Άμεση μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των εγκαταστάσεων των δημόσιων φορέων κατά 10% εκτιμάται ότι θα πετύχει το σχέδιο ενεργειακής εξοικονόμησης, το οποίο παρουσίασαν πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.
Στην παρουσίαση έδωσε επίσης το «παρών» ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Επίσης, όπως έγραφε νωρίτερα το Insider.gr, ανακοινώθηκε και η έναρξη του «ΗΛΕΚΤΡΑ», για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, με την άμεση ανάρτηση του οριστικού Οδηγού του προγράμματος.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι περιλαμβάνει τρεις άξονες, και πιο συγκεκριμένα:
- την εφαρμογή άμεσων μέτρων για την βελτίωση της αποδοτικότητας,
- τη δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας των εγκαταστάσεων, καθώς και
- τη θέσπιση κινήτρων στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.
Με τα άμεσα μέτρα, στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. «Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων Θέρμανσης, Ψύξης, την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού όπως στον οδοφωτισμό, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης μέσα από την τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού διαχείρισης ενέργειας όπως inverters σε αντλιοστάσια», πρόσθεσε.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου. Μέσα από αυτή την πλατφόρμα, θα υπάρχει άμεσα εικόνα για την υιοθέτηση των σχετικών δράσεων, καθώς και την αποτελεσματικότητά τους. Επίσης, θα θεσπισθούν κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου, για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.
«Κλειδί» η ενεργειακή αναβάθμιση 2.500.000 τ.μ. κτιρίων
Σύμφωνα με τον υπουργό, μεσοπρόθεσμος στόχος είναι οι εγκαταστάσεις του Δημοσίου να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 30% έως το 2030. «Κλειδί» στην επίτευξή του αποτελεί το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», ύψους 640 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 2.500.000 τετρ. μέτρα κτιρίων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος θα τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουλίου.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, από το περασμένο φθινόπωρο η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται από τη σφοδρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Μια κρίση που έχει λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από την αιματηρή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η οποία απειλεί την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και η διασφάλιση προσιτής ενέργειας στους καταναλωτές.
«Είναι αυτονόητο ότι η πιο φθηνή και η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομούμε και άρα δεν καταναλώνουμε. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, η δημόσια διοίκηση οφείλει να αποτελέσει θετικό παράδειγμα. Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ορθολογική διαχείριση που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους, το οποίο επωμίζονται τελικά οι φορολογούμενοι», τόνισε.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε πως θα ορισθούν υπεύθυνοι για δράσης εξοικονόμησης ενέργειας ανά δημόσιο φορέα, οι οποίοι με τη σειρά τους θα καθορίσουν ενεργειακούς υπεύθυνους για κάθε κτίριο. Όσον αφορά τα κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε πως ένα τμήμα της ενίσχυσης θα παρασχεθεί στους φορείς σε κάθε περίπτωση, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αποτελέσει bonus στην περίπτωση που εφαρμόζουν τα μέτρα. Το ύψος του bonus θα εξαρτάται και από τη μείωση κατανάλωσης που πέτυχαν.
«Οι φορείς που δεν πέτυχαν τους στόχους ή αμέλησαν τα μέτρα, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν το ποσό που θα απολέσουν», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι το ακριβές ποσοστό εξοικονόμησης θα προσδιορισθεί ανά φορέα, με βάση τις ιδιαιτερότητές του. «Δεν θα υπάρχει ένας δεσμευτικός αλγόριθμος που θα εφαρμόζεται οριζόντια. Κάθε φορέας θα εξηγεί τις προσπάθειες που κατέβαλε και ανάλογα θα αξιολογείται», συμπλήρωσε.
Στα 1,156 δισ. ευρώ το κόστος της ενεργειακής δαπάνης στο Δημόσιο
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως το υπουργείο αγκαλιάζει ενθέρμως αυτή την πρωτοβουλία, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι εξοικονόμησης. «Θα βοηθήσουμε στη συμπλήρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα. Υποστηρίζουμε θετικά και ενεργά το σύστημα της κινητροδότησης, για την πιο ορθολογική χρήση της ενέργειας», πρόσθεσε.
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, επισήμανε πως το σχέδιο αυτό είναι απαραίτητο, καθώς καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης από τις υποδομές της δημόσιας διοίκησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το 2020 η ενεργειακή δαπάνη για το σύνολο των 212.000 εγκαταστάσεων των κτιρίων της δημόσιας διοίκησης, του οδοφωτισμού και των αντλιοστασίων των Δήμων ανήλθε σε 596 εκατ. ευρώ, με κατανάλωση 4.450 GWh.
Το 2021, το κόστος αυξήθηκε στα 956 εκατ. ευρώ, καθώς η κατανάλωση αυξήθηκε πάνω από 5.346 GWh. Για το 2022 εκτιμάται πως η κατανάλωση θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, δηλαδή σε περίπου 5.300 GWh, που αντιστοιχεί το 10,85% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Με δεδομένο όμως ότι οι τιμές ενέργειας έχουν εκτιναχθεί, το κόστος θα αγγίξει στα 1,156 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 66% σε σχέση με το 2020.
Πρωτοβουλία για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο: