Σε πλήρη εξέλιξη είναι η… μετεξέλιξη του Υπερταμείου σε Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο (Public Wealth Fund) που θα διακρίνεται για την καλύτερη και πιο επαγγελματική διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων με στόχο τα βελτιωμένα έσοδα. Η γνωστή και ως ΕΕΣΥΠ αποκτά προφίλ fund όπως αυτών (στο εξωτερικό) που στοχεύουν σε μέγιστες αποδόσεις, προς όφελος του δημοσίου και της κοινωνίας, ασκώντας ενεργή διαχείριση σε κάθε περιουσιακό στοιχείο ξεχωριστά καθώς και στο σύνολο του χαρτοφυλάκιού τους, ως διαχειριστές κεφαλαίου.
Θα κινηθεί στο μοντέλο sovereign wealth funds με σημαντικές αποδόσεις, όπως της Σιγκαπούρης (Απόδοση Περιουσιακών Στοιχείων (ROA) από την ίδρυση: 15%), της Φινλανδίας (8%), της Πορτογαλίας ή της Μαλαισίας (4,46%).
Όπως αναφέρθηκε χτες, μεταξύ άλλων, από τον επικεφαλής του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το επιχειρησιακό σχέδιο 2022-2024, το fund θα έχει ως στόχο την αύξηση της Καθαρής Αξίας των Περιουσιακών Στοιχείων κατά 15% έως το 2024, που σημαίνει από 6 δις ευρώ (NAV χωρίς αεροδρόμια και ΤΑΙΠΕΔ) σε 6,9 δις, τη βελτίωση Απόδοσης Μερισμάτων προς το Ελληνικό Δημόσιο κατά 60%, ενώ ανακοίνωσε άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 στην Ελληνική οικονομία, μέσα από την άσκηση - για πρώτη φορά - του επενδυτικού ρόλου του στη χώρα. Παράλληλα επιδιώκει να εξορθολογήσει τα λειτουργικά έξοδα και να σταθεροποιήσει την κερδοφορία όλου του Ομίλου σε ποσοστό πάνω από 30%. Τέλος, εκτιμάται ότι η συνολική συνεισφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθει στα €85 εκατ.
Το Υπερταμείο θα εστιάσει σε τομείς όπως: Δημόσιες Αγορές Ελληνικό Χρηματιστήριο, Επενδύσεις σε Υποδομές, Ακίνητα & Ενεργειακή Μετάβαση, Δημιουργία υπεραξίας (Risk Return Profile), Κόμβος τεχνολογίας (επενδύσεις κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών - VC investments).
Η μετατροπή του προφίλ θα βασίζεται σε: Στρατηγικές Προτεραιότητες (Δημόσιος πλούτος, Σταθερότητα), Συνεργασίες με κορυφαίους φορείς και οργανισμούς, Υποστήριξη της Ενεργειακής Μετάβασης, με προώθηση Εταιρικής Διακυβέρνησης, με Ενεργή διαχείριση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, με πρόσθετη ευελιξία στην επανεπένδυση των εσόδων, ως Σύγχρονος & Ενεργός Μέτοχος. Από επενδυτική σκοπιά, τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ταξινομηθούν γενικά σε μετοχικά κεφάλαια, ακίνητα και ομόλογα. Μια άλλη κατηγοριοποίηση γίνεται ανάμεσα σε ακίνητα και λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορεί να εμπεριέχουν ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων και συχνότερα δραστηριότητες σχετικά με μεταφορές, αεροδρόμια, λιμάνια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (νερό, ενέργεια).
Οι συμπράξεις με επενδυτές
Όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή παρουσίαση, το Υπερταμείο έχει έσοδα από τα μερίσματα των θυγατρικών. Στην αρχή οι θυγατρικές όχι μόνο δεν έδιναν μερίσματα αλλά χρειαζόταν και ενίσχυση. Από τα έσοδα, μέρος πάει για χρέος, άλλο για δημόσιες επενδύσεις, ενώ ένα μέρος, περί το 25%, μένει στο fund, κι από κει βγαίνει το ποσό των 50 εκατ. Αυτά τα ποσά θα πάνε σε επενδύσεις με τη λειτουργία του Υπερταμείο να παραπέμπει πλέον στη λογική ενός fund (και σε ιδιωτικές επενδύσεις και σε δημόσιες), μέσω και σύμπραξης με ιδιωτικά και δημόσια Ταμεία. Όπως μάλιστα αναφέρθηκε, αντίστοιχα Υπερταμεία διεθνώς προχωρούν σε μια σύμπραξη, που θα «τρέξει» τον Οκτώβριο, με επενδύσεις σε Ισπανία -Πορτογαλία - Μάλτα και ίσως μπει και η Ελλάδα στο «πακέτο» για από κοινού επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ως προς το επενδυτικό πλάνο στο Υπερταμείο εξετάζουν κάθε περίπτωση και κλάδο, οι οποίοι να είναι και φιλικοί σε δράσεις βιωσιμότητας όπως π.χ. πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, η διοίκηση του Υπερταμείου θα κινηθεί προσεκτικά αλλά μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε συνεργασίες και επενδύσεις από πλευράς του. Μάλιστα, ειπώθηκε ότι οι επενδυτές «βλέπουν» ότι το Υπερταμείο επί της ουσίας είναι κρατική οντότητα, έχει σταθερότητα και δεν είναι πολιτικά εξαρτώμενο, ούτε υπάγεται σε πολιτικούς κύκλους. Αρα, ως θεσμός αποπνέει μια σοβαρότητα για να μπορέσουν τυχόν συν-επενδυτές να προχωρήσουν σε κοινές κινήσεις με το Υπερταμείο.
