Ρωσία: Αποπληρωμή του χρέους σε ευρωομολόγα «πατώντας» πάνω στις πληρωμές της ΕΕ προς την Gazprom

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Αποπληρωμή του χρέους σε ευρωομολόγα «πατώντας» πάνω στις πληρωμές της ΕΕ προς την Gazprom
«Το σύστημα για την πληρωμή των ευρωομολόγων θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, αλλά προς την ανάποδη κατεύθυνση» ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών.

Η Ρωσία ετοιμάζει να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος σε ευρωομολόγα παρακάμπτοντας τις αυστηρές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τις χώρες της Δύσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αντόν Σιλουάνοφ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Vedomosti, ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως οι ξένοι επενδυτές μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς στις ρωσικές τράπεζες σε ρούβλια και να πληρώνονται σε «σκληρό» συνάλλαγμα για τις οφειλές του, μια κίνηση που «καθρεφτίζει» τον τρόπο με τον οποίο τα ευρωπαϊκά κράτη πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο αποφεύγοντας τα εμπόδια που έχουν θέσει οι κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα.

«Έτσι λειτουργεί το σύστημα για τις πληρωμές αερίου: Παίρνουμε ξένο συνάλλαγμα που το μετατρέπουμε σε ρούβλια για λογαριασμό των αγοραστών από το εξωτερικό.

Το σύστημα για την πληρωμή των ευρωομολόγων θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, αλλά προς την ανάποδη κατεύθυνση» σημείωσε ο Σιλουάνοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία θα κάνει τις πληρωμές των ευρωομολόγων σε ρούβλια, χωρίς έγκριση από την αρμόδια αρχή των ΗΠΑ πριν από την λήξη των ομολόγων σε δολάρια που λήγουν στις 23 και 24 Ιουνίου.

Ακόμα, υπογράμμισε πως οι πληρωμές των ευρωομολογών σε ρούβλια μπορούν να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα και θα μπορούν να πληρωθούν σε ευρώ επειδή η ΕΕ δεν έχουν υιοθετήσει ακόμα περιορισμούς για τις πληρωμές σε ευρώ.

Μιλώντας στο Blooomberg, ο Καρλ Ουονγκ, επικεφαλής συναλλάγματος στην Avenue Asset Management στο Χονγκ Κονγκ ανέφερε πως «ο μηχανισμός της Ρωσίας φαίνεται πως λειτουργεί στα χαρτιά αλλά όλα αυτά είναι τεχνικά ζητήματα. Το θέμα είναι πότε η Ρωσία θα σταματήσει τον πόλεμο και εάν δεν το κάνει, το για πόσο θα μπορούσε να αποφεύγει μια κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπορέλ: Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας στην απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider