Σενάρια «κουρέματος» ή και κατάργησης της προσωπικής διαφοράς σε πάνω από 700.000 συνταξιούχους επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιωθούν ως προς τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις τους που στερούνται εδώ και τρία χρόνια (2023, 2024, 2025).
Ως απόρροια του νόμου Κατρούγκαλου οι εν λόγω συνταξιούχοι έχασαν σωρευτική αύξηση εισοδήματος της τάξης του 13,15% την τελευταία τριετία, ενώ κινδυνεύουν να αποκλειστούν και από τις επόμενες αυξήσεις που καρπώνεται το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας.
Η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). Βάσει του νόμου η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές. Αντιθέτως, οι νέοι συνταξιούχοι (που βγήκαν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016) έλαβαν απευθείας μειωμένες τις συντάξεις τους, βάσει του ίδιου νόμου.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σταθμίζει το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει μια πρωτοβουλία κατάργησης ή δραστικής περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, σε συνάρτηση με το αντισταθμιστικό κέρδος που θα έχει από τη διακοπή χορήγησης των έκτακτων επιδομάτων που καταβάλλει την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση γενναίου «κουρέματος» της προσωπικής διαφοράς, οι συνταξιούχοι που θα έπαιρναν την αύξηση στην τσέπη τους το 2030, θα την δουν αρκετά νωρίτερα, καθώς ένα μέρος της προσωπικής τους διαφοράς θα μεταφερθεί στη σύνταξη και το υπόλοιπο θα συμψηφιστεί πιο γρήγορα από τις ετήσιες αυξήσεις.
Την κατάργηση προσωπικής διαφοράς δια της ενσωμάτωσής της στη βασική σύνταξη ζητούν επίμονα οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των συνταξιούχων, καθώς όπως υποστηρίζουν είναι άδικο μέτρο που δημιουργεί συνταξιούχους «πολλών ταχυτήτων». Την κατάργηση του μέτρου έχει ζητήσει και το ΠΑΣΟΚ.
«Η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των 30 ετών» δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.
Όλα δείχνουν πως η οποία πολιτική απόφαση, θα ανακοινωθεί δια στόματος πρωθυπουργού, πιθανότατα στο πλαίσιο των εξαγγελιών της φετινής ΔΕΘ, ή με την ανακοίνωση της αύξησης του 2026 στις συντάξεις.