Πολλά περιθώρια για αύξηση των επιτοκίων υπάρχουν από την ΕΚΤ, μετά τις δύο προγραμματισμένες αυξήσεις τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Αυστριακό και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, Χόλτσμαν ο οποίος μίλησε στο CNBC.
Η συνεδρίαση του ΔΣ τον επόμενο μήνα είναι κρίσιμη, καθώς αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε 11 χρόνια, με τους επενδυτές να ενδιαφέρονται περισσότερο για το αν η ηγετική ομάδα της ΕΚΤ θα μπορέσει να ενισχύσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική μεσοπρόθεσμα.
Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά επί του παρόντος το ερώτημα έγκειται στην περίοδο μετά από αυτήν, δεδομένου ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης επιδεινώνονται, αφού η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.
«Θα πρέπει να κάνουμε μια αξιολόγηση που πηγαίνει η οικονομική ανάπτυξη και πού βρίσκεται ο πληθωρισμός και στη συνέχεια υπάρχει αρκετός χώρος για άνοδο σε επίπεδα 0,25 και 0,5 σε όποιο ποσοστό θεωρούμε λογικό», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, αναφορικά με την περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο.
Η ΕΚΤ προέβλεψε τον Ιούνιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για την ευρωζώνη φέτος, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι δεν θα επιτευχθούν αυτά τα μεγέθη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να προσθέτει συνεχή οικονομική πίεση στην περιοχή.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, είχε υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι η ΕΚΤ πρέπει να διαχειριστεί δύο σημαντικούς κινδύνους.
«Από τη μία πλευρά, αυτό θα μπορούσε να είναι δυνάμεις που διατηρούν τον πληθωρισμό υψηλότερο από το αναμενόμενο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας, η οποία θα μειώσει την πληθωριστική πίεση», δήλωσε ο Λέιν.
Όμως, σύμφωνα με τον Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη, «υπάρχουν ενδείξεις ότι προς το φθινόπωρο, ενδέχεται να έχουμε κορύφωση του πληθωρισμού».
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ υποδεικνύουν επιβράδυνση στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή από φέτος στο επόμενο έτος, με τον πληθωρισμό να κινείται από 6,8% σε 3,5% το 2023. Ωστόσο, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα που συνδέεται με αυτές τις εκτιμήσεις, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται. Η ενεργειακή κρίση επιταχύνεται και οι ελλείψεις σε τρόφιμα αυξάνουν το κόστος ζωής.