Χρ. Σταϊκούρας: Όποιος μας λέει ανεύθυνα «δώστε και άλλα», εισηγείται να αυξηθεί το έλλειμμα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρ. Σταϊκούρας: Όποιος μας λέει ανεύθυνα «δώστε και άλλα», εισηγείται να αυξηθεί το έλλειμμα
«Τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας τα εξαντλήσαμε στο τελευταίο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε πολύ πρόσφατα».

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας τα εξαντλήσαμε στο τελευταίο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε πολύ πρόσφατα. Όταν προκύψει ο επόμενος δημοσιονομικός χώρος τους επόμενους μήνες – ευχόμαστε να υπάρξει μέσα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού – και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην πραγματική Οικονομία, θα ενεργήσουμε και πάλι», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Επικαλέστηκε τα στοιχεία σε κείμενο της Κομισιόν που διανεμήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ όλων των κρατών μελών. «Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε μια λογική «δώσε και άλλα». Όταν έχουμε δώσει τα περισσότερα στην Ευρώπη και η χώρα έχει ήδη έλλειμμα τα 2 τελευταία χρόνια επειδή έπρεπε να χτίσουμε «δίχτυ ασφαλείας» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέλει προσοχή», επισήμανε θέτοντας και τη διάσταση των αγορών. «Όταν εισηγείται κάποιος εύκολα και ανεύθυνα να δώσουμε και άλλα, αυτό σημαίνει ότι εισηγείται να αυξηθεί το έλλειμμα της χώρας. Δηλαδή να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι δαπάνες σε σχέση με τα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να χρηματοδοτήσει αυτό το έλλειμμα, δηλαδή οι αγορές. Αν βγούμε να δανειστούμε από τις αγορές αυτό το χρονικό διάστημα, το κόστος δανεισμού είναι τριπλάσιο σε σχέση με αυτό που ήταν πριν 3 μήνες. Αυτό θα έχει σημαντικό κόστος για την ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να ισορροπήσουμε με ευθύνη απέναντι στο σήμερα και στο αύριο της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας», διεμήνυσε.

Δημοσιονομική ευελιξία, η νέα τάση

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση που διαμορφώνεται είναι για μια σχετική δημοσιονομική ευελιξία, «δηλαδή λαμβάνοντας υπόψιν την νέα κρίση που υπάρχει σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, την ενεργειακή κρίση και την μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, υπάρχει η τάση για μια επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2023», διευκρινίζοντας ότι «ουσιαστικά η ευελιξία θα συνοδεύεται από υπευθυνότητα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση».

«Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά περιθώρια, η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα, ανεξάρτητα από τους όποιους δημοσιονομικούς κανόνες υφίστανται ή δεν υφίστανται και παραπέμπονται για το μέλλον. Δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί ως χώρα στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά. Γιατί η χρηματοδότηση της χώρας γίνεται κυρίως μέσα από τις αγορές που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ένα ανεκτό ύψος κόστους δανεισμού», εξήγησε.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, μετά τη θετική έκθεση αξιολόγησης από την Κομισιόν για την ελληνική Οικονομία, ανοίγει ο δρόμος για αποδέσμευση 748 εκατομμυρίων ευρώ και τερματίζεται η ενισχυμένη εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία από το 2018 είναι η μόνη χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. «Εποπτεία όπως έχουν και άλλες χώρες, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, αλλά η χώρα μας έχει ενισχυμένη, με πολύ πιο συστηματική αξιολόγηση κάθε τρίμηνο. Αυτό θα πάψει από το καλοκαίρι του 2022. Έτσι επιστρέφουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», υπογράμμισε.

«Η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που έγινε το 2019 από τη σημερινή κυβέρνηση, η πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ από τη σημερινή κυβέρνηση, και η ολοκλήρωση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι του 2022, επίσης από τη σημερινή κυβέρνηση, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Άρα θα έχουμε μια αξιολόγηση από το καλοκαίρι και μετά, αντίστοιχη με αυτή που έχουν Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος», σημείωσε.

«Εσωτερική πολιτική προτεραιότητα να είμαστε προσεκτικοί»

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, τα δημοσιονομικά έχουν να κάνουν με όλες τις χώρες της Ευρώπης, δεν υπάρχει καμία ιδιαιτερότητα για την Ελλάδα, αλλά η ιδιαιτερότητα της χώρας μας έγκειται στο ότι δεν είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα.

«Άρα είναι εσωτερική πολιτική προτεραιότητα να είμαστε προσεκτικοί στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Ελλάδα μαζί με κάποιες άλλες χώρες, έχουν πράγματι υψηλό χρέος, άρα θα πρέπει και από αυτή την πλευρά των δημόσιων οικονομικών να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Αλλά εκεί δεν θα είμαστε μόνοι μας, είναι και άλλες χώρες που είχαν σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους τα τελευταία χρόνια», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση μπορεί με αυτά τα δεδομένα να ασκήσει πολιτικές σαν και αυτές που ήταν ήθελε τα προηγούμενα χρόνια, απάντησε καταφατικά, «υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος».

Υπενθύμισε ότι πέρα από τα μόνιμα μέτρα της κυβέρνηση με τις μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και φορολόγηση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, αποφασίστηκε η επέκταση των μέτρων όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα και τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και για το 2023. «Επιδίωξή μας είναι μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού, τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του 2022, να επεκτείνουμε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους Έλληνες πολίτες και δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους», διαβεβαίωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει διάλογος για μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι δεν είναι θέμα διαλόγου αλλά προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. «Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη όπως και η Ελλάδα δεν έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, διότι αυτό δεν έχει την κοινωνική διάσταση που έχει μια αντιμετώπιση στο στοχευμένη σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών έχουμε λάβει επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που λέει ότι καλύτερη προσέγγιση με κοινωνικά χαρακτηριστικά είναι η στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερα από την ενεργειακή κρίση. Και αυτό πράττουμε. Για το τι θα πράξουμε από εδώ και πέρα, εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο, όταν και αν προκύψει, και από τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός για τις όποιες παρεμβάσεις», συμπλήρωσε

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντόναχιου: Σημαντική η παράταση της ρήτρας διαφυγής αλλά δεν αλλάζει τον στόχο - Τζεντιλόνι: Οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν

Έξοδος από εποπτεία με εύσημα, δόσεις αλλά και 4 συστάσεις για πλεονάσματα έως 3,7% του ΑΕΠ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider