Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1998 αυξήθηκαν οι τιμές στην Τουρκία τον Μάιο εξαιτίας των πιέσεων που ασκήθηκαν από το ολοένα και αυξανόμενο κόστος τροφίμων και ενέργειας και ενώ η υπερβολικά χαλαρή νομισματική χαλάρωση συμβάλλει στην αδυναμία του τουρκικού νομίσματος.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφθασε τον Μάιο στο 73,5% σε ετήσια βάση, από 70% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg τον τοποθετούσαν κατά μέσο όρο στο 74,7%.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο σχεδόν 3%. Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί την επίδραση ευμετάβλητων στοιχείων όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, εκτοξεύτηκε στο 56%.
Μετά τις ανακοινώσεις, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το αμερικανικό δολάριο εκτοξεύτηκε σε ιστορικά υψηλά και συγκεκριμένα πάνω από τις 16,5 λίρες/δολάριο, ξεπερνώντας ακόμα και τα επίπεδα που είχε πιάσει στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν είχε φτάσει μία «ανάσα» από το φράγμα των 16,5 λιρών.
Σημειώνεται πως τουρκικός πληθωρισμός βρίσκεται σε διψήφιο ποσοστό για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης 5ετίας καθώς οι αρχές έδωσαν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και τις εξαγωγές. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει επί μακρόν τη θεωρία ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό αντί να τον περιορίζουν, πιέζοντας την Κεντρική Τράπεζα να διατηρεί χαμηλά το κόστος δανεισμού.
Οι καταλύτες για την τελευταία άνοδο των τιμών ήταν τα τρόφιμα και η ενέργεια, φαινόμενο που επιτείνεται από το παγκόσμιο ράλι στα εμπορεύματα και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Τουρκία είναι μεγάλος εισαγωγέας πετρελαίου.