Νέα πλωτή δίοδος για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ - Θα είναι η λύση στην διατροφική κρίση;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα πλωτή δίοδος για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ - Θα είναι η λύση στην διατροφική κρίση;
Νέα δίοδος για την μεταφορά σιτηρών φαίνεται να έχει ανακαλυφθεί από τους  εξαγωγείς της Ουκρανίας, δίνοντας έτσι ελπίδες για την ανακούφιση των εφοδιαστικών ελλείψεων και αποσόβηση της επισιτιστικής κρίσης. 

Νέα δίοδος για την μεταφορά σιτηρών φαίνεται να έχει ανακαλυφθεί από τους εξαγωγείς της Ουκρανίας, δίνοντας έτσι ελπίδες για την ανακούφιση των εφοδιαστικών ελλείψεων και αποσόβηση της επισιτιστικής κρίσης.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα του το Bloomberg, οι Ουκρανοί αποστολείς σιτηρών έχουν χαράξει μια νέα διαδρομή εξαγωγής μέσω της Βαλτικής Θάλασσα, με την χώρα να αναζητά εναλλακτικούς δρόμους για τα προϊόντα της, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία αποκόπτει ζωτικής σημασίας αποστολές από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, τροφοδοτώντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και αυξάνοντας τις ανησυχίες για την πείνα.

Οι παραγωγοί έχουν καταφύγει σε πωλήσεις προς την ΕΕ μέσω ξηράς, μεταφέροντας σιτηρά με σιδηρόδρομο ή το οδικό δίκτυο αλλά και μέσα από ποτάμια.

Ένα πρώτο φορτίο ουκρανικού καλαμποκιού είχε παραδοθεί τον Απρίλιο στην Ισπανία μέσω Ρουμανίας. Τώρα, η Ισπανία η οποία αποτελεί μεγάλο αγοραστή σιτηρών έλαβε το πρώτο της φορτίο μέσα από την Πολωνία με πλωτά μέσα. Το σκάφος Alppila έφτασε εκεί τη Δευτέρα μεταφέροντας 18.000 τόνους καλαμποκιού που μεταφέρθηκαν με φορτηγά από την Ουκρανία.

Η νέα ναυτιλιακή οδός είναι σε θέση να βοηθήσει στη διευκόλυνση της τεράστιας συσσώρευσης σιτηρών και ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους της ΕΕ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη λόγω της κάμψης της προσφοράς.

Ωστόσο, οι εξαγωγές της Ουκρανίας εξακολουθούν να είναι πολύ πιο χαμηλές από τον κανονικό ρυθμό τους και η χώρα αναμένεται να ξεμείνει από χώρους αποθήκευσης των επερχόμενων σοδειών, εκτός εάν κατασκευαστούν επιπλέον προσωρινές εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Τα «πονηρά σχέδια» των Ρώσων για να πουλάνε κλεμμένα σιτηρά

Η Βρετανία καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της

Ρωσία προς ΕΕ: Αν θέλετε αέριο, σιτηρά ή μέταλλα «βρείτε ρούβλια»

gazzetta
gazzetta reader insider insider