Alpha Finance: Οι καταλύτες που θα «αναστήσουν» το Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Finance: Οι καταλύτες που θα «αναστήσουν» το Χρηματιστήριο

Τους καταλύτες που μπορούν να δώσουν ξανά πνοή στο Χρηματιστήριο Αθηνών και να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον για τους εγχώριους τίτλους παρουσιάζει η Alpha Finance.

Στην ανάλυση που παρουσίασε στο ετήσιο roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο, εντοπίζει τρεις βασικούς άξονες που μπορούν να φέρουν αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο, δίνοντας ώθηση στα σημερινά ισχνά επίπεδα τζίρου.

Ο πρώτος καταλύτης είναι η ταχεία εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης και η επίτευξη και υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων –δύο εξελίξεις που θα στήριζαν τις επενδύσεις ιδίως από το εξωτερικό.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία είναι η κατάρτιση ενός αξιόπιστου χρονοδιαγράμματος ελάφρυνσης του χρέους.

Τρίτο -αλλά εξίσου καθοριστικό- βήμα θεωρείται η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κινδύνου χώρας.

Το «κλειδί» βρίσκεται στην εξυγίανση

Καθοριστικό ρόλο για να την ανάκαμψη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς παίζει, σύμφωνα με την Alpha Finance, η επιτυχής δημοσιονομική εξυγίανση και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση κατόρθωσε να συμβαδίζει με τους δημοσιονομικούς στόχους, ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι στόχοι για τα έτη 2017-2018 είναι αρκετά φιλόδοξοι και δύσκολα θα επιτευχθούν από την ελληνική πλευρά.

Μια άλλη δυσκολία που επιφυλάσσει το τρέχον πρόγραμμα είναι η επικέντρωση στους φόρους, οι οποίοι έχουν μικρό ποσοστό είσπραξιμότητας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας φόρων μειώθηκε στο 45% από 70% που ήταν προ κρίσης. Επιπλέον, αναφέρει η έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% επί του ΑΕΠ έως το 2018, ίσως χρειαστούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Τον Ιούλιο, τα έσοδα του κεντρικού δημόσιου τομέα κινήθηκαν κάτω από τον προϋπολογισμό, αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα για το α’ τρίμηνο παραμένει εντός στόχου, σημειώνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής. Προειδοποιούν, ωστόσο, οι αναλυτές ότι οι εντάσεις σε πολιτικό επίπεδο ενδέχεται να κλιμακωθούν τους επόμενους μήνες, καθώς εν όψει της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης το δ’ τρίμηνο, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιταχύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Απαραίτητη προϋπόθεση η ελάφρυνση

Ακόμη και αν υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα, το δημόσιο χρέος μπορεί να καταδικάσει τη χώρα σε μόνιμο αδιέξοδο. Πράγματι, αναφέρει η έκθεση, το υπέρογκο δημόσιο χρέος αποθαρρύνει τοις επενδύσεις και δεν επιτρέπει τη βιώσιμη επιτυχία του προγράμματος και την ανάπτυξη της οικονομίας. Το ΔΝΤ πιστεύει ακλόνητα ότι χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους (με συμμετοχή του επίσημου τομέα – OSI) αλλά η ΕΕ διστάζει να προχωρήσει τώρα σε ουσιαστική ελάφρυνση, χρονοτριβώντας για ακόμη μια φορά. Το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι η ελάφρυνση θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια και τα πιο αποφασιστικά μέτρα θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.

Το ΔΝΤ, από την άλλη, δεν δέχεται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν λάβει εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και προτού οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες. Πολλοί θεωρούν μάλιστα, ότι το ΔΝΤ περιμένει μέχρι το τέλος του έτους για να συμφωνήσει με τις παραμέτρους της ελάφρυνσης και –κυρίως– για το ύψος των πλεονασμάτων.

Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, καταλήγει η Alpha Finance, τα περιθώρια ανόδου της αγοράς είναι περιορισμένα. Η εικόνα αυτή, όμως, θα ανατραπεί εφόσον ένας από τους παραπάνω καταλύτες υλοποιηθεί, καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider