Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με κύριο αντικείμενο τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.
Σημειώνεται πως στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Καυσίμων του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.
Από την πλευρά των φορέων της αγοράς παρίστανται οι κύριοι Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).
Σκρέκας: Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μετρά ακόμα και για το δυσμενές σενάριο
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε τους επομένους δώδεκα μήνες να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σημειώνοντας παράλληλα πως έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μετρά ακόμα και για το δυσμενές σενάριο της διακοπής του φυσικού αεριού από τη Ρωσία.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, τα μέτρα αυτά είναι:
- H αντικατάσταση εν μέρει με υγροποιημένο αέριο που παίρνουμε από την Ρωσία.
- Η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη και ντίζελ.
- Η λειτουργία της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα.
- Η αποθήκευση υγροποιημένου αεριού στην Ιταλία το οποίο θα έρχεται στην Ελλάδα με αντιστροφή ροή από τον Αγωγό ΤΑΠ.