Δεν είναι ευοίωνες οι προοπτικές για πολλές μεγάλες οικονομίες, σύμφωνα με την Nomura Holdings, καθώς θα εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες εν μέσω αυστηροποίησης των νομισματικών πολιτικών και αύξησης του κόστους διαβίωσης, ωθώντας την παγκόσμια οικονομία σε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Η εταιρεία αναμένει ότι η Ευρωζώνη, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και ο Καναδάς θα πέσουν σε ύφεση μαζί με τις ΗΠΑ, επισημαίνουν οι Rob Subbaraman και ο Si Ying Toh της Nomura σε υπόμνημα τους.
Οι κεντρικές τράπεζες που επιδιώκουν να θέσουν τις βάσεις για τον έλεγχο του πληθωρισμού είναι πιθανό να κάνουν λάθος όσον αφορά την αυστηροποίηση της πολιτικής «θυσιάζοντας» την ανάπτυξη, προτού μειώσουν και πάλι τα επιτόκια το 2023.
«Οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης, που σημαίνει ότι οι χώρες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε ανάκαμψη των εξαγωγών για την ανάπτυξη, μας ώθησαν επίσης να προβλέψουμε πολλαπλές υφέσεις», προσθέτουν.
Ο υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς οι πιέσεις στις τιμές έχουν επεκταθεί πέρα από τα εμπορεύματα σε είδη υπηρεσιών, ενοίκια και μισθούς, αναφέρει το υπόμνημα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το βάθος της ύφεσης θα διαφέρει μεταξύ των χωρών. Για τις ΗΠΑ, η Nomura προβλέπει μια όχι πολύ βαθιά αλλά μακρά ύφεση πέντε τριμήνων ξεκινώντας από το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Στην Ευρώπη, η ύφεση θα μπορούσε να είναι πολύ βαθύτερη εάν η Ρωσία διακόψει εντελώς το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.
Η Nomura βλέπει τόσο τις οικονομίες των ΗΠΑ όσο και της Ευρωζώνης να συρρικνώνονται κατά 1% το 2023.
Για τις μεσαίου μεγέθους οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νότιας Κορέας, υπάρχει κίνδυνος βαθύτερης από την προβλεπόμενη ύφεση εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων πυροδοτήσουν κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς, συμπλήρωσαν. Η Κορέα φαίνεται να δέχεται το ισχυρότερο πρώιμο χτύπημα με συρρίκνωση 2,2% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η Ιαπωνία προβλέπεται να έχει την πιο ήπια ύφεση χάρη στη συνεχιζόμενη κυβερνητική υποστήριξη της οικονομίας η οποία επαναλειτούργησε με καθυστέρηση, πρόσθεσαν.
Η Κίνα μοιάζει μια διαφορετική περίπτωση, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει με τη βοήθεια υποστηρικτικών πολιτικών, αν και παραμένει σε κίνδυνο νέων lockdown όσο το Πεκίνο τηρεί τη στρατηγική για μηδενικό Covid.