Το πιλοτικό μοντέλο της ΕΤΑΔ και τα ακίνητα
Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του (π.χ. ΕΤΑΔ, ΓΑΙΑΟΣΕ κ.α). Μάλιστα, χτες η Διοίκηση του Υπερταμείου αναφέρθηκε σε μία σειρά από σημαντικά έργα που είναι σε προετοιμασία ή σε εξέλιξη όπως το πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής και αποτίμησης της αξίας 1000 ακινήτων της ΕΤΑΔ σε συνεργασία με τη Διοίκησή της, με τον σχετικό διαγωνισμό να ξεκινά μέσα στο 2022. Μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί και για τα υπόλοιπα ακίνητα της ΕΤΑΔ αλλά και ευρύτερα για όσα είναι υπό τον έλεγχο του fund. Πρόκειται για διαγωνισμούς εκτιμητών που θα φτιάξουν το «ανάγλυφο» της ακίνητης περιουσίας (τι ακίνητα υπάρχουν, οι αξίες, οι τρόποι αξιοποίησης). Με αυτό τον τρόπο, πάνω σε αυτό το μοντέλο, θα γίνει η αποτίμηση όλων των ακινήτων της ΕΕΣΥΠ, δηλαδή της ΕΤΑΔ συν των άλλων. Για να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες θα κληθούν τεχνικοί σύμβουλοι που θα πάρουν ομάδες ακινήτων. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το 2024 η αποτίμηση, ενώ από το 2023 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν έσοδα από κάποια ακίνητα. Σημειώνεται ότι η ΓΑΙΟΣΕ έχει 3,5 χιλ. ακίνητα, ενώ συνολικά τα real estate assets του Υπερταμείου δεν είναι πάνω από 80.000, κάμποσα όμως εξ αυτών καταπατημένα, μη αξιοποιήσιμα κ.α.
Το ΧΑ και οι θυγατρικές
Αναφορικά πάντως με τα assets του Υπερταμείου και τις τυχόν σχεδιαζόμενες κινήσεις σημειώθηκε ότι είναι δύσκολο το επενδυτικό περιβάλλον αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Μάλιστα, έγινε αναφορά ακόμα και για θυγατρικές που θα μπορούσαν να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο. «Κάποιες εταιρείες ενδεχομένως να έχουν δυναμική να εισαχθούν στο ΧΑ», σημειώθηκε. Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι γενικά οι θυγατρικές θα λειτουργούν με μοντέλο εισηγμένης ως προς κάποια δεδομένα και πρότυπα (π.χ. εταιρικής διακυβέρνησης και γενικότερα ESG). Παράλληλα, η διοίκηση του fund δεν απέκλεισε την τοποθέτηση σε ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών, μεταξύ αυτών εισηγμένων, πάντα όμως με προσεκτικές κινήσεις και με συμβολικό χαρακτήρα. «Έχουμε επιλογές ως fund να δούμε όλες τις πιθανότητες», σημειώθηκε.
Το μοντέλο της ΑΕΕΑΠ
Επίσης έγινε λόγος για το ενδεχόμενο σύστασης μιας ΑΕΕΑΠ με καλά ακίνητα της ΕΤΑΔ και της ΓΑΙΑΟΣΕ, σε ορίζοντα 2ετίας. Άλλωστε, το πλάνο με την κατηγοριοποίησης και αναζήτησης της αποτίμησης των ακινήτων που βρίσκονται υπό το Υπερταμείο βοηθάει ώστε να αξιοποιηθούν κάποια εξ αυτών και μέσω της σύστασης ΑΕΕΑΠ.
Οι Αλυκές
Σε σχέση με τις Αλυκές, σημειώθηκε ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια και οποιοδήποτε επίδραση στην οικονομία. Στις Αλυκές έχει ποσοστό και η ΚΑΛΑΣ (25%), με την ΕΕΣΥΠ να ελέγχει 55% και τους Δήμους το υπόλοιπο. Το Υπερταμείο εξετάζει μέσω συμβούλου τα μοντέλα αξιοποίησης της θυγατρικής, η διοίκηση της οποίας την έχει βάλει σε καλή θέση και έχει συμμαζέψει τα οικονομικά της. Ωστόσο, παραμένει μόνο στη χονδρική ενώ θα μπορούσε να δώσει επώνυμα προϊόντα κτλ. (αναμένεται να γίνει και ΠΟΠ το αλάτι). Όταν η εταιρεία ήταν εκτός του Ταμείου οι πωλήσεις ήταν στα 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την υπαγωγή της έφτασαν στα 8 εκατ. ευρώ, υπάρχει κερδοφορία και μερίσματα.
ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ
Για το θέμα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σημειώθηκε ότι περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχέδιο και αναμένεται, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, από την κυβέρνηση τι θα πράξει σε νομοθετικό επίπεδο. Πάντως, αναφέρθηκε πώς ανεξάρτητα της κατάληξης, αν δηλαδή «μείνουν ή φύγουν» από την ΕΕΣΥΠ, σε επίπεδο ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου οι άλλες δράσεις θα προχωρήσουν.
Ανοίγει η Διώρυγα Κορίνθου
Σε σχέση με τη Διώρυγα Κορίνθου, σημειώθηκε ότι ανοίγει την επόμενη εβδομάδα με στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για περαιτέρω αξιοποίηση, δηλαδή να είναι επισκέψιμη και να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες και πολίτες. Ειδικότερα, προβλέπονται: αναβαθμισμένες υπηρεσίες (online ticketing, πεζοδρόμηση, περίφραξη, στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περαιτέρω αξιοποίηση της Διώρυγας, προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας (prefeasibility study) χωροθέτησης τουριστικού/ων λιμένα/ων.
Ικανοποίηση για το ΤΑΙΠΕΔ
Αναφορικά με το ΤΑΙΠΕΔ η διοίκηση του Υπερταμείου δήλωσε ικανοποιημένη, δείχνοντας ανοιχτή να βοηθήσει τη θυγατρική και το ΥΠΟΙΚ στο σχέδιο αξιοποίησης που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς. Όπως σημειώθηκε, έχουν ανέβει οι ταχύτητες, προχωρούν οι διαδικασίες στα λιμάνια, είναι στη β φάση οι διαγωνισμοί για αξιοποίηση σε Αλεξανδρούπολη και Ηγουμενίτσα και τον επόμενο μήνα θα έχουμε δεσμευτικές προσφορές. Αντίστοιχα και για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού «τρέχει» διαγωνισμός και υπάρχει πρόοδος ενώ ο στόχος είναι στις αρχές του 2023 να έχουμε ανάδοχο, ενώ υπάρχει κινητικότητα και για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Σχετικά με την ενεργή Διαχείριση για την Αύξηση της Δημόσιας Περιουσίας αναφέρονται τα εξής σε σχετική παρουσίαση:
- Έτος κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2024
- Συμβολή στην επίτευξη της συμφωνίας για την τιμή του ακατέργαστου νερού
- Συμμετοχή στην ΑΜΚ της ΔΕΗ με διατήρηση ποσοστού για το Δημόσιο 34,12%
- Ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Θριάσιο
- Εκκίνηση αξιοποίησης του Αεροδρομίου Καλαμάτας
- Αξιολόγηση των δυνατοτήτων των 22 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας
- Νέο ΔΣ και Management στο ΤΑΙΠΕΔ και επιτάχυνση του πλάνου της εταιρίας και η γρήγορη ανάπτυξη της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF)
- Νέα Μέλη ΔΣ στην ΕΤΑΔ
- Εξορθολογισμός του Μηχανισμού Αποζημίωσης με σκοπό τη μείωση των επιχορηγήσεων (Συγκοινωνίες Αθηνών)
- Αναθεώρηση των στόχων του Υπερταμείου προς τα πάνω και μετρήσιμοι στόχοι σε επίπεδο Ομίλου (KPIs)
- Ανανέωση των business plans, ευθυγράμμιση με το Στρατηγικό Σχέδιο και μετρήσιμοι στόχοι για κάθε θυγατρική (KPIs)
- Συναντήσεις με Funds & Ένταξη στο One Planet Sovereign Wealth Funds.
Αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων
- Αποτίμηση όλων των Εταιριών που ανήκουν στο Υπερταμείο (2023)
- Αποτίμηση όλου του χαρτοφυλακίου ακινήτων που ανήκει στο Υπερταμείο
- Εκκίνηση προγράμματος πιλότου για fast track valuation 1000 ακινήτων της ΕΤΑΔ. Η εκκίνηση του διαγωνισμού αναμένεται μέσα στο 2022 με στόχο την αποτίμηση του 70% (τουλάχιστον) των ακινήτων
- Κατάτμηση χαρτοφυλακίου με βάση τα ευρήματα του πιλότου
- Χάραξη στρατηγικής ανά κατηγορία ακινήτων
- Τελικός στόχος η δημιουργία ξεκάθαρου αρχείου περιουσιακών στοιχείων και επικαιροποίηση των διαδικασιών ωρίμανσης και εκμετάλλευσης.