Αντίβαρο επενδύσεων, τουρισμού και φορο-ελέγχων για να διασφαλισθεί το νέο πακέτο μέτρων στήριξης- Τα σχέδια και οι κίνδυνοι

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αντίβαρο επενδύσεων, τουρισμού και φορο-ελέγχων για να διασφαλισθεί το νέο πακέτο μέτρων στήριξης- Τα σχέδια και οι κίνδυνοι
Η αγωνία για την πορεία της ενεργειακής κρίσης και για το διεθνές σκηνικό. Ο στόχος για επαναφορά τζίρου στο 100% για τον τουρισμό. Οι παρεμβάσεις για τα έσοδα και η προτεραιοποίηση των μέτρων.

Με αμετάβλητο το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ φέτος και για επιστροφή σε πλεόνασμα κοντά στο 1% το 2023 κινείται η κυβέρνηση στο σχεδιασμό του επόμενου πακέτου μέτρων που προσπαθεί να δημιουργήσει μέσα στο καλοκαίρι.

Επιχειρώντας έτσι να δημιουργήσει το «κουμπαρά» από τον παρονομαστή, δηλαδή από το ΑΕΠ (μέσω μπαράζ επενδύσεων), αλλά και ελπίζοντας σε πλήρη επαναφορά του Τουρισμού και στα επίπεδα του 2019 και σε στήριξη της ροής των φορολογικών εσόδων.

Το πακέτο, εξηγούν αρμόδιες πηγές, πρέπει να διασφαλισθεί πως θα περιλαμβάνει τη διατήρηση της παρέμβασης στο ρεύμα (το κόστος του οποίου εξαρτάται από την διεθνή τιμή αερίου που συνεχίζει να βρίσκεται στα δυσθεώρητα επίπεδα των 130 ευρώ περίπου η κιλοβατώρα), αλλά και την νέα (3η) παράταση του πακέτου καυσίμων για το χειμώνα του 2022 μαζί με νέο επίδομα θέρμανσης. Με άλλες παρεμβάσεις όπως ένα νέο επίδομα τύπου Πάσχα να διακινούνται μεν από στελέχη της κυβέρνησης, αλλά από το οικονομικό επιτελείο να συνδέονται άρρηκτα με το «ταμείο» και με τις διεθνείς εξελίξεις, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι προσδοκίες.

Αρμόδια στελέχη επαναλαμβάνουν πως πρέπει να συνυπολογίζεται και στο 2023. καθώς ο νέος προϋπολογισμός αρχίζει να σχεδιάζεται. Και τούτο έχοντας ως βασικά στοιχεία τη δυνατότητα να διατηρηθούν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και σε δημόσιο -συνταξιούχους, αλλά και με αίτημα θεσμών για μείωση στο τέλος επιτηδεύματος.

Όσον αφορά στο «ταμείο», αισιοδοξία δημιουργεί προς το παρόν η εικόνα πως το πλήγμα της ακρίβειας δεν χτυπά τα φορολογικά έσοδα, τα οποία συνολικά δείχνουν να συνεχίζουν να αυξάνονται περισσότερο από τον στόχο. Με άλλα λόγια, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, προς το παρόν η μείωση της ζήτησης (λόγω ανατιμήσεων) υπερκαλύπτεται από το κέρδος που υπάρχει (και σε φορολογικό επίπεδο)λόγω του αυξημένου τζίρου σε ονομαστικές τιμές. Με την υπαραπόδοση του Μαΐου που τροφοδότησε το τελευταίο πακέτο να είναι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ/

Το ΑΕΠ

Θεωρείται πάντως δεδομένο ότι το δεύτερο τρίμηνο η πορεία του ΑΕΠ δεν θα μπορέσει να επαναλάβει τη δυναμική της ανόδου κατά 7% το πρώτο τρίμηνο (σ.σ που ήταν 2πλάσια από την αναμενόμενη). Και τούτο διότι και πλέον η σύγκριση θα γίνεται με ένα τρίμηνο ανάπτυξης και όχι ύφεσης, αλλά και γιατί θα μετράνε πλέον πλήρως οι επιπτώσεις του πολέμου.

Σημείο κλειδί είναι ο τουρισμός με τον στόχο να επιστέψει στο 80%-85% του τζίρου του 2019 πλέον να θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν πως θα υπερκαλυφθεί. Εκτιμάται ως εφικτός ο στόχος να φτάσει στο 100%, κάτι το οποίο συνδέεται και με αυξημένα φορολογικά έσοδα. Ωστόσο, θεωρείται σημαντικό για την ευστάθεια του επιχειρηματικού κόσμου να φανεί και ο τελικός «λογαριασμός» των καθαρών κερδών που θα απομείνουν στην «τσέπη» τους αφού αφαιρεθεί το ενεργειακό κόστος.

Σε αυτά που τελούν εντός του ελέγχου της Ελληνικής κυβέρνησης επιχειρείται να μη χαθεί η ορμή παρατηρείται στις μεταρρυθμίσεις, παρά τις αρρυθμίες που συνήθως παρατηρούνται όταν φημολογία περί εκλογών. Με επίκεντρο να είναι τα τελευταία προαπαιτούμενα της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και το πακέτο των μεταρρυθμίσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης που συνδέονται με την επόμενη δόση.

Οι επενδύσεις

Στο πεδίο των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης, επιταχύνεται στο σκέλος των δανείων και λόγω της προοπτικής υψηλών επιτοκίων που καθιστούν ειδικά τα πρώτα δάνεια με το σταθερό επιτόκιο του 0,35% πολύ θελκτικά, αλλά αρχίζουν να προκηρύσσονται μαζικά αυτό το διάστημα και οι επιδοτήσεις προς μικρομεσαίους. Παράλληλα η κυβέρνηση επιχειρεί να μοιράσει χρήμα στην αγορά άμεσα και από το νέο ΕΣΠΑ (τα μεγαλύτερα προγράμματα του οποίου έχουν ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες με το Ανταγωνιστικότητα να προβλέπει 3,9 δισ. ευρώ), δρομολογώντας πολλά μεγάλα έργα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Παράλληλα και με την εκκίνηση καθεστώτων του αναπτυξιακού νόμου.

Κάποια έργα από το Σχέδιο Ανάκαμψης μάλιστα συνδέονται με τον παράλληλο στόχο της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της ροής των εσόδων. Ο λόγος για τις παρεμβάσεις διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, σε μία προσπάθεια να πιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της σκιώδους οικονομίας και να μειωθεί το κενό στην είσπραξη του ΦΠΑ. Πρόκειται για μία δέσμευση η οποία έχει δοθεί και προς την ΕΕ, αλλά επαναλαμβάνεται από την Ελληνική πλευρά και στις απαντήσεις που δόθηκαν προς το ΔΝΤ. Και τούτο ως επιχείρημα πως θα διασφαλιστεί παράλληλα με τα πλεονάσματα ο χώρος για να ληφθούν τους επόμενους μήνες τα μέτρα στήριξης.

Η στάση της ΕΕ και η κρίση

Ο μεγάλος άγνωστος «Χ» σε όλα αυτά τα σχέδια είναι το τι θα γίνει στο εξωτερικό. Τόσο σε επίπεδο πρωτοβουλιών από Πλευράς ηγετών που προς το παρόν έχει μείνει σε επίπεδο εκκλήσεων για παρέμβαση, όσο και σε σχέση με το τι θα γίνει στο πεδίο των πολλαπλών κρίσεων: αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, με την τροπή που θα έχει η γεωπολιτική κατάσταση αλλά και - φυσικά – με την ενεργειακή και με την εφοδιαστική κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA ανέφερε πως «σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικός χώρος. Εξαντλήθηκε στις παρεμβάσεις που αναλύσαμε, ύψους 8,5 δις ευρώ». Πρόσθεσε πως αν συνεχίσει έτσι η οικονομία, φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος το επόμενο διάστημα. Το πού θα πάει, θα εξαρτηθεί από τη δυναμική των εξελίξεων το επόμενο χρονικό διάστημα και από τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός».

«Έχουμε χειρότερο το φυσικό αέριο στα 130 ευρώ η κιλοβατώρα από 85 ευρώ τον προηγούμενο μήνα και αυτό έρχεται και επηρεάζει σημαντικά τον προϋπολογισμό» ανέφερε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης. Πρόσθεσε πως από την άλλη πλευρά υπάρχουν καλές ειδήσεις από τον τουρισμό, αλλά και τα πρώτα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δείχνουν πως η πορεία των εσόδων θα είναι καλή και το 2ο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπρος - πίσω στην ΕΕ για την κρίση: Ανοίγει θέμα ασύμμετρων επιπτώσεων - χρονοκαθυστέρηση σε REPowerEU

Λεπτή ισορροπία μεταξύ μέτρων στήριξης & «κουμπαρά» ρεύματος – Εντείνονται οι ανατιμήσεις, τρενάκι του τρόμου οι διεθνείς τιμές αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider