«Κάτι παραπάνω από ένα υποθετικό σενάριο» είναι η ύφεση στην Ευρωζώνη κατά το δεύτερο μισό του έτους, σύμφωνα με τον επίτροπο για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, όπως δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της παρουσίασης των Θερινών Οικονομικών Προβλέψεων της Κομισιόν, ιδιαίτερα αν διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου από την Ρωσία που θα φέρει σοβαρό πλήγμα στις οικονομίες της ΕΕ.
«Μία καταιγίδα είναι πιθανή αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί» ανέφερε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι επαναλαμβάνοντας τα «ταραγμένα νερά» της οικονομίας και αναφερόμενος στο φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού.
Το «κακό» σενάριο για το κλείσιμο της κάνουλας του φυσικού αερίου συνοδεύεται, όπως είπε από την διολίσθιση του ευρώ έναντι του δολαρίου, με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο για την ΕΕ αλλά και παγκοσμίως.
Άφησε να εννοηθεί επίσης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πως η Επιτροπή εξετάζει ανάμεσα σε άλλα σενάρια και σε περίπτωση ανάγκης να μπει στο τραπέζι πρόταση για όριο στη τιμή του φυσικού αερίου. Έκανε σαφές όμως πως δεν θα γίνει αυτό παρά μόνο σε περίπτωση επιπλέον χειροτέρευσης. Δεν θα είναι στο πακέτο των ανακοινώσεων της 20ης Ιουλίου ανέφερε.
Πληθωρισμός
Στην βάση του κινδύνου της ύφεσης βρίσκεται ο πληθωρισμός ο οποίος προκαλεί «σύσφιξη» των νομισματικών πολιτικών, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί ιδιαίτερα για τις τιμές των εμπορευμάτων για όσο διαρκεί ο πόλεμος. Σχολίασε δε, πως μεσοπρόθεσμα οι αγορές περιμένουν ο πληθωρισμός να μειωθεί προς τον στόχο του 2%, υπογραμμίζοντας όμως πως οι πρόσφατες μετρήσεις διαφέρουν από χώρα χώρα, αν και στο επόμενο έτος αναμένεται να μειωθεί η ψαλίδα, με την Ανατολική Ευρώπη να παραμένει η περιοχή με τις υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις.
Οι τιμές στην ενέργεια
Ο επίτροπος, ωστόσο, επεσήμανε πως οι τιμές στην ενέργεια δείχνουν μια εξισορρόπηση το τελευταίο διάστημα αν και παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να φτάνει τα 173 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Από την άλλη, το brent δείχνει θετικά σημάδια καθώς έχει υποχωρήσει από τα επίπεδα του Ιουνίου. Συνολικά, οι τιμές της ενέργειες αλλά και των τροφίμων βρίσκονται μακριά από τα ρεκόρ του Μαρτίου.
Ανάπτυξη και ευρώ
Ωστόσο, ο επίτροπος σχολιάζοντας τις προβλέψεις της Κομισιόν, επεσήμανε πως «η ανάπτυξη πατάει φρένο», καθώς προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2022 και 1,5% το 2023 στην ΕΕ, ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2022 και πιο ήπια αύξηση κατά 1,4% το 2023.
Ο κ. Τζεντιλόνι, προσέθεσε επίσης πως η άνοδος των spreads και η αναταραχή στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων δείχνει σημάδια αποσυμπίεσης τις τελευταίες εβδομάδες. Αναφορικά με το πρόσφατο ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ, επεσήμανε πως δεν υποχωρεί το κοινό νόμισμα αλλά ενισχύεται το αμερικανικό, καθώς το ευρώ δεν χάνει την ισχύ του έναντι του γεν ή της λίρας. Αν και η συνθήκη αυτή ευνοεί τις εξαγωγές της Ευρωζώνης, ωστόσο προκαλούνται ανισορροπίες, ενώ ιδιαίτερα πλήττονται οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και οι χώρες με μικρό εισόδημα.