Scope για Ελλάδα: Η «ασφάλεια» της ΕΚΤ και η πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Scope για Ελλάδα: Η «ασφάλεια» της ΕΚΤ και η πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού
Ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4,9% για εφέτος αναμένει πλέον η Scope για την ελληνική οικονομία, από 4,6% στις αρχές του έτους και στο 2,1% από 2,5% για το 2023.

Ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4,9% για εφέτος αναμένει πλέον η Scope για την ελληνική οικονομία, από 4,6% στις αρχές του έτους και στο 2,1% από 2,5% για το 2023.

Ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα στη βαθμίδα «BB+», ήτοι ένα «σκαλοπάτι» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, εκτιμά πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ (πρωτογενές έλλειμμα 1%) για εφέτος, κάτι που συνεπάγεται καλύτερες επιδόσεις από τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για 4,4% (και 2,2% αντίστοιχα), προτού επιτευχθεί ισοσκελισμένος προϋπολογισμός (πρωτογενής) για την περίοδο 2023-27, με ονομαστικό έλλειμμα περίπου 2,9% του ΑΕΠ σε αυτά τα έτη.

Παράλληλα, ο δείκτης δημοσίου χρέους εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει αρκετά ταχύτερα από ό,τι αναμένονταν, υποστηριζόμενος από τον αυξημένο πληθωρισμό, που υπερβαίνει την δυνητική πραγματική οικονομική ανάπτυξη, παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή, από το 206,3% του ΑΕΠ το 2020 στο 171,6% έως τα τέλη του 2022 (μείωση φέτος χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα - 180,7% του 2019), προτού φτάσει στο 147,7% έως το 2027.

scope

Από την άλλη, όπως υπενθυμίζει ο γερμανικός οίκος, ο πληθωρισμός έφτασε στο 12,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς «σκαρφάλωσε» στο 4,7% στα μέσα Ιουνίου, προτού υποχωρήσει στο 3,5%, αντικατοπτρίζοντας έτσι επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί από την κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, υπήρξε άμεση ενεργοποίηση μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη των αγορών χρέους όπως της Ελλάδας. Στην ανακοίνωση αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου, η Scope αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Ευρωσυστήματος για την Ελλάδα μετά την κρίση (Covid-19), καθώς αντιπροσωπεύει μια πιθανή περαιτέρω ανοδική «ενεργοποίηση» σε επίπεδο αξιολογήσεων από το «BB+». Οι ενέργειες της ΕΚΤ από την πανδημία του κορονοϊού έχουν σηματοδοτήσει μια σημαντική στροφή από τον αποκλεισμό της Ελλάδας πριν την έλευση αυτής, από τις νομισματικές πράξεις της ΕΚΤ λόγω των χαμηλών αξιολογήσεων μη επενδυτικής βαθμίδας, όπως σχολιάζει η Scope.

Παράλληλα, ένα νέο πρόγραμμα που απομακρύνει τον κίνδυνο του κατακερματισμού θα μπορούσε να εδραιώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη ότι η εξαιρετική υποστήριξη της ΕΚΤ προς την Ελλάδα (από την κρίση της πανδημίας) λαμβάνει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και όχι ειδικά. Ένα τέτοιο μόνιμο backstop του Ευρωσυστήματος για τις ελληνικές αγορές αγκυρώνει την τροχιά της αξιολόγησης.

Επίσης, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών υποχώρησε σημαντικά από το 48,9% τον Μάρτιο του 2018 στο 11,6% έως τον Μάρτιο του 2022. Όπως σημειώνει η Scope, η Ελλάδα εξέρχεται από την Ενισχυμένη Εποπτεία τον επόμενο μήνα, ενισχύοντας ωστόσο την αβεβαιότητα όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Εκλογικά, η Scope σημειώνει πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν έως το καλοκαίρι του 2023, αν και είναι πιθανό να απαιτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές.

Photo: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξημένα κατά 799 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο, κατά 3,642 δισ. στο εξάμηνο - Ανθεκτικότητα λόγω τουρισμού, επενδύσεων

Citi: «Buy the dip» στις μετοχές αλλά με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα - Γιατί βλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider