Με ποιες ενεργειακές επενδύσεις θα «φουλάρει» το REPowerEU

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με ποιες ενεργειακές επενδύσεις θα «φουλάρει» το REPowerEU
Σχέδιο για ένταξη στο πρόγραμμα νέων επιχορηγήσεων για μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, επενδύσεων στο «πράσινο» υδρογόνο, καθώς και προγραμμάτων για φωτοβολταϊκά στις στέγες επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Κομβική θέση τα έργα διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Μία σειρά από πρότζεκτ για την απανθρακοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μίγματος φιλοδοξούν να «πάρουν θέση» στο ελληνικό REPowerEU, δηλαδή στις επενδύσεις που θα προωθήσει η χώρα μας στο πλαίσιο απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, εντάσσοντάς τις στο αναθεωρημένο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Έτσι, με δεδομένο ότι ένα βασικό «αντίδοτο» στο ρωσικό αέριο είναι οι ΑΠΕ, για την ενίσχυση της διείσδυσης των οποίων κομβικό ρόλο θα παίξουν οι μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, στόχος είναι να εξασφαλισθούν επιπλέον κεφάλαια για την επενδυτική ενίσχυση του δεύτερου «κύματος» ανάλογων έργων.

Μονάδες αποθήκευσης και φωτοβολταϊκά

Το σχέδιο αυτό αποκάλυψε σε πρόσφατο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος σημείωσε ότι με τους αναθεωρημένους «πράσινους» στόχους, θα αυξηθεί και η ανάγκη για μονάδες αποθήκευσης έως το 2030 στα 3.500-5.000 MW, από τα 1.600 MW που προβλεπόταν έως τώρα. Επομένως, με δεδομένο ότι ήδη από το «Ελλάδα 2.0» έχουν διασφαλισθεί κεφάλαια για επενδυτική ενίσχυση του πρώτου «κύματος» έργων 1.600 MW, στόχος είναι με το REPowerEU να επιδοτηθεί και το επιπλέον χαρτοφυλάκιο έργων, που τελικά θα χρειαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, στόχος είναι επίσης με το REPowerEU να δοθεί ώθηση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη. Μία προοπτική είναι να αξιοποιηθούν κεφάλαια για την πραγματοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης συστημάτων για κατοικίες, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται και το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού της δράσης που ήδη προβλέπεται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, σκοπός είναι τα φωτοβολταϊκά να συνδυασθούν με μπαταρίες.

Παράλληλα, πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να ενταχθεί στο REPowerEU και το «πράσινο» υδρογόνο, με κάποιο ή κάποια πρότζεκτ που θα συμβάλουν στη δημιουργία εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας. Υποψήφια προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα πέντε προγράμματα που είχαν κατατεθεί στο πρώτο «κύμα» υποβολών αιτήσεων για χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά Σημαντικά́ Έργα Κοινού́ Ευρωπαϊκού́ Ενδιαφέροντος (IPCEI) στην τεχνολογία του υδρογόνου.

Υποδομές αερίου και ηλεκτρισμού

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, όσον αφορά τις ενεργειακές υποδομές στη λίστα του υποψήφιων έργων βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία σχεδιάζεται για τη μεταφορά αποκλειστικά «πράσινου» ρεύματος στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μας. Έπειτα από εισήγηση του ΔΕΣΦΑ, στον κατάλογο δίνει το «παρών» η αναβάθμιση του εγχώριου συστήματος μεταφοράς, με την κατασκευή ενός δεύτερου κεντρικού αγωγού, συνολικού μήκους περίπου 650 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ενισχύσει κατακόρυφα τη δυνατότητα διακίνησης καυσίμου εντός της επικράτειας, αλλά και από την Ελλάδα προς τις βορειότερες χώρες.

Επίσης, υποψήφια προς ένταξη είναι και η αποθήκη αερίου στη Νότια Καβάλα, η οποία βρίσκεται υπό ιδιωτικοποίηση από τον εν εξελίξει διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Το ίδιο ισχύει για την αγορά μίας πλωτής δεξαμενής αερίου (FSU), η οποία θα εγκατασταθεί μόνιμα στο τέρμιναλ της Ρεβυθούσας,

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider