«Σβήνει» σταδιακά η προσωπική διαφορά από τις συντάξεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά να έχει μειωθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια σε 770.000, από 1.230.000 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ.
Δηλαδή από το σύνολο των 1,2 εκατ. συνταξιούχων που «χρεώθηκαν» με θετική προσωπική διαφορά στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι 460.000 περίπου έχουν καταφέρει σήμερα να την μηδενίσουν, αφενός με τον δεύτερο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση και αφετέρου με τις δύο αυξήσεις στις συντάξεις του 2023 και 2024.
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης τονίζουν στο insider πως έως το 2027 θα εξαλειφθεί το επίδομα σε άλλους 450.000 συνταξιούχους που έχουν μείνει με υπόλοιπο διαφοράς γύρω στα 70 ευρώ.
«Η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, από το βήμα της Βουλής. «Ήδη, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, έχουν δοθεί δύο μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024, με εφαρμογή του μηχανισμού που συνδέει την αύξηση των συντάξεων με την αύξηση του ΑΕΠ και την εξέλιξη του τιμαρίθμου».
Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). Βάσει του νόμου η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.
Πώς θα καταργηθεί
Η προσωπική διαφορά δεν επιτρέπει σε 770.000 συνταξιούχους σήμερα να καρπωθούν και άλλες μελλοντικές αυξήσεις, μέχρι να μηδενίσουν και εκείνοι την προσωπική διαφορά τους, που λειτουργεί περισσότερο ως «κόφτης».
Για την οριστική εξάλειψή της απαιτείται πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, που θα την καταργήσει οριζόντια για όλους τους συνταξιούχους, ώστε να δουν πιο γρήγορα πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους.
Ωστόσο ένα μεταβατικό στάδιο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί, όπως αναφέρουν έμπειροι εργατολόγοι, αφορά τον υπολογισμό της ετήσιας αύξησης σε ολόκληρο το ποσό της σύνταξης και όχι μόνο στο σκέλος της εθνικής και της ανταποδοτικής. Αν υπολογιζόταν και η προσωπική διαφορά στην αύξηση της σύνταξης, τότε ο μηδενισμός της θα ερχόταν γρηγορότερα.
Και αυτό διότι ενώ η προσωπική διαφορά αποτελεί τμήμα της σύνταξης και συνυπολογίζεται στον φόρο εισοδήματος, εξαιρείται από τις αυξήσεις. Από τη στιγμή λοιπόν που θεωρείται εισόδημα, θα έπρεπε να υπόκειται και σε αυξήσεις όχι μόνον σε φορολογία, επισημαίνουν.
Πάντως με βάση τα ισχύοντα, το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς από τις συντάξεις όσων διατηρούν ακόμη υπόλοιπο, ορίζει ως έτος-ορόσημο το 2027. Πέραν αυτού, θα μείνουν ελάχιστοι με μεγαλύτερο υπόλοιπο από την προσωπική διαφορά (άνω των 180 ευρώ), που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.
Με μια μέση αύξηση 30 έως 35 ευρώ το χρόνο, οι συνταξιούχοι που έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς ως 100 ευρώ, θα την μηδενίσουν σε ένα έως 3 χρόνια.