγκράτηση της αύξησης των τρεχουσών δαπανών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες με υψηλό χρέος που πρέπει να υιοθετήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική το επόμενο έτος.

Συλλογικά η Ευρώπη καλείται να πραγματοποιήσει ένα «βουνό» επενδύσεων τα προσεχή έτη που απαιτεί την κινητοποίηση κυρίως ιδιωτικών, αλλά και δημόσιων, πόρων, σημείωσε ο Τζεντιλόνι. Όχι μόνο για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση αλλά και για την ενδυνάμωση της στρατηγικής αυτονομίας, της κοινής άμυνας και της ενεργειακής ανεξαρτησίας της ηπείρου.

Έχει υπολογιστεί ότι η δίδυμη μετάβαση απαιτεί πρόσθετες επενδυτικές ανάγκες 650 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2030, εκ των οποίων τα 520 δισ. ευρώ είναι μόνο για την «πράσινη» μετάβαση. Και το ποσό πιθανώς να είναι στο κάτω άκρο του εύρους των πραγματικών αναγκών, συνεπεία της ανάγκης πρώιμων ενεργειακών επενδύσεων στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σημειώσε ο Τζεντιλόνι, υπενθυμίζοντας ότι η επίτευξη των στόχων REPowerEU θα απαιτήσει πρόσθετη επένδυση 210 δισ. ευρώ από τώρα έως το 2027.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider