Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το έβδομο κατά σειρά, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει απαγόρευση στην εισαγωγή χρυσού από τη Μόσχα καθώς και κάποιες τροποποιήσεις σε υφιστάμενα μέτρα προκειμένου να μην εμποδίζονται οι εξαγωγές τροφίμων.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, τα νέα μέτρα θεωρούνται «πακέτο συντήρησης και ευθυγράμμισης», σύμφωνα με τη μια πηγή, που το χαρακτήρισε το «έκτο και μισό» σύνολο κυρώσεων, λόγω του περιορισμένου εύρους του σε σύγκριση με τα προηγούμενα πακέτα. Άλλη πηγή ανέφερε ότι το μέτρο θα πλήξει επίσης τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού μέσω τρίτων χωρών, ωστόσο δεν διευκρίνισε πώς αυτό θα λειτουργήσει.
Παράλληλα, η Κομισιόν θα ενισχύσει τα υφιστάμενα μέτρα, με νέους περιορισμούς στις εισαγωγές αγαθών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων χημικών και μηχανημάτων, ενώ θα κάνει κάποιες αλλαγές στις υπάρχουσες κυρώσεις για να διασφαλίσει ότι δεν θα επηρεάσουν τις εξαγωγές τροφίμων και σιτηρών από τη Ρωσία, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ.
Εξάλλου, νέα άτομα και οντότητες που φαίνεται να βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο θα προστεθούν στη μαύρη λίστα της ΕΕ που προβλέπει δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
Εξαγωγές τροφίμων
Παρά την άρνηση της ΕΕ πως οι κυρώσεις επηρεάζουν το εμπόριο τροφίμων, κάποιες από τις τροποποιήσεις στα υπάρχοντα μέτρα θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν πως δεν υπάρχουν παρερμηνείες, ειδικότερα σε ό, τι αφορά την πρόσβαση ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της ΕΕ.
Σύμφωνα με αυτή, τα ρωσικά πλοία επιτρέπεται να εισέλθουν στα λιμάνια της ΕΕ εάν μεταφέρουν τρόφιμα ή φάρμακα. Ωστόσο, ορισμένοι έμποροι έχουν ουσιαστικά απαγορεύσει το εμπόριο τροφίμων όταν εξάγονται από ρωσικά λιμάνια τα οποία ανήκουν έμμεσα σε ρωσικές κρατικές εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ.
Μπέρμποκ: Αποκλείεται να χαλαρώσουν οι κυρώσεις
Νωρίτερα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να χαλαρώσουν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Αυτό δεν θα διασφάλιζε τη συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα, απεναντίας το Βερολίνο να διέτρεχε «διπλό» κίνδυνο να υποστεί «εκβιασμό», επιχειρηματολόγησε η κυρία Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια συζήτησής της με πολίτες στη Βρέμη χθες Πέμπτη.
Εάν η γερμανική κυβέρνηση αποδεχόταν πως οποιαδήποτε χώρα μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο «με τον πλέον βάρβαρο τρόπο», αυτό θα μετατρεπόταν «σε πρόσκληση προς όλους όσοι καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τη δημοκρατία» να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο, έκρινε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.