Capital Economics: Χαμηλός ο κίνδυνος από το χρέος της Ελλάδας για τα επόμενα έτη - Τα ισχυρά χαρτιά της οικονομίας

Αναστασία Κυριανίδη
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Capital Economics: Χαμηλός ο κίνδυνος από το χρέος της Ελλάδας για τα επόμενα έτη - Τα ισχυρά χαρτιά της οικονομίας
Αρκετά αισιόδοξη εμφανίζεται η Capital Economics για την ελληνική οικονομία τα επόμενα 1 με 2 έτη, τοποθετώντας τον ρυθμό ανάπτυξης στο 5,5% φέτος και προβλέποντας συρρίκνωση του δημόσιου χρέους. 

Αρκετά αισιόδοξη εμφανίζεται η Capital Economics για την ελληνική οικονομία τα επόμενα 1 με 2 έτη, τοποθετώντας τον ρυθμό ανάπτυξης στο 5,5% φέτος και προβλέποντας συρρίκνωση του δημόσιου χρέους.

Ο οίκος επισημαίνει πως, παρότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επηρεαστεί από την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, υπάρχει ισχυρή βάση από το περασμένο έτος αλλά και από το φετεινό α' τρίμηνο.

«Η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει πιο ολοκληρωμένη ανάκαμψη από την πανδημία σε σχέση με τις περισσότερες αντίστοιχες οικονομίες και το βραχυπρόθεσμο outlook δείχνει αρκετά καλό. Η χώρα έχει μικρότερη έκθεση στους κινδύνους του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας από πολλές άλλες, ενώ ο ολοένα και αυξανόμενος τουρισμός αναμένεται να οδηγήσει την αύξηση του ΑΕΠ σε πάνω από 5% φέτος», αναφέρει η Capital Economics.

Εκτιμά, εξάλλου, πως η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει εκ νέου τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο του 2023.

Χαμηλός ο κίνδυνος από το χρέος

Παρά το γεγονός ότι το υψηλό χρέος της Ελλάδας ρίχνει «σκιά» στις μακροπρόθεσμες προοπτικές, η Capital Economics θεωρεί πως ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τα επόμενα 2 ή 3 έτη. Το φορτίο του χρέους μειώθηκε από το 206% του ΑΕΠ το 2020, στο 193% του ΑΕΠ το περασμένο έτος και αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω χάρη στην ταχεία άνοδο του ονομαστικού ΑΕΠ και στη βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου.

Ο οίκος επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθέωρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ τον Μάιο και πως το ΔΝΤ αναμένει ότι θα συρρικνωθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρέος ανεπτυγμένης οικονομίας.

Το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους είναι λιγότερο ευάλωτο στις μεταβολές των αποδόσεων των ομολόγων για την Ελλάδα από ό,τι για πολλές άλλες χώρες. Μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους έχει αναληφθεί από τους επίσημους πιστωτές (ESM και EFSF), συνεπώς η μέση ωρίμαση είναι υψηλή, ήδη από την αναδιάρθρωση του χρέους το 2012. Αναμφίβολα, σημειώνει η Capital Economics, τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί καθώς η ΕΚΤ περιορίζει το PEPP. Αλλά, καθώς το ελληνικό χρέος αξιολογείται με BB+ από την Standard and Poor’s, η Ελλάδα είναι πιθανό να λάβει αξιολόγηση επενδυτικής κλίμακας εντός 12 μηνών ή περίπου τόσο, εξέλιξη που θα καταστήσει το χρέος της επιλέξιμο για το τυπικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Τα ισχυρά χαρτιά της Ελλάδας

Σύμφωνα με την Capital Economics, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας είναι αρκετά θετικές. Ο οίκος απαριθμεί τους εξής:

τουρισμός αναμένεται ισχυρός. Οι αφίξεις διεθνών επιβατών έχουν αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας στο 87% του επιπέδου του Μαΐου του 2019. Η εμπειρία από το περασμένο έτος υποδηλώνει ότι τα τουριστικά έσοδα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο ξεπερνώντας πιθανότητα τα επίπεδα του 2019 τους επόμενους μήνες.

κλάδος μεταποίησης, αν και μικρός, έχει καλή επίδοση. Η παραγωγή ήταν 10% υψηλότερο σε σχέση με το προ πανδημίας επίπεδο τον Μάρτιο.

απασχόληση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Πέτυχε, μάλιστα, διψήφιο ποσοστό αύξησης, σε ετήσια βάση, το α' τρίμηνο.

Ο οίκος σημειώνει ότι, φυσικά, η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά εμπόδια. Το πιο πιεστικό από αυτά είναι ο πληθωρισμός που έφτασε στο 10,7% τον Μάιο (με ώθηση από την αύξηση των τιμών ενέργειας κατά περισσότερο από 60%) και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και να συρρικνώσει την κατανάλωση. Το πλήγμα στα πραγματικά εισοδήματα αναμένεται να αμβλυνθεί από την αύξηση κατά 9% του κατώτατου μισθού που έχει ήδη εφαρμοστεί φέτος, προσθέτει η Capital Economics.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αγορές «ζητούν» από την Λαγκάρντ να εκπληρώσει την υπόσχεση του Ντράγκι

Τουρισμός: Οι αγορές που θα κάνουν την έκπληξη και θα κρίνουν το στοίχημα του 2022

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider