Στις πιθανότητες επιστροφής της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της εκτόξευσης του πληθωρισμού σε υψηλά πολλών δεκαετιών και της δράσης των Κεντρικών Τράπεζων για τη μείωσή του αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Christian Sewing μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Πιο αναλυτικά, ο CEO της τράπεζας εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο απότομης διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση «η πιθανότητα να επέλθει ύφεση νωρίτερα είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη».
«Είναι ξεκάθαρο αυτό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης, λίγες ημέρες μετά το μπαράζ αυξήσεων στα επιτόκια από μία σειρά Κεντρικών Τραπεζών, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, σε μία απόπειρα περιορισμού των πληθωριστικών πιέσεων.
«Αλλά θα έλεγα ότι συνολικά έχουμε μια τόσο δύσκολη κατάσταση που η πιθανότητα ύφεσης και στη Γερμανία ή στην Ευρώπη το 2023 ή το επόμενο έτος είναι υψηλότερη από ό,τι έχουμε παρατηρήσει σε οποιαδήποτε από τα προηγούμενα χρόνια» υπογράμμισε στη συνέχεια ο Sewing, αναγνωρίζοντας σαν «υπεύθυνο» τον πληθωρισμό αλλά και τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανατολική Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε σε νέα επίπεδα ρεκόρ στο 8,1%, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της ΕΚΤ, η οποία επιβεβαίωσε την δέσμευσή της να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων από την προσεχή συνεδρίαση του Ιουλίου.
Βιομήχανοι της Γερμανίας: Αναπόφευκτη η ύφεση, εάν διακοπούν οι παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία
Σε σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση για την πορεία της γερμανικής οικονομίας εντός του 2022 προχώρησε η ένωση βιομηχάνων της χώρας (BDI), τονίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις που θέτουν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Reuters, η BDI εκτιμά πως το γερμανικό ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 1,5% στο σύνολο του 2022, έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 3,5% που έκανε πριν από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.
Ακόμα, η ένωση υπογραμμίζει πως η διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης στη Μόσχα, θα έκανε αναπόφευκτη την ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